Ενίσχυση του Μηχανισμού Στήριξης υπό τους όρους του Βερολίνου
Η Γερμανία θα πρέπει να συμβάλει από νωρίς στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), μόνον αν κάνουν το ίδιο κι άλλα κράτη, δηλώνουν σήμερα στελέχη των συντηρητικών της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν νωρίτερα αυτόν το μήνα να επιταχύνουν τη συγκρότηση του ΕΜΣ κατά περίπου ένα έτος, δηλαδή ο μηχανισμός αυτός να τεθεί σε ισχύ στα μέσα του 2012 (αντί το 2013), ώστε να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ωστόσο οι ίδιοι δεν διευκρίνισαν περαιτέρω σχετικά με το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των συμβολών στον ΕΜΣ.
Τα στελέχη των συντηρητικών της Μέρκελ δηλώνουν σήμερα στην Financial Times Deutschland ότι η Γερμανία μπορεί να συνεισφέρει από νωρίς, αλλά σημειώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να το κάνει μόνη της. Τα σχόλια αυτά δείχνουν ότι αποσκοπούν στην άσκηση πιέσεων προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν από τις τελικές διαπραγματεύσεις για τα ποσά που εξετάζονται, οι οποίες θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα.
«Δεν μπορεί μόνον οι Γερμανοί να συμβάλουν από νωρίς», δηλώνει στην εφημερίδα η Γκέρντα Χάσελφελντ, ανώτερο στέλεχος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας. «Προτιθέμεθα να κάνουμε πιο γρήγορα τις καταβολές, αλλά μόνον αν αυτό ισχύσει για όλες τις χώρες», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Γερμανία θα πρέπει να επιμείνει σε αυτό κατά τις διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες.
Παράλληλα, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για τη δημοσιονομική πολιτική, δηλώνει επίσης στην εφημερίδα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει μια ξεχωριστή πορεία δράσης για τη Γερμανία.
Η ιδέα του Σόιμπλε για τη χορήγηση των συμβολών της Γερμανίας στον ΕΜΣ νωρίτερα απ' ό,τι προγραμματιζόταν αρχικά, ώστε να γίνει μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς, αξίζει να εξεταστεί, προσθέτει. «Όμως τότε όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να το κάνουν αυτό», σημειώνει ο Μπάρτλε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται πιθανώς σε θέση να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο, αλλά έχει αμφιβολίες για την Ιταλία και την Ισπανία.
Σε μια ένδειξη της όλο και μεγαλύτερης πολεμικής στη Γερμανία, όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη, ο εξέχων πολιτικός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ δήλωσε ότι υπάρχει ένα όριο στο πόσο πολλή βοήθεια θα προσφέρει το Βερολίνο στην Αθήνα.
«Αν η Ελλάδα θέλει περαιτέρω βοήθεια, τότε η χώρα θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Για όσο καιρό είναι τελείως ανοιχτό το πώς θα εξελιχθούν πολιτικά τα πράγματα στην Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παρασχεθούν δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια», δηλώνει ο Μπόσμπαχ στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Bild.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
15 Ιανουαρίου 2012, 20:06
"Τι σημαίνει αυτή τη στιγμή να είσαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;"
15 Ιανουαρίου 2012, 19:51
Toyota: Νέο πρωτοποριακό πρόγραμμα πωλήσεων
15 Ιανουαρίου 2012, 19:43
Η ΔΗΣΥ για την χθεσινή επίθεση κατά της Μπακογιάννη
15 Ιανουαρίου 2012, 19:21
Τα ΜΑΤ απώθησαν τους Αγανακτισμένους στο Σύνταγμα
15 Ιανουαρίου 2012, 18:56
Πέταξε το "γάντι" στον Παπανδρέου η Βάσω
15 Ιανουαρίου 2012, 18:48
"Βιομηχανία" με πλαστά διαβατήρια το κέντρο των Αθηνών
15 Ιανουαρίου 2012, 18:26
Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου
15 Ιανουαρίου 2012, 18:19
Σκανδαλίδης: Εκλογή αρχηγού εδώ και τώρα
15 Ιανουαρίου 2012, 18:05
Ράπτη: Έπρεπε να είχαμε εκλέξει αρχηγό από χθες!
15 Ιανουαρίου 2012, 17:16
Στην φυλακή ο καπετάνιος του Costa Concordia