Διεθνή
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για χειραγώγηση των εκλογών στην Ρωσία

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για χειραγώγηση των εκλογών στην Ρωσία

  • 04 Δεκεμβρίου 2011, 10:47

Έχουν αρχίσει οι βουλευτικές εκλογές στην Κρατική Ντούμα - Κάτω Βουλή της Ρωσίας. Η χώρα, που βρίσκεται σε 9 ωριαίες ζώνες, θα ψηφίζει περίπου ένα ημερονύχτιο. Ακριβώς στις 00.00 ώρα Μόσχας άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα στην ανατολική Ρωσία -στην Γιακουτία, την Καμτσάτκα και την Τσουκότκα. Τελευταίοι θα ψηφίσουν οι κάτοικοι της πιο δυτικής περιοχής της χώρας -της περιοχής Καλινινγκράντ.

Η πάλη για τις έδρες στην Κρατική Ντούμα πλησιάζει στο τέλος της. Πάνω από 100 εκατομμύρια πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας που έχουν το δικαίωμα ψήφου, εκλέγουν 450 βουλευτές από 7 πολιτικά κόμματα. Από τις 8 το πρωΐ ανοίγουν τις πόρτες τους 96.000 εγκλογικά τμήματα σε όλη τη Ρωσία. Έξω από τα σύνορα της χώρας οι πολίτες της Ρωσίας μπορούν να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε 146 χώρες.

Οι εκλογές στην Κρατική Ντούμα 6ης σύγκλισης θα μπουν, οπωσδήποτε, στην ιστορία του ρωσικού κοινοβουλευτισμού, όπως πιστεύουν τα μέλη τη Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας. Για πρώτη φορά στα τελευταία 20 χρόνια, στην ψηφοφορία παίρνουν μέρος όλα τα εγγεγραμμένα στη Ρωσία πολιτικά κόμματα.

Τόσο οι πολιτικοί, όσο και οι πολίτες επιδεικνύουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκλογές,- σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής Λεονίντ Ίβλεφ. Επειδή η κοινοβουλευτική καμπάνια είναι μία ιδιόμορφη δοκιμασία των πολιτικών δυνάμεων πριν τις επικείμενες τον Μάρτιο του 2012 προεδρικές εκλογές, ο ανταγωνισμός για τις έδρες στη Ντούμα είναι πολύ σοβαρός – 8 υποψήφιοι διεκδικούν μία έδρα. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή προβλέπει μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων.

Την πορεία των εκλογών την παρακολουθούν πολυάριθμες ξένες αντιπροσωπείες – από την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και το Βόρειο Συμβούλιο. Έχουν προσκληθεί επίσης και οι επικεφαλής των Κεντρικών Εκλογικών Επιτροπών από 20 και πάνω κράτη. Συνολικά θα ελέγχουν τις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία 700 ξένοι και 500.000 Ρώσοι παρατηρητές.

Όλα τα δεδομένα για την πορεία της ψηφοφορίας σε πραγματικό χρόνο φθάνουν στο Πληροφοριακό Κέντρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στη Μόσχα. Εδώ εργάζονται εκατοντάδες εμπειρογνώμονες, διεθνείς παρατηρητές και εκπρόσωποι των κομμάτων. Οι εκλογές έχουν προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Σε όλη τη Ρωσία έχουν διαπιστευθεί σχεδόν 2000 δημοσιογράφοι από τη Ρωσία και 30 άλλες χώρες του κόσμου. Το κύριο δε γεγονός θα διαδραματιστεί στις 21.00 ώρα Μόσχας, όταν ο επικεφαλής της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας Βλαντίμιρ Τσούροφ θα ανακοινώσει τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Δεν αναμλένονται εκπλήξεις

Η σημερινή μέρα των εκλογών στην Ρωσία δεν αναμένεται να προκαλέσει εκπλήξεις. Το κοινοβουλευτικό τοπίο θα παραμείνει αμετάβλητο, όπως επιβεβαιώνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Αυτές εκτιμούν, ότι το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία θα φτάσει σε ένα ποσοστό κοντά στο 53%. Ωστόσο, οι καταγγελίες για τις «σκοτεινές» μεθόδους επιρροής του Κρεμλίνου στο εκλογικό σώμα πληθαίνουν.

Πάνω από 3.500 καταγγελίες χειραγώγησης

Διαδικτυακή πλατφόρμα, η οποία στήθηκε από την ανεξάρτητη ρωσική οργάνωση παρατηρητών της εκλογικής διαδικασίας Golos σε συνεργασία με τη διαδικτυακή εφημερίδα Gazeta.ru, δίνει την ευκαιρία στους Ρώσους πολίτες να καταγγείλουν περιστατικά αδιαφάνειας.

Ο αριθμός των αναφορών για κρούσματα μεροληψίας από ΜΜΕ, εξαγοράς ψήφων, άσκησης πίεσης σε υπαλλήλους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα από τους προϊσταμένους τους, έφτασαν τις 3.500.

Χαρακτηριστική είναι μία αναφορά φοιτητών πανεπιστημίου από την Αγ. Πετρούπολη, οι οποίοι  καταγγέλλουν ότι εξωθούνται από τον πρύτανη του ιδρύματος να ψηφίσουν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος, που θέτει στη διάθεσή τους λεωφορεία για τη μεταφορά τους σε κάποιο εκλογικό κέντρο. Αν δεν συμμορφωθούν απειλούνται με διαγραφή από το μητρώο των φοιτητών. Όπως λένε οι φοιτητές, ο πρύτανης είναι μέλος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία.

«Οι εκλογές δεν είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες»

Τέτοια περιστατικά χειραγώγησης της ψήφου, οι λεγόμενες αλλιώς ‘διοικητικές παροχές’ χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, σύμφωνα με τον Σάσα Ταμ από το Ίδρυμα Φρίντριχ - Νάουμαν της Μόσχας.

Ο κ. Ταμ θεωρεί ότι «οι εκλογές δεν θα είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες. Και δεν εννοώ την ημέρα των εκλογών, παρόλο που και τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρξουν μεθοδεύσεις, αλλά κυρίως αυτά που συμβαίνουν προεκλογικά».

Τις εκτιμήσεις του επιβεβαιώνει και έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην οποία εκφράζεται η ανησυχία κάποιων κομμάτων, ότι η κυβερνητική παράταξη θα θέσει σε ισχύ την πολιτική των ‘διοικητικών παροχών’ για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Απαξίωση των εκλογών

Μία εξήγηση για το εκλογικό τοπίο στη Ρωσία δίνουν οι νομοθετικές τροποποιήσεις του 2005. Βάσει αυτών ανέβηκε το όριο εκλογής στο 7%, ενώ η συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές επιτρέπεται μόνο εφόσον είναι καταχωρημένο τουλάχιστον ένα χρόνο πριν.
Ο Νικολάι Πετρόφ, ειδικός από το αμερικανικό ίδρυμα Carnegie της Μόσχας, κάνει λόγο για «συντήρηση» του συστήματος, με την οποία αναπαράγονται τα τέσσερα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Δούμα. Την ίδια στιγμή σε άλλους τίθενται αξεπέραστα εμπόδια».

Αυτά τα στοιχεία εξηγούν γιατί, σύμφωνα με το Κέντρο Δημοσκοπήσεων Lewada, περίπου το 1/3 των Ρώσων δεν θέλει να μετάσχει στις εκλογές θεωρώντας την ψήφο του χαμένη.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron