Πολιτική
Πεδίο συνεννόησης για τα εργασιακά "βλέπει" ο Κουτρουμάνης

Πεδίο συνεννόησης για τα εργασιακά "βλέπει" ο Κουτρουμάνης

  • 26 Ιανουαρίου 2012, 16:42

Για μίνιμουμ συμφωνία και σε πολιτικό επίπεδο για τα εργασιακά έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση.

Όπως είπε κατά τη σημερινή συνάντηση τέθηκαν «όλα τα θέματα που διαπραγματευόμαστε με την Τρόικα και για τα εργασιακά και τα επικουρικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει πεδίο συνεννόησης για τα εργασιακά, που είναι, όπως είπε, πολύ βασικό σημείο και για τη διαπραγμάτευση.

«Παρά το γεγονός ότι τα κόμματα δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, κάτι που το ζήτησα, πιστεύω ότι βοηθάει το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η καταρχήν συμφωνία σε σχέση με τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά», επισήμανε.

Φαίνεται, είπε, ότι υπάρχει «ένας κοινός τόπος πάνω στα θέματα που αφορούν το μισθολογικό κόστος, το μη μισθολογικό κόστος, τις εργασιακές σχέσεις». «Υπάρχει ένα καταρχήν κοινό πεδίο, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλες τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων τόνισε ότι «πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί» και «να σεβαστούμε τις αποφάσεις τους. «Υπάρχουν σίγουρα θέματα τα οποία δεν μπορούν να περιληφθούν στην ατζέντα των κοινωνικών εταίρων και είναι κυρίως τα θέματα που αφορούν το μη μισθολογικό κόστος. Γι' αυτά τα θέματα χρειάζεται να κάνουμε μία συζήτηση με τους Κοινωνικούς Εταίρους και θα την κάνουμε», διευκρίνισε.

Πυρά Τσίπρα κατά εργοδοτών

Στο μεταξύ, βολές κατά των εργοδοτών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τους ότι προσπαθούν «να επωφεληθούν από την τραγωδία του ελληνικού λαού και ως άλλοι μαυραγορίτες της εποχής της κατοχής να κερδοσκοπήσουν πάνω σε κοινωνικά ερείπια».

«Ο ελληνικός λαός έχει συνειδητοποιήσει ποιανού απαίτηση ήταν η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και αυτά τα επικοινωνιακά κόλπα, εκ των υστέρων, να προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι απαίτηση της τρόικα είναι κόλπα που δεν πιάνουν πια, όπως και το μνημόνιο, όπως και τα μέτρα της λιτότητας έτσι και η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα», παρατήρησε.

Μπακογιάννη: Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης

«Εάν θέλουμε να έχουμε μία ελπίδα να φύγουμε από τη λογική των οριζοντίων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και να μπούμε στη λογική των διαρθρωτικών αλλαγών, χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις υπεύθυνες, οι οποίες θα κατατεθούν από κοινού στην τρόικα τώρα», σχολίασε η κ. Μπακογιάννη και επανέλαβε πως τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron