Οικονομία
Χωρίς υπογραφές των πολιτικών αρχηγών δεν προχωρά η χρηματοδότηση

Χωρίς υπογραφές των πολιτικών αρχηγών δεν προχωρά η χρηματοδότηση

  • 22 Ιανουαρίου 2012, 16:13

Ο «30ετής γάμος» μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της, για το δεύτερο μνημόνιο, απαιτεί και την έγγραφη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών. Αυτό αποτελεί τον απαράβατο όρο για την έγκριση του μνημονίου Plus και την υλοποίηση του PSI.

Αυτό φαίνεται ότι αποτελεί τον εκβιασμό που επιθυμεί να επιβάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ελλάδα, όπως φάνηκε και από τις συζητήσεις χθες με την Τρόικα, αναφέρει στο κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα το Βήμα.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, από την άλλη, δίνει απ' ό,τι φαίνεται την ύστατη μάχη σε δύο μέτωπα, καθώς εξελίσσονται ταυτοχρόνως σκληρές διαπραγματεύσεις αφενός για την αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω το PSI, και αφετέρου για το λεγόμενο μνημόνιο Plus, που συνδέονται μεταξύ τους ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο παραπάνω εκβιασμός του ΔΝΤ θεωρείται ως «τορπίλη» για τις διαπραγματεύσεις, θέτοντας μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ότι «η υπογραφή σας θα ζητηθεί από την Τρόικα και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το νέο μνημόνιο», παρουσιάζοντας μάλιστα έγγραφο με τις υποχρεώσεις της χώρας. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι το θέμα των έγγραφων δεσμεύσεων είχε προκαλέσει πολιτική ένταση πριν από μερικούς μήνες, ιδίως στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, που αρχικά αντιτάχθηκε σε κάτι τέτοιο. Αυτή τη φορά όμως, οι αρχηγοί φέρονται να μην αντέδρασαν, λόγω και της συνειδητοποίησης ότι «χωρίς υπογραφή», η χώρα απειλείται με έξοδο από την Ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα, ο Πολ Τόμσεν αμφισβήτησε την βιωσιμότητα του χρέους, και ζήτησε περαιτέρω σκληρά μέτρα, παρά το PSI, το οποίο, όπως φέρεται να υποστηρίζει η τρόικα, θα πρέπει να είναι «σκληρό».

Όσον αφορά, τέλος, το μνημόνιο Plus, όπως λέγεται, φαίνεται ότι ξεκίνησε με κακούς οιωνούς, μετά και το θρίλερ με το PSI, καθώς η επιμονή της Τρόικα για την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού υπάρχει φόβος ότι θα οδηγήσει την ύφεση στο 10% και την ανεργία στο 1 εκατομμύριο πολίτες. Στις τοποθετήσεις της Τρόικα αντέδρασε ο κ. Παπαδήμος, αρνούμενος τον όρο αυτό, κάτι το οποίο θα εξηγήσει, όπως λέει, και τις επόμενες ημέρες στους εταίρους μας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron