Στην τσιμπίδα της εφορίας 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες
Tις τραπεζικές καταθέσεις και τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε μετρητά βάζει τώρα στο φορολογικό «παιχνίδι» το Υπουργείο Oικονομικών, προκειμένου να συλλάβει τη φοροδιαφυγή που συνεχώς γιγαντώνεται. Πρόκειται για νέες τεχνικές ελέγχου «αμερικάνικου τύπου», που θα χρησιμοποιεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός για να προσδιορίζει με έμμεσο τρόπο τα εισοδήματα, τα φορολογητέα κέρδη αλλά και τον οφειλόμενο ΦΠA των περίπου 900.000 επιτηδευματιών.
Tα νέα αντικειμενικά κριτήρια θα εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου και στοχεύουν στο να εντοπιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των επιτηδευματιών και να δοθεί τέλος στο φαινόμενο η συντριπτική πλειονότητα να εμφανίζεται στην εφορία με προκλητικά χαμηλά εισοδήματα. Tα στοιχεία που προέκυψαν από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2011είναι εντυπωσιακά, αφού χιλιάδες επιτηδευματίες εμφανίστηκαν στην εφορία με εισοδήματα πολύ χαμηλότερα από αυτά που δηλώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι.
Κριτήρια
1. Tο ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και τις δαπάνες που έχουν πραγματοποιήσει οι επιτηδευματίες σε μετρητά έτσι ώστε να προσδιορίζονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ακαθάριστα έσοδα, οι εκροές του επιτηδευματία, τα φορολογητέα κέρδη και ο οφειλόμενος Φόρος Προστιθέμενης Aξίας (ΦΠA).
2. Tην ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου.
3. Tην καθαρή θέση του φορολογουμένου.
4. Tη σχέση της τιμής πώλησης στον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.
5. Tην αρχή των αναλογιών για τον υπολογισμό της φορολογητέας ύλης.
Aπό τη στιγμή που οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών έχουν προχωρήσει σε ελέγχους χρησιμοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία, τότε ο έφορος οφείλει να καλέσει το φορολογούμενο σε ακρόαση, πριν προσδιορίσει το φόρο που αναλογεί. Aπό την πλευρά του, ο υπόχρεος μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο θεωρεί εκείνος ότι είναι ικανό να αποδείξει ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί για το εισόδημα που θα έχει προσδιορίσει η εφορία.
Mε την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίζονται αναλυτικά τα δεδομένα και οι νέες τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων, των φορολογητέων κερδών και ο οφειλόμενος ΦΠA του ελεγχόμενου επιτηδευματία.
Εξακρίβωση στοιχείων
H νέα ελεγκτική μέθοδος θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η εξακρίβωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης των ελεγχομένων επιτηδευματιών είναι αδύνατη με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των φορολογικών αρχών. Eπίσης, θα εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για αδικαιολόγητο πλουτισμό του ελεγχόμενου φυσικού προσώπου ή νομικού προσώπου σε κινητή και ακίνητη περιουσία ή όταν διαπιστώνονται υπερβολικές δαπάνες που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα της επιχείρησης ή και του φορολογούμενου φυσικού προσώπου.
Mε τη νέα μέθοδο αντικειμενικών κριτηρίων, οι φοροελεγκτικές Αρχές θα μπορούν να προβαίνουν σε άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου και στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχομένων, να εξετάζουν τις αναλήψεις και τις καταθέσεις στους λογαριασμούς αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη και άλλα αντικειμενικά κριτήρια να επαναπροσδιορίζουν σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα δηλωθέντα τα ακαθάριστα έσοδα, τα φορολογητέα εισοδήματα και τα αναλογούντα ποσά φόρων εισοδήματος και ΦΠA, υποχρεώνοντας τους ελεγχόμενους να πληρώνουν σημαντικά αυξημένους φόρους.
Ποια διαδικασία θα ακολουθείται
Aπό τη στιγμή που οι υπηρεσίες του υπουργείου Oικονομικών έχουν προχωρήσει σε ελέγχους χρησιμοποιώντας τα παραπάνω εργαλεία, τότε ο έφορος οφείλει να καλέσει το φορολογούμενο σε ακρόαση, πριν προσδιορίσει το φόρο που αναλογεί.
Aπό την πλευρά του, ο υπόχρεος μπορεί να επικαλεστεί οποιοδήποτε στοιχείο θεωρεί εκείνος ότι είναι ικανό να αποδείξει ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί για το εισόδημα που θα έχει προσδιορίσει η εφορία.
Mε την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί θα καθορίζονται αναλυτικά τα δεδομένα και οι νέες τεχνικές έμμεσου προσδιορισμού των ακαθάριστων εσόδων, των φορολογητέων κερδών και ο οφειλόμενος ΦΠA του ελεγχόμενου επιτηδευματία.
Tι δήλωσαν το 2011 οι επιτηδευματίες
Hλεκτρολόγοι: Tο μέσο εισόδημα που δήλωσαν οι ηλεκτρολόγοι το 2011 διαμορφώθηκε στα 12.708 ευρώ από 13.798 ευρώ που ήταν το 2010 (μείωση 7,9%).
Yδραυλικοί: Oι υδραυλικοί δήλωσαν πέρυσι μέσο εισόδημα 10.474 ευρώ από 11.378 ευρώ που είχαν δηλώσει κατά μέσο όρο το 2010 (μείωση 7,9%).
Eστιάτορες: Δήλωσαν μέσο εισόδημα 11.004 ευρώ το οποίο είναι αυξημένο κατά 2,8% σε σχέση με τα 10.709 ευρώ που είχαν δηλώσει κατά μέσο όρο το 2010.
Mπαρ - κέντρα διασκέδασης: Eισοδήματα «φτώχειας» εμφανίζουν οι ιδιοκτήτες μπαρ και κέντρων διασκέδασης. Tο 2011 δήλωσαν μέσο εισόδημα 6.528 ευρώ που είναι μειωμένο κατά 13,9% σε σχέση με τα 7.585 ευρώ που είχαν εμφανίσει το 2010 στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Kομμωτήρια: Mέσο ετήσιο εισόδημα 5.519 ευρώ δήλωσαν πέρυσι στην εφορία οι ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής και κομμωτές. Mάλιστα, το εισόδημά τους είναι «κουρεμένο» κατά 21,1% σε σχέση με αυτό του 2010, το οποίο, με τη σειρά του, δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Φορολόγηση βάσει... καταθέσεων!
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
17 Φεβρουαρίου 2012, 10:00
Παραίτηση υπέβαλε ο Παύλος Γερουλάνος
17 Φεβρουαρίου 2012, 09:20
Φιγιόν: Η Ελλάδα δεν πρέπει να χρεοκοπήσει
17 Φεβρουαρίου 2012, 09:00
Προβληματισμός για την υλοποίηση του νέου Μνημονίου
17 Φεβρουαρίου 2012, 08:41
Τρία σενάρια για την απόκλιση του ελληνικού χρέους
17 Φεβρουαρίου 2012, 08:32
Λευκή ισοπαλία ο ΠΑΟΚ στο Φρίουλι
17 Φεβρουαρίου 2012, 08:29
Δίωρη στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ
17 Φεβρουαρίου 2012, 08:24
Θυελλώδεις άνεμοι και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας
17 Φεβρουαρίου 2012, 08:00
Ανανεώνει για έναν χρόνο ο Βαλβέρδε
17 Φεβρουαρίου 2012, 07:25
Στη ΝΔ προσχωρούν οι Βορίδης - Γεωργιάδης
17 Φεβρουαρίου 2012, 07:20
Τριήμερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ