Διεθνή
Έκλεισαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό οι ΗΠΑ

Έκλεισαν την πρεσβεία τους στη Δαμασκό οι ΗΠΑ

  • 06 Φεβρουαρίου 2012, 19:39

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν την πρεσβεία τους στη Συρία λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης στον τομέα της ασφάλειας, απομονώνοντας περαιτέρω τη Δαμασκό εν μέσω της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η πρεσβεία ανέστειλε όλες τις δραστηριότητές της και ότι ο Αμερικανός πρέσβης Ρόμπερτ Φορντ και όλο το προσωπικό έχει αποχωρήσει από τη Συρία.

H Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι θα κλείσει την πρεσβεία της στη Συρία εάν η κυβέρνηση δεν ενισχύσει την ασφάλεια.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε να εφαρμόσει κυρώσεις και να εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ για να εγκαταλείψει την εξουσία, αλλά εξέφρασε τη θέση ότι η κρίση στη Συρία θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς εξωτερική στρατιωτική επέμβαση.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε [την κρίση] χωρίς να καταφύγουμε σε μια στρατιωτική επέμβαση από το εξωτερικό. Και νομίζω ότι αυτό είναι δυνατόν», είπε ο Ομπάμα στο NBC.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 50 άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν σήμερα κατά τον βομβαρδισμό της Χομς από τις δυνάμεις του προέδρου Ασαντ, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

«Ο απολογισμός που λάβαμε από διάφορους ακτιβιστές στην Χομς από τις έξι το πρωί που ξεκίνησε ο βομβαρδισμός είναι 50 νεκροί, κυρίως άμαχοι. Το καθεστώς συμπεριφέρεται σαν να έχει ανοσία απέναντι στην διεθνή παρέμβαση και να μπορεί να χρησιμοποιεί ελεύθερα βία κατά του λαού», είπε στο Ρόιτερς η Κάθριν αλ-Τάλ, μέλος του Συμβουλίου.

Ο βομβαρδισμός ακολουθεί τη χθεσινή δέσμευση των ΗΠΑ για επιβολή σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού μετά το ρωσικό και κινεζικό βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την καταστολή στη Συρία και ζητούσε παραίτηση του Άσαντ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα «απρεπή και υστερική» την αντίδραση της Δύσης απέναντι στο σινο-ρωσικό βέτο στο σχέδιο απόφασης και δήλωσε ότι θα είχε οδηγήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας να πάρει το μέρος της μίας πλευράς σε έναν εμφύλιο πόλεμο.

«Ένα ρητό λέει "Οποιος θυμώνει σπανίως έχει δίκιο". Οι υστερικές δηλώσεις έχουν ως στόχο να κρύψουν αυτό που συμβαίνει, το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές πηγές για τη βία στη Συρία», είπε ο Λαβρόφ.

Είναι η δεύτερη φορά που η Μόσχα και το Πεκίνο εμποδίζουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταλήξει σε ψήφισμα για τη Συρία.

Σε παράλληλες εξελίξεις, έκρηξη σημειώθηκε σήμερα σε αγωγό που τροφοδοτεί με πετρέλαιο το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Χομς και ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από την πετρελαιοπηγή Ρουμαϊλάν της ανατολικής Συρίας, δήλωσαν κάτοικοι και ακτιβιστές.

Η έκρηξη, η δεύτερη στον πετρελαιαγωγό αυτόν αυτήν την εβδομάδα, σημειώθηκε στην περιοχή Μπαμπ Αμρο, προπύργιο της αντιπολίτευσης το οποίο βομβαρδίζεται από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Διαβάστε επίσης: Ανάκληση του Βρετανού πρέσβη από την Συρία

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron