Ανάλυση
Ο κίνδυνος της μη ευθύνης

Ο κίνδυνος της μη ευθύνης

  • 14 Δεκεμβρίου 2011, 10:48

Το πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση έγινε ολοφάνερο ήδη από την έναρξη της κρίσιμης δίδυμης διαπραγμάτευσης για τη νέα δανειακή σύμβαση, το Μνημόνιο που τη συνοδεύει και το PSI plus. Λόγω της απόκλισης στους στόχους του 2011, είναι πολύ πιθανό να πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα, αφού συνυπολογιστεί η οριστική συμφωνία για το PSI. Δηλαδή, το αργότερο εντός του Ιανουαρίου. Τόσο, όμως, τόσο η ΝΔ όσο και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στη λήψη μέτρων, πέραν των συμφωνηθέντων, από τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου. Γι' αυτό και ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε προχθές ότι τα μέτρα θα ληφθούν πιθανότατα από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα έχει και τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει τον Ιανουάριο, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί τόσο το PSI plus όσο και η νέα δανειακή σύμβαση και κυρίως το Μνημόνιο, οι πολιτικοί αρχηγοί να δεσμευτούν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, βάσει των συμφωνημένων στόχων.

Η Τρόικα έχει καταστήσει ήδη σαφές, όπως αποκάλυψε ο κ. Βενιζέλος, ότι αν δεν δοθούν οι δεσμεύσεις δεν πρόκειται να εκταμιευθεί η έβδομη δόση των 89 δισ. ευρώ. «Ουδείς μας πιστεύει και ουδείς μας εμπιστεύεται να μας δώσει τόσο πολλά λεφτά, χωρίς να έχει τη βεβαιότητα ότι οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις ισχύουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος.

Πρακτικά, ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε την «ταμπακέρα» των επόμενων μηνών και περιέγραψε το νέο θρίλερ που θα παιχτεί το πρώτο τρίμηνο του 2012 με διακύβευμα την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Αν, λόγω μη συναίνεσης των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα, τότε οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να δεσμευτούν για την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2012 πριν από τις εκλογές. Αν δεν συμβεί τίποτε από τα παραπάνω, δεν πρόκειται να εκταμιευθούν τα 80+9 δισ. ευρώ, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων. Η δε χώρα θα βρεθεί ενώπιον στάσης πληρωμών καθώς τον Μάρτιο υπάρχουν μεγάλες λήξεις ομολόγων. Σε αυτήν την περίπτωση η έξοδος από το ευρώ θα έρθει περίπου αυτόματα.

Σύμφωνα με τραπεζίτες και επιχειρηματίες, ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει η χώρα μπροστά της είναι αυτός της μη ευθύνης. Το πολιτικό σύστημα όχι μόνο αρνείται να πει την αλήθεια στον λαό και να προβάλει σχέδιο ή σχέδια για τη σωτηρία της χώρας, αλλά υπονομεύει και την προσπάθεια μιας κυβέρνησης που το ίδιο αποφάσισε. «Το καράβι πλέει ακυβέρνητο, την ώρα που ο χρόνος τελειώνει», αναφέρει κορυφαίος τραπεζίτης και σημειώνει πως τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει όχι μόνο να την αφήσουν να κυβερνήσει αλλά και να τη στηρίξουν συμμετέχοντας ενεργά στη διαπραγμάτευση για το νέο Μνημόνιο.

Ο κ. Βενιζέλος, ακολουθώντας πλέον προσωπική πολιτική στρατηγική, όπως εκτιμούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί άνοιγμα προς την πλευρά Σαμαρά, επιδιώκοντας να προχωρήσουν από κοινού τώρα στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, με βασικό στόχο την ανάσχεση της ύφεσης. Προς το παρόν, ο κ. Σαμαράς αρνείται η ΝΔ να συμμετάσχει στην τωρινή διαπραγμάτευση και εμμένει στη θέση του για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μετά τις εκλογές, οι οποίες θεωρεί ότι θα δώσουν στο κόμμα του την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Το σενάριο αποχώρησης Βενιζέλου

Αν η ΝΔ εμμείνει σε αυτήν τη θέση μέχρι και την οριστικοποίηση του PSI, που θα παράσχει και τη ρεαλιστική βάση ώστε να αξιολογηθούν μαζί με τις αποκλίσεις του 2011 τα διορθωτικά μέτρα που θα απαιτηθούν για το 2012, τότε είναι πιθανόν ο κ. Βενιζέλος να αποχωρήσει από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος δήλωσε, άλλωστε, εξουθενωμένος, υπονοώντας ότι γι' αυτό ευθύνεται περισσότερο η επιμονή του πολιτικού συστήματος να διαχειρίζεται με παλαιοκομματικούς όρους την κρισιμότερη μεταπολεμική στιγμή της ιστορίας μας.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Βενιζέλος έχει παγιδευτεί καθώς ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος καλείται να σηκώνει το βάρος των νέων μέτρων ή της αποτυχίας έναντι των στόχων, την ώρα όπου οι συνδιεκδικητές της θέσης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ και κορυφαίοι επίσης υπουργοί της κυβέρνησης χρησιμοποιούν τους θώκους τους για να κερδίσουν έδαφος στην κούρσα διαδοχής.

Η ενδεχόμενη παραίτηση Βενιζέλου θα οδηγούσε είτε σε κατάρρευση και της κυβέρνησης Παπαδήμου είτε σε ολικό επαναπροσδιορισμό της, εκτιμούν οι ίδιοι, σημειώνοντας ότι η παρέμβαση Διαμαντοπούλου για παροχή της δυνατότητας ανασχηματισμού της κυβέρνησης προαναγγέλλει πιθανώς τις κινήσεις Παπαδήμου. Εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός αλλά και ο κ. Βενιζέλος θα ζητήσουν από τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει τη στάση του ως προς τις εσωκομματικές εξελίξεις και να αναλάβει πρωτοβουλία δέσμευσης αποχώρησης από τα κυβερνητικά καθήκοντα όσων διεκδικήσουν τη θέση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με τον Γ. Παπανδρέου στην Ιπποκράτους σήμερα το απόγευμα, το οποίο ενδέχεται να δρομολογήσει εξελίξεις.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron