Πολιτική
Δύο "όχι" κι ένα περίπου "ναι"

Δύο "όχι" κι ένα περίπου "ναι"

  • 29 Ιανουαρίου 2012, 18:37

Δυναμικό «όχι» ως φαίνεται ορθώνουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την παρούσα μεταβατική Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στις κλιμακούμενες πιέσεις των Βρυξελλών για μείωση του μισθολογικού κόστους και κατάργηση ή «ψαλίδισμα» (ακούγεται κάτι για 15% μείωση, αλλά τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί) των δώρων στον ιδιωτικό τομέα.

Το σενάριο του διορισμού επιτρόπου επί των δημοσιονομικών της χώρας σαφέστατα τα απέκλεισαν εξ αρχής ως απαράδεκτο, οπότε αυτό που μένει για να διασκεδάσει κάπως τις εντυπώσεις είναι το καυτό θέμα των μαζικών και άμεσων αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονη επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στις ΔΕΚΟ και των επενδυτικών κινήσεων που αφορούν στην αγορά ενέργειας.

Στο σημερινό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, εάν η Τρόικα παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της επί των εργασιακών σχέσεων, συμφωνήθηκε να τηρηθεί από την πλευρά της Ελλάδας μια πιο ευέλικτη έως συγκαταβατική στάση σχετικά με τις επιχειρησιακές συμβάσεις, προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό, πέραν του ότι θα επιφέρει ισχυρή ελαστικοποίηση στις σχέσεις και τις μορφές της εργασίας στην χώρα μας, αναμένεται να λειτουργήσει κατευναστικά προς τους δανειστές μας, ώστε να προχωρήσει PSI και νέα δανειακή σύμβαση. Κι αυτό γιατί, παρά το ότι το ζήτημα της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (κούρεμα) ουσιαστικά θεωρείται ολοκληρωμένο, οι εταίροι δανειστές μας εντέχνως και άκρως εκβιαστικά επιμένουν να εξαρτούν την πορεία των διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση από αυτό, καθώς -και κυρίως- από το «εργασιακό». Άλλως απειλούν να μπλοκάρουν την συνέχιση της χρηματοδότησης σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα στήριξης για την περίοδο 2012 – 2015.

Να σημειωθεί ότι σήμερα δεν συζητήθηκε διεξοδικά το φλέγον θέμα της έγγραφης συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών, όπως απαιτεί η Τρόικα -γεγονός που καταδεικνύει ότι ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να φύγει για τις Βρυξέλλες έχοντες «ξύσει» την «πληγή» της διά των ντοκουμέντων συναίνεσης με τους αρχηγούς που στηρίζουν την Κυβέρνησή του. Όταν κάποια στιγμή οι συζητήσεις ήρθαν στο εν λόγω θέμα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί εκβίασαν τη συναίνεση του Λουκά Παπαδήμου υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει Κοινοβούλιο και οι αποφάσεις λαμβάνονται εκεί».

Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έδωσαν «λευκή» εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό παρά μόνον ως προς την δυναμική διαπραγμάτευση των θεμάτων που υποδαυλίζουν την διχογνωμία στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, θέτοντας «κόκκινες γραμμές» σε μισθούς, δώρα και επικουρικές συντάξεις -η περαιτέρω μείωση των οποίων θα επιφέρει διατάραξη της κοινωνικής συνοχής.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron