Οικονομία
Σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις Κουτρουμάνη - Τρόικα

Σε αδιέξοδο οι διαβουλεύσεις Κουτρουμάνη - Τρόικα

  • 28 Ιανουαρίου 2012, 16:33

Στον «αέρα» κατώτατος μισθός και δώρα του ιδιωτικού τομέα -

Νέο «ναυάγιο» στην διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και του κλιμακίου της Τρόικα στην Αθήνα, με «μήλο της Έριδος» τους κατώτατους μισθούς και τα «δώρα» του ιδιωτικού τομέα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε βαρύ κλίμα, καθώς, παρά τις προσπάθειες του Έλληνα υπουργού, οι «τροϊκανοί» δεν έδειξαν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω στο θέμα των εργασιακών σχέσεων -γεγονός που καταδεικνύει ότι το σκληρό «μπρα ντε φερ» θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες αμείωτο.

Νωρίτερα, το πρωί, είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Άννας Στρατινάκη, γενικής γραμματέως του υπουργείου, με το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικα. Οι διαβουλεύσεις δεν είχαν αίσια κατάληξη, επειδή η Τρόικα επιμένει να συνδέει τις απαιτήσεις της για μείωση του μισθολογικού κόστους με την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που θα ξεμπλοκάρει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.

Στο στόχαστρο μισθοί και μονιμότητα

Η Τρόικα επιμένει στην κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ και την τροποποίηση, αν όχι κατάργηση, των κλαδικών συμβάσεων εργασίας σε τράπεζες και οργανισμούς κοινής ωφελείας. Επιπλέον, απαιτεί την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, των ωριμάνσεων, την εισαγωγή «μπόνους» συνδεομένων με την παραγωγικότητα, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την «απελευθέρωση» των απολύσεων. Και όλα αυτά διότι εκτιμά ότι το υψηλό λειτουργικό κόστος των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αυξάνει αντίστοιχα το κόστος για τα νοικοκυριά και επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των δημοσίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να επιδρά αρνητικά στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερη είναι η επιμονή της Τρόικα για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα (ή τουλάχιστον να καταστούν προαιρετικοί), καθώς επίσης για μείωση του κατώτατου μισθού. Ως παράδειγμα, το κλιμάκιο της Τρόικα εμφανίζει τις αμοιβές άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία (641,50 ευρώ), η Πορτογαλία (485,00 ευρώ), αλλά και χωρών του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη, όπως η Σλοβακία (317,00 ευρώ) και Εσθονία (278,02 ευρώ)!

Κατάργηση «μετενέργειας» και αλλαγές στην «διαιτησία»

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, απαιτούν την κατάργηση της «μετενέργειας», την παράταση δηλαδή της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, και βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας. Ζητούν ταχύτερη έκδοση των αποφάσεων, την κατάργηση κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής και αλλαγές στη σύνθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που εκτιμούν ότι κατά παράδοση ευνοεί τους εργαζόμενους.

Τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά

Τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας υποστηρίζουν ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση των αμοιβών κατά 12%, και «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» για μειώσεις. Εκτιμούν επίσης, ότι η αποδοχή των απαιτήσεων των δανειστών θα επιφέρει βίαιη μεταβολή του βιοτικού επιπέδου, τον πολλαπλασιασμό της ύφεσης και την κατάρρευση των στόχων που έχουν τεθεί από το Μεσοπρόθεσμο και αφορούν στα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

Το Υπουργείο επικαλείται την κοινή στάση των κοινωνικών εταίρων στο θέμα των κατώτερων αμοιβών και των δώρων, καθώς ο θεσμικός ρόλος του κοινωνικού διαλόγου προβλέπεται από τη συμφωνία του Μάαστριχτ και το Κοινοτικό Δίκαιο. Η Τρόικα όμως γνωρίζει (από δικές της επαφές) ότι οι απόψεις των εταίρων δεν είναι κοινές.

Το ύστατο επιχείρημα του Υπουργείου Εργασίας είναι ότι μια πιθανή συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις πληροφορίες, όλα αυτά δεν αρκούν για να μεταπειστεί η Τρόικα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron