Φρένο Σαμαρά στις φιλοδοξίες των Σκοπίων
Ο Νίκολα Γκρούεφσκι θεωρεί πως οι πιθανότητες να λάβει η χώρα του πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Σικάγο, είναι αρκετά μειωμένες. Όπως ο ίδιος ανέφερε, η προϋπόθεση που έχει τεθεί για ένταξη της χώρας στη Συμμαχία είναι η επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας -και κάτι τέτοιο δε φαίνεται καθόλου πιθανό.
«Έτσι όπως είναι τώρα η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας. Η Ελλάδα ούτε θέλει ούτε μπορεί να λύσει το ζήτημα αυτό. Οι λόγοι σχετίζονται τόσο με την οικονομική κρίση που επικρατεί στην Ελλάδα και το γεγονός ότι έχει προσωρινή κυβέρνηση όσο και με τον αυξημένο εθνικισμό και το ότι στην κυβέρνηση συμμετέχει και ο Σαμαράς και μάλιστα στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις προηγείται με μεγάλη διαφορά ο Σαμαράς και έχει πάρα πολλές πιθανότητες να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Και γνωρίζουμε όλοι τις σαφείς θέσεις που έχει διατυπώσει από την αρχή ακόμη της εκκρεμότητας για το όνομα, μέχρι και σήμερα. Μια εκκρεμότητα, της οποίας ο Σαμαράς υπήρξε ένας από τους δημιουργούς της», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η θέση της Ελλάδας για «erga omnes» (μία ονομασία έναντι όλων), η αντίρρηση του κ. Σαμαρά να συναντηθεί μαζί του και η απαντητική επιστολή που έλαβε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, στην οποία εκφράζονται οι θέσεις της Ελλάδας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, δεν επιτρέπουν την επίτευξη προόδου στο ζήτημα του ονόματος.
«Οι μεγάλες δυνάμεις είναι εντελώς αδιάφορες για το θέμα του ονόματος. Έχουν τα δικά τους μεγάλα προβλήματα και το ζήτημα της ονομασίας δεν είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους. Στα υπουργεία Εξωτερικών των μεγάλων χώρων, με το θέμα αυτό ασχολούνται τα χαμηλότερα κλιμάκια, τα οποία δεν έχουν αποφασιστική επιρροή», επεσήμανε.
«Φέτος, θα γίνουν εκλογές στις ΗΠΑ και η ελληνική ομογένεια εκεί είναι πολυάριθμη και αρκετά κινητική και υποστηρίζει παραδοσιακά τους Δημοκρατικούς. Άρα, εδώ τελειώνει και η ιστορία σχετικά με άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα. Άλλωστε, πίεση δεν ασκήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα που δεν είχαν εκλογές στην Αμερική. Επομένως, γιατί να αλλάξει τώρα η πολιτική αυτή;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.
«Καταστροφή» η Ενδιάμεση Συμφωνία
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, στην ίδια συνέντευξη, χαρακτήρισε ως «καταστροφή» για τη χώρα του την Ενδιάμεση Συμφωνία από το 1995, όμως, όπως είπε, ενδεχόμενη καταγγελία της από την ΠΓΔΜ θα ήταν «στρατηγικό λάθος».
«Η Ενδιάμεση Συμφωνία αποτελεί σκέτη καταστροφή για τη Μακεδονία. Με τη Συμφωνία αυτή μας κόλλησαν το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και αλλάξαμε τη σημαία μας, ενώ μας απαγορεύτηκε και η χρησιμοποίηση του συμβόλου που ήταν στη σημαία (δηλαδή τον ήλιο της Βεργίνας)», ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
30 Ιανουαρίου 2012, 19:05
Δράσεις του Υπουργείου Παιδείας για την έρευνα
30 Ιανουαρίου 2012, 18:33
"Γέρνει" αριστερά η Ευρώπη;
30 Ιανουαρίου 2012, 18:16
Μάριο Μόντι: Ο πιο καλός ο μαθητής
30 Ιανουαρίου 2012, 18:09
Γιουνκέρ: Απαράδεκτη η ιδέα της εποπτείας
30 Ιανουαρίου 2012, 17:52
Σε καλό δρόμο η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ
30 Ιανουαρίου 2012, 17:30
Μοίρασε "φέσια" η Hellas Power
30 Ιανουαρίου 2012, 17:10
Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα "μαγειρεύουν" στις Βρυξέλλες
30 Ιανουαρίου 2012, 17:04
Ουρπιλάινεν: Καρκίνος η κατάσταση της Ελλάδας!
30 Ιανουαρίου 2012, 17:02
ΔΗΜΑΡ: "Ναι" σε υπουργό Δημοσιονομικών εκλεγμένο απ' τον λαό
30 Ιανουαρίου 2012, 16:56
Δυο δυο με τις χειροπέδες!