Διεθνή
Μεταξύ σφήρας και άκμονος η Ρωσία

Μεταξύ σφήρας και άκμονος η Ρωσία

  • 13 Δεκεμβρίου 2011, 08:46

Στο μεγεθυντικό φακό οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις στη Ρωσία, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Τί να σημαίνουν; Ότι η χώρα γυρίζει σελίδα; Ή ότι έχει μπει σε μια διαδικασία πολιτικών ανατροπών χωρίς επιστροφή;

Το Σαββατοκύριακο που άλλαξε τη Ρωσία, αυτή είναι η εκτίμηση για το κλίμα στη χώρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το νοθευμένο αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Ο Αντρέας Σόκενχοφ, συντονιστής για τις γερμανο -ρωσικές σχέσεις στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι ανάμεσα στη δικτατορία και την πραγματική δημοκρατία.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί»

«Νομίζω», λέει στο Γερμανκό Ραδιόφωνο (DLF), «ότι η κατάσταση στη χώρα δεν έχει κριθεί. Η εξουσία αντέδρασε με αμηχανία. Ο Πούτιν επαναλάμβανε συνεχώς και το ίδιο έκανε και ο εκπρόσωπός του ότι θα τείνει ευήκοον ους, ότι θα αντιδράσει στα αιτήματα των διαδηλωτών, αλλά δεν διευκρίνισε σε ποια κατεύθυνση. Νομίζω ότι τόσο ο ίδιος, όσο και το κόμμα του 'Ενωμένη Ρωσία' δεν ξέρουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Γι' αυτό λέω ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη. Η Ρωσία βρίσκεται σε σταυροδρόμι ανάμεσα στη δικτατορία και την πραγματική δημοκρατία. Αλλά η χειραγωγούμενη δημοκρατία είναι ένα κυνικό μοντέλο διακυβέρνησης που δεν έχει πλέον θέση ακόμη και στη Ρωσία».

Ο δημοσιογράφος ρωτά τον Γερμανό πολιτικό για τον αριθμό των διαδηλωτών, που ναι μεν ήταν ο μεγαλύτερος από την κατάρρευση της Σοβ. Ένωσης, αλλά δεν αντιπροσώπευε μια πραγματική πλειοψηφία.

«Είναι στην καρδιά της κοινωνίας»

«Οι δεκάδες χιλιάδες ασφαλώς και δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία, αλλά αυτές οι χιλιάδες δεν είναι μια αδιάφορη μειοψηφία, αλλά βρίσκονται στην καρδιά της κοινωνίας, είναι μορφωμένοι άνθρωποι που προσφέρουν, αποτελούν το μέλλον της χώρας, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά», υπογραμμίζει ο Αντρέας Σόκενχοφ. «Γι' αυτό μια χώρα σαν τη Ρωσία δεν μπορεί να κυβερνηθεί από μια κλίκα ανθρώπων, αλλά να αναπτυχθεί ανταγωνισμςό για τη εξασφάλιση του μέλλοντος. Και αυτό φάνηκε το Σαββατοκύριακο. Η διαδικασία προς εκεί είναι χωρίς επιστροφή».

Βέβαια ο πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν έριξε το ανάθεμα στις ΗΠΑ για τις διαμαρτυρίες, ενώ από την άλλη ο πρόεδρος Μεντβέντιεφ δήλωσε ότι θα εξετάσει τις κατηγορίες για εκλογικές παρατυπίες. Παιχνίδι μοιρασμένων ρόλων ή μετωπική σύγκρουση, τον ρωτά ο δημοσιογράφος.

«Σε καμιά περίπτωση», λέει ο Σόκενχοφ. «Η αναφορά στο ξένο παράγοντα αποτελεί επιστροφή στο σοβιετικό μοντέλο του ότι πάντα ο ξένος φταίει γι αυτό που συμβαίνει στο εσωτερικό. Το ρόλο Πούτιν παίζει και ο Μεντβέντιεφ. Υποσχέθηκε έλεγχο του εκλογικού αποτελέσματος, να δούμε πώς θα τον κάνει. Η κοινωνία θα πρέπει να συμμετάσχει και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν».

Νέος «μνηστήρας» της εξουσίας

Υποψηφιότητα για την προεδρία της Ρωσίας, κόντρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε πως θα θέσει, εν όψει των εκλογών του Μαρτίου, ο Μιχαήλ Προχόροφ. Ο Ρώσος μεγιστάνας, η περιουσία του οποίου υπολογίστηκε από το Forbes στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ιδιοκτήτης των Νετς.

«Η κοινωνία ξυπνά και όσοι αποτύχουν στον διάλογο μαζί της, θα πρέπει να φύγουν», δήλωσε ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα ο 46χρονος Προχόροφ, που «έχτισε» την αυτοκρατορία του επενδύοντας στη μεταλλουργία και σε τράπεζες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron