Οικονομία
Στην συνεδρίαση του Eurogroup οι ελπίδες για την 6η δόση

Στην συνεδρίαση του Eurogroup οι ελπίδες για την 6η δόση

  • 26 Νοεμβρίου 2011, 08:52

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης προς την Ελλάδα αναμένεται να δοθεί την προσεχή Τρίτη, στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Την Παρασκευή συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ ενός «αναβαθμισμένου και ενισχυμένου» ρόλου για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.

Οι τρεις αξιωματούχοι υπογράμμισαν επίσης τη σημασία εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο μήνα, σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ολλανδία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ, υπογράμμισε ότι «σε μία κρίση δεν επιτρέπεται να αποκλείει κανείς τίποτε εκ προοιμίου». Ωστόσο, δεν διαπίστωσε διαφορές απόψεων με τη Γερμανία, όσον αφορά το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Αναφορικά με την ΕΚΤ, η θέση μας είναι πολύ κοντά στη γερμανική θέση ή σχεδόν ίδια» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο ρόλο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της ΝΔ  Αντώνης Σαμαράς σε ΕΕ, Eurogroup, ΕΚΤ και ΔΝΤ, διχάζει τις Βρυξέλλες. Η επιστολή του κ. Σαμαρά κρίνεται «μάλλον θετική», δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική, ωστόσο άλλη πηγή ανέφερε ότι «δεν έπεισε τελείως».

Ο ESM

Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης των κρατών - μελών, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2013, εξετάζει η ευρωζώνη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ.

Τα κράτη της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει αρχικά να προβλέπονται στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) ρήτρες που θα επιβάλλουν τη συμμετοχή ιδιωτών σε ενδεχόμενες μελλοντικές διασώσεις.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η πλειοψηφία των χωρών της ευρωζώνης επιθυμεί να μην προβλέπονται τέτοιου είδους ρήτρες.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι περιφερειακές χώρες τάσσονται κατά των ρητρών αυτών, ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

Η έκτη δόση

«Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που θα αποφασίσουμε για την εκταμίευση της έκτης δόσης -οπότε, όπως λένε, τρίτη και τυχερή», φέρεται ότι δήλωσε αξιωματούχος στο Reuters. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να εξετάσει τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν αποστείλει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου πριν λάβουν την τελική τους απόφαση. «Θα πρέπει να το δούμε, τί σημαίνει επί της ουσίας, δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα, αλλά αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε σε αυτό», επισήμανε.

Η έκτη δόση θα έπρεπε να είχε καταβληθεί τον Σεπτέμβριο, όμως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να ζητήσει αλλαγές στη σύμβαση και στη συνέχεια η απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την αποδοχή της σύμβασης μπλόκαραν τις διαδικασίες.

Άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής Σαμαρά, είπε ότι με αυτήν ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύεται στους στόχους του προγράμματος, ωστόσο, διαφοροποιείται αναφορικά με κάποιες από τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν. Πρόσθεσε, πάντως, ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν απαιτεί την συμφωνία των τριών κομμάτων για τους συγκεκριμένους τρόπους μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron