Αγωνία για την πορεία ανταλλαγής ομολόγων
Παρ' ότι η έλευση του Τσαρλς Νταλάρα, έστω και με καθυστέρηση μίας ημέρας (εφόσον αναβλήθηκε για αύριο η σημερινή του επίσκεψη στην Αθήνα), φαίνεται ότι πιστοποιεί τη μεγάλη κινητικότητα γύρω από την εφαρμογή του PSI (σε αντίθεση με ό,τι είχε μεσολαβήσει μετά τη συμφωνία - πρόδρομο της 21ης Ιουλίου), στην πράξη η ανησυχία των αγορών είναι πολύ μεγάλη και τα μηνύματα που στέλνουν στην ελληική κυβέρνηση συγκεχυμένα. Ο εξπέρ του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, πάντως, αναμένεται με αρκετή αγωνία, καθώς οι εισηγήσεις και εκτιμήσεις του θα καθορίσουν μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια την πορεία του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας από την χρεοκοπία.
Το σχέδιο των δανειστών μας προβλέπει βαθύ «κούρεμα» έως και 100 δισ. ευρώ, τα οποία οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν πως θα χάσουν, στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου. Όμως οι πληροφορίες θέλουν ορισμένα hedge funds να αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επειδή ήδη έχουν ποντάρει πολλά στη χρεοκοπία της χώρας μας.
Ο άσος στα χέρια των υποστηρικτών της λύσης που κομίζει το IIF είναι πως όσοι έχουν βάλει «στοίχημα» πως η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει τα χρέη της -κάτι που θα σημάνει την ενεργοποίηση των συμβολαίων αντιστάθμισης κινδύνου (CDS)- πληρώνουν συνεχώς χρήματα εδώ και δύο χρόνια, χωρίς όμως ακόμα να μπορούν να... πάνε ταμείο. Έτσι κινδυνεύουν να χάσουν πολλά, την ίδια ώρα που οι υπόλοιποι δανειστές φαίνεται ότι, προκειμένου να μην χάσουν τα πάντα, αποδέχονται ένα ορθολογικό «κούρεμα».
Τα λεφτά είναι πολλά όμως για τα funds που έχουν ποντάρει στα ελληνικά CDS, και υπάρχει ελλοχεύει ο κίνδυνος εκτροχιασμού του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας. Τα hedge funds σχεδιάζουν να μην συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής και θα προτιμούσαν να συμβάλουν στην πτώχευση της χώρας, ώστε να εισπράξουν από τα ασφάλιστρα κινδύνου που έχουν αγοράσει. Ορισμένοι, πάλι, μπορεί να ελπίζουν πως οι ίδιοι θα εξασφαλίσουν την πλήρη αποπληρωμή τους στο 100%, εφόσον άλλοι, περισσότερο πρόθυμοι, ομολογιούχοι αποδεχθούν απώλεια της τάξεως περί το 50%.
Μια ενδεχόμενη αποτυχία να έλθουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές (χρηματοδότες και ομολογιούχοι) θα σημάνει ασφαλώς μπλοκάρισμα του δευτέρου πακέτου διάσωσης -και σε τέτοια περίπτωση το μέλλον διαγράφεται ζοφερό...
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
18 Ιανουαρίου 2012, 12:38
Της Κυριακής τα είδωλα
18 Ιανουαρίου 2012, 12:25
Δυναμική παρουσία της EUROPGAS στην 2η διεθνή έκθεση "Υγραεριοκίνηση"
18 Ιανουαρίου 2012, 10:01
Γιατί οι γυναίκες κάνουν σεξ
18 Ιανουαρίου 2012, 09:29
Καπιταλισμός εκτός νόμου: Η οικονομία του παρασκηνίου
17 Ιανουαρίου 2012, 15:48
Στον κήπο με τα θηρία
17 Ιανουαρίου 2012, 14:35
Το μοιραίο δείπνο
17 Ιανουαρίου 2012, 10:23
Παρέμβαση Παπαδήμου για αποφυγή νέας κυβερνητικής κρίσης
17 Ιανουαρίου 2012, 10:20
Γρηγοράκος: Πιστεύω ότι δεν θα γίνουν εκλογές
17 Ιανουαρίου 2012, 09:00
Σε απεργιακό κλοιό η χώρα
17 Ιανουαρίου 2012, 00:24
Ανάκληση 300.000 αυτοκινήτων diesel από την Volkswagen