Ρεπορτάζ
PSI: Όλα ξανακερδήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης

PSI: Όλα ξανακερδήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης

  • 14 Ιανουαρίου 2012, 22:18

Το βράδυ της Πέμπτης, στη συνάντηση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, στις Βρυξέλλες, όλα ξαναπαίχτηκαν και όλα ξανακερδήθηκαν για το PSI, όπως ομολόγησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος είπε πως, από την έκβαση του PSI, εξαρτάται το εάν η Ελλάδα θ' απαλλαγεί από 100 δισ. ευρώ (ή 47 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ) δημοσίου χρέους. Ακόμη τόνισε πως από την επιτυχή έκβαση των διαδικασιών αυτών θα εξαρτηθεί το εάν ο προϋπολογισμός του 2012 θα ελαφρυνθεί από το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κατά ένα ποσό γύρω στα 4 δισ. -δηλαδή γύρω στις 2 ποσοστιαίες μονάδες του σημερινού ΑΕΠ. Σημείωσε δε πως εξελίσσεται μια διαπραγμάτευση με τους θεσμικούς μας εταίρους, για το πρόγραμμα και το PSI, και μια διαβούλευση με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα για το PSI.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως ο κ. Νταλλάρα θα επανέλθει την Τετάρτη και στόχος είναι το γενικό σχήμα να συμφωνηθεί πριν από το επόμενο Eurogroup, στις 23 Ιανουαρίου. Όπως ανέφερε, πρέπει να πάρουμε αμέσως 30 δισ. για να καταβάλλουμε το τίμημα του PSI στον ιδιωτικό τομέα. Από τα 200 δισ. που έχει ο ιδιωτικός τομέας, τα 100 διαγράφονται, και από τα 100 που απομένουν, τα 30 τους τα πληρώνουμε με χρήματα των θεσμικών μας εταίρων και για τα 70 δίνουμε νέα ομόλογα

Σύμφωνα με τον υπουργό, «στόχος είναι να μπορέσουμε να ανακοινώσουμε δημόσια γύρω στις 6 με 10 Φεβρουαρίου την διαδικασία του PSI. Να περιμένουμε 3 περίπου βδομάδες την ανταπόκριση των πιστωτών, και μετά να κάνουμε την ανταλλαγή των ομολόγων μέσα σε ένα πρωτότυπο και ιδιόρρυθμο νομικό πλαίσιο, που πρέπει στο μεταξύ να έχει διαμορφωθεί. Κατόπιν, αφού ολοκληρωθούν αυτά, γύρω στις αρχές Μαρτίου να υπάρξει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, προσθέτοντας τους όρους και το χρηματοδοτικό σχήμα, και όλα αυτά μαζί να αποτελέσουν τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτή η νέα δανειακή σύμβαση θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από ορισμένα κράτη - μέλη που έχουν συνταγματικό πρόβλημα, όπως η Φινλανδία, αλλά και από τη Βουλή των Ελλήνων -αυτό θα γίνει στο τέλος Μαρτίου σύμφωνα με τις προβλέψεις μας».

Τέλος, αποκάλυψε πως από τα 65 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες, τα 16 πήγαν στο εξωτερικό. «Μόνο το 9% πήγε στην Ελβετία από αυτά, δηλαδή 1,6 δισ. Τα υπόλοιπα, σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν με τη μία ή την άλλη μορφή, κοντά...», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron