Πολιτική
Μισθοί και δώρα οι "κόκκινες γραμμές" Σαμαρά

Μισθοί και δώρα οι "κόκκινες γραμμές" Σαμαρά

  • 29 Ιανουαρίου 2012, 19:58

Υπέρ μιας συνολικής διαπραγμάτευσης με όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως με την ΕΕ, τόνισε Αντώνης Σαμαράς μετά το πέρας της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αποτροπή πρόκλησης νέας ύφεσης από τα μέτρα που τελικά θα ληφθούν, τονίζοντας την σπουδαιότητα του αναπτυξιακού παράγοντα στην περαιτέρω πορεία της χώρας.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, αφού ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλέσει μεγαλύτερη ύφεση, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δεχθεί πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων εφόσον συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι. Πάντως αρνήθηκε πρόταση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να διαπραγματευθούν τα κόμματα με τους κοινωνικούς εταίρους για τα ανοικτά εργασιακά ζητήματα.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και αντιπρότεινε μία σειρά από ισοδύναμα μέτρα που θα έχουν το ίδιο ή και καλύτερο αποτέλεσμα με την περικοπή. Μεταξύ αυτών ανέφερε:

- Οι προσλήψεις στο δημόσιο από ένα προς πέντε να γίνουν ένα προς δέκα

- Παράλληλα μεγαλύτερη μείωση στις προσλήψεις συμβασιούχων στο δημόσιο από το 10% σε 20%.

- Καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

- Έλεγχο στις συντάξεις «μαιμού»

- Αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τις άδειες και την λειτουργία του ηλεκτρονικού τζόγου και των νέων τυχερών παιχνιδιών.

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε κατά την διάρκεια της σύσκεψης έντονες επιφυλάξεις για την μείωση του κατώτερου μισθού υποστηρίζοντας ότι μειώσεις μισθών χωρίς πτώση των τιμών δεν οδηγεί σε ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Έγινε όμως και γενικότερη συζήτηση για την λειτουργία της κυβέρνησης και ο κ. Σαμαράς είπε ότι μία μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριφέρεται σαν μεταβατική και να μην εκφεύγει του ειδικού σκοπού της που έχει συναποφασιστεί. Είπε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και έφερε το θέμα που προέκυψε πρόσφατα στην δικαιοσύνη με τους εισαγγελείς, καθώς επίσης το νομοσχέδιο για τις αποφυλακίσεις, τις κρίσεις στα σώματα ασφαλείας αλλά και τους διορισμούς γενικών διευθυντών.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δοθεί μία γενική πολιτική εξουσιοδότηση για συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς στον κ. Παπαδήμο (όπως προσφέρθηκε να δώσει ο κ. Παπανδρέου), αλλά να δοθεί εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό για να διαπραγματευθεί και να υπάρξει και περαιτέρω συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron