Οικονομία
ΔΝΤ και τιτλοποιήσεις γονατίζουν τον Προϋπολογισμό

ΔΝΤ και τιτλοποιήσεις γονατίζουν τον Προϋπολογισμό

  • 23 Ιανουαρίου 2012, 20:46

Ο κρατικός προϋπολογισμός της Ελλάδας θα επιβαρυνθεί κατά 1,5 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεων της χώρας μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην Βουλή έχει ήδη κατατεθεί η σύμβαση του Συμβουλίου Διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με την αναθεώρηση των μεριδίων συμμετοχής των χωρών και την μεταρρύθμιση του εκτελεστικού συμβουλίου. Σύμφωνα με την σύμβαση, οι 187 χώρες - μέλη που εντάσσονται στο ΔΝΤ (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας) αυξάνουν την «ετήσια συνδρομή» τους αρκεί να υπάρχει έγγραφη συναίνεση από τα αρμόδια θεσμικά όργανα κάθε χώρας, που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι η ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, το μερίδιο συμμετοχής της στο ΔΝΤ θα ανέλθει σε 2.428,9 εκατομμύρια ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα (SDR) αντί 1.101,8 εκατομ. SDR που είναι σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου «από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού εφάπαξ δαπάνη ποσού 1.513,982 εκατομμύρια ευρώ (1 SDR = 1,14082 Ευρώ) και θα καλυφθεί με τη χορήγηση άτοκων δανείων από την Τράπεζα της Ελλάδας στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η μεταβολή αυτή επιφέρει νέο ποσοστό ψήφων της Ελλάδας στη λήψη αποφάσεων του ΔΝΤ, της τάξης του 0,511%, αντί του 0,466% που ισχύει τώρα.

Τιτλοποιήσεις

Πάνω από 400 εκατομμύρια ευρώ κόστισε στον προϋπολογισμό του 2011 η έκδοση τριών συμψηφιστικών ενταλμάτων που αφορούν σε τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τη διάθεση Κρατικών Λαχείων, το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο και τα έσοδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας. Την απόφαση υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και το ακριβές κόστος της είναι 412,2 εκατ. ευρώ. Οι τρεις αυτές τιτλοποιήσεις που βαρύνουν σημαντικά τον Προϋπολογισμό είχαν γίνει την περίοδο 2000 - 2001 και βοήθησαν εμμέσως στην «μείωση» του ελλείμματος και του χρέους, μέσω της είσπραξης μελλοντικών εσόδων -με μεγάλο, ωστόσο, κόστος και υπέρογκες προμήθειες.

Η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τη διάθεση Κρατικών Λαχείων και από το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο 2000. Το 2011, για την τιτλοποίηση αυτή, ο Προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με 8,6 εκατ. ευρώ για τους τόκους τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, με 295 εκατ. ευρώ για τα χρεολύσια τιτλοποιήσεων εξωτερικού, και με 22.000 ευρώ για τις προμήθειες, τα έξοδα, κ.λπ.

Η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τον Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αποφασίστηκε τον Νοέμβριο του 2000. Το 2011, για την τιτλοποίηση αυτή ο Προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με 9 εκατ. ευρώ για τους τόκους τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, με 67,2 εκατ. ευρώ για τα χρεολύσια τιτλοποιήσεων εξωτερικού, και με 21.500 ευρώ για τις προμήθειες, τα έξοδα, κ.λπ.

Η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 2001. Το 2011 για την τιτλοποίηση αυτή ο Προϋπολογισμός επιβαρύνθηκε με 12,1 εκατ. ευρώ για τους τόκους τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, με 20,79 εκατ. ευρώ για τα χρεολύσια τιτλοποιήσεων εξωτερικού, και με 9.500 ευρώ για τις προμήθειες, τα έξοδα, κ.λπ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron