Ανάλυση
Στο PSI στηρίζει το πολιτικό του μέλλον ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Στο PSI στηρίζει το πολιτικό του μέλλον ο Ευάγγελος Βενιζέλος

  • 22 Ιανουαρίου 2012, 18:28

Ούτε ως τυχαία ούτε και ως αδικαιολόγητη μπορεί να χαρακτηριστεί η ανησυχία που έχει καταλάβει τον επιτελικό περίγυρο του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την υποβολή των προτάσεων του Γιώργου Παπανδρέου στο πρόσφατο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Διότι στην παρούσα φάση, το τρίπτυχο της εισήγησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ανασχηματισμός και παράταση πέραν του Ιουνίου της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης, εκλογές με λίστα- αφαιρούν από τον κ. Βενιζέλο το πλεονέκτημα που κατέχει (ή θεωρεί πως κατέχει), λόγω της εξάρτησης της διαδρομής του από δύο βασικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων συνδέεται άρρηκτα τόσο με το στίγμα του όσο και με την ευρύτερη επιδίωξη της εσωκομματικής του ομάδας: την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας του PSI, αφενός, και αφετέρου την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Σε περίπτωση που οι δύο προαναφερθέντες στόχοι υλοποιηθούν, αναμφίβολα ανεβαίνουν και οι μετοχές του Ευάγγελου Βενιζέλου, όχι τόσο διότι αυτό θα έχει συμβεί επί ημερών υπουργίας του στο Οικονομικών, αλλά πολύ περισσότερο διότι αποτελούσαν και αποτελούν βασικό άξονα της πολιτικοοικονομικής του φιλοσοφίας σχετικά με το αγωνιώδες ερώτημα: τι πρέπει να γίνει προκειμένου η χώρα να ξεφύγει από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας;

Επομένως, απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου από το ρόστερ της παρούσας Κυβέρνησης όχι μόνο δεν είναι επιθυμητή, αλλά θέτει ως εχθρό όποιον το "πλασάρει" ακόμη και ως σενάριο!

Πέραν αυτού, το ζήτημα του εκλογικού νόμου, που έθεσε στο τραπέζι ο πρώην πρωθυπουργός, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί από τον κ. Βενιζέλο. Διότι, εκτός του ότι οφθαλμοφανώς ο Γιώργος Παπανδρέου προσπαθεί -μέσω της αλλαγής στον εκλογικό νόμο- να ελέγξει την σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν αυτές τελικά γίνουν), θα του παρέχει επίσης αυτήν την δυνατότητα ακόμη κι αν ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ή ακόμη και για την πρωθυπουργία.

Σε περίπτωση δε συμφωνίας του Αντώνη Σαμαρά για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο Λουκάς Παπαδήμος θα έχει την δυνατότητα να εφαρμόσει τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις άμεσα -κάτι που θα φανεί ικανοποιητικό στα μάτια της ΝΔ, προκειμένου να προχωρήσει η νυν Κυβέρνηση σε προκήρυξη εκλογών στην ημερομηνία που ο κ. Σαμαράς επιθυμεί.

Παραμένει ωστόσο ο φόβος για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ότι πιθανή παράταση της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου ίσως "αποσυνδέσει" τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών από την επιτυχή έκβαση του PSI, επειδή η διαμεσολάβηση εβδομάδων ή -ακόμη χειρότερα- μηνών μέχρι την εκλογική διαδικασία θα λειτουργήσει αρνητικά, καθώς στα μάτια των ψηφοφόρων το όλο πράγμα θα έχει χάσει την αρχική δυναμική αίγλη του. Μεγαλύτερο δε άγχος στον κ. Βενιζέλο προσθέτουν οι εκτιμήσεις, ότι μια ενδεχόμενη παράταση της παρούσας Κυβέρνησης ίσως συνδράμει στην αλλαγή πλεύσης του Γιώργου Παπανδρέου και να αναθεωρήσει την δεδηλωμένη του απόφαση περί μη συμμετοχής του στις δύο εκλογικές κούρσες -για την ανάδειξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και για την πρωθυπουργία.

 

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron