Media
FT: Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα μέρες ζωής

FT: Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα μέρες ζωής

  • 28 Νοεμβρίου 2011, 09:09

«Ο χρόνος τελειώνει. Η Ευρωζώνη έχει το πολύ δέκα μέρες μέχρι να καταρρεύσει», είναι το συμπέρασμα εκτενούς άρθρου των οι Financial Times, ο συντάκτης του οποίου υποστηρίζει πως μετά τα crash- test Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωζώνη ουσιαστικά «σταμάτησε να λειτουργεί».

Εξαιτίας της απώλειας της εμπιστοσύνης των επενδυτών και της μετάδοσης της κρίσης στους μεγάλους «πιστωτές» του ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ολλανδία), ουσιαστικά ο μηχανισμός έχει ξεμείνει από «δύναμη πυρός», υποστηρίζει ο συντάκτης του άρθρου, και προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη κάποιες λύσεις του προβλήματος, οι επιλογές όμως περιορίζονται σημαντικά.

Ουσιαστικά προτείνονται τρεις λύσεις:

1. Η άνευ περιορισμών παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων αλλά και την παροχή ρευστότητας για τις τράπεζες,

2. Ένα σαφές και οριοθετημένο χρονικά πρόγραμμα έκδοσης ευρωομολόγου

3. Η άμεση δημοσιονομική ενοποίηση που εν μέρει θα οδηγήσει σε απώλεια της εθνικής κυριαρχίας των κρατών αλλά θα δημιουργήσει ένα αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron