Πολιτισμός
Ωδή στη θηλυκότητα

Ωδή στη θηλυκότητα

  • 08 Φεβρουαρίου 2012, 13:00

Ένα υβριδικό θέαμα το οποίο συνδυάζει χορό, θέατρο του σώματος και των αντικειμένων είναι ο «Πειρασμός της Εύας» που παρουσιάζεται την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από την διάσημη χορεύτρια και χορογράφο Μαρί Κλοντ Πιετραγκαλά.

Η παράσταση -που μιλάει με αμεσότητα για την θηλυκή ενέργεια και την θηλυκότητα της ύπαρξης, επικεντρώνεται στην ιστορία της γυναίκας διά μέσου των αιώνων, από τον κήπο της Εδέμ έως τον 21ο αιώνα. «Γυναίκα, μούσα, εμπνεύστρια, δημιουργός», αναφέρει η Πιετραγκάλα η οποία χορογραφεί κι ερμηνεύει.

«Μέσα από την συλλογική αυτή ιστορία που μας αποκαλύπτει τους φόβους μας και τις χίμαιρές μας, προχωρώ, ψηλαφώ, σκοντάφτω αλλά είμαι το αιώνιο θηλυκό...». Μουσική των Μότσαρτ, Μπαχ, Χέντελ, Σεν Σανς, Λιλί και άλλων σημαντικών δημιουργών «αγγαλιάζει» μελωδικά την παράσταση, η οποία πέρα από τα εντυπωσιακά σκηνικά έχει να επιδείξει υπέροχες μάσκες, μαριονέτες και ευφάνταστα κοστούμια του σχεδιαστή Στεφάν Ρολάν.

Η πρωταγωνίστρια

Η Μαρί Κλοντ Πιετραγκάλα έδειξε από πολύ νωρίς ότι είναι μια ιδιαίτερα χαρισματική χορεύτρια. Στα 9 της χρόνια, το 1973, ξεκίνησε μαθήματα στη σχολή χορού της Όπερας των Παρισίων για να γίνει -μερικά χρόνια μετά- πρώτη μπαλαρίνα. Το 1990, έπειτα από μια καταπληκτική ερμηνεία στον «Δον Κιχώτη» ονομάστηκε «Eτουάλ», που είναι ο ύψιστος τίτλος παγκοσμίως για μια χορεύτρια. Σταδιακά, κατάφερε να ερμηνεύσει τους σημαντικότερους ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου.

Παράλληλα, όμως, με την καριέρα της ως μπαλαρίνα, επιδίδεται και στη χορογραφία έχοντας δημιουργήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 20 μπαλέτα. Το 1998, γίνεται γενική διευθύντρια του περίφημου Εθνικού Μπαλέτου της Μασσαλίας και της Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Χορού της Μασσαλίας. Εκεί θα χορογραφήσει 9 μεγάλες παραστάσεις και για 5 συνεχείς χρονιές οδηγεί το μπαλέτο της Μασσαλίας σε μεγάλες επιτυχίες, τόσο στη γαλλική όσο και στη διεθνή σκηνή. Το 2004, ιδρύει τη δική της ομάδα χορού που ονομάζεται «Κομπανία Πιετραγκάλα, το Θέατρο στο Σώμα», με τη συνέχεια να είναι εξίσου εντυπωσιακή.

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 210-7282333, Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου, ώρα έναρξης: 20.00. Εισιτήρια: 60,50,37,25 και 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του Μεγάρου (Ομήρου 8, Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-16:00), τηλεφωνικά με πιστωτική στο 210-7282333 και στο www.megaron.gr .

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News




cron