Απόψεις - Συνεντεύξεις
Όταν οι τράπεζες διαγράφουν ζημίες

Όταν οι τράπεζες διαγράφουν ζημίες

  • 24 Νοεμβρίου 2011, 00:40

του Ηλία Καραβόλια

Στις 3 Νοεμβρίου το μεγαλύτερο ίδρυμα της Γαλλίας, η BNP Paribas, ανακοίνωσε επίσημα στην ιστοσελίδα τη, ότι μείωσε την έκθεσή της στο ιταλικό κρατικό χρέος κατά 2/5, περιορίζοντας τα ιταλικά ομόλογά της σε 12 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε ακόμη ότι πραγματοποίησε διαγραφές 60% επί του χαρτοφυλακίου ελληνικών ομολόγων που κατείχε και ότι, μετά από αυτές τις κινήσεις, η συνολική έκθεσή της στο χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων των ισπανικών και ιταλικών τίτλων, έφτασε στα 16 δισ. ευρώ -νούμερο που δείχνει ότι η BNP Paribas έκανε ένα μεγάλο "ξεφόρτωμα", μειώνοντας την έκθεσή της, σε σχέση με τα τέλη του φετινού Αυγούστου, κατά 50%.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η ΕΚΤ αγόρασε σταδιακά και σιωπηρά τα περισσότερα από αυτά, κι επίσης η BNP Paribas δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα που ξεφόρτωσε μαζικά χρέος της ευρωπαϊκής περιφέρειας, πριν αρχίσει η ανοδική κίνηση στα spreads των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου. Το ίδιο έκανε -σύμφωνα με επίσημη δήλωσή της- και η ολλανδική ING Bank, η οποία μείωσε την έκθεσή της στους τίτλους της ευρωπαϊκής περιφέρειας επίσης κατά 50% -σε 6 δισ. ευρώ. Και φυσικά, ανακοίνωσε απολύσεις περιττού προσωπικού άνω του 10% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τον λόγο για τον οποίο "γράφουν" ζημίες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, πρέπει να μην ξεχνάμε ότι πρέπει απαραίτητα μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να προσθέτουν πόντους στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους, δηλαδή να έχουν δεσμευμένο ρευστό ανά πάσαν ώρα και στιγμή, ώστε να φτάσουν το 9% που απαιτείται από το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης που αποφάσισαν από κοινού ΕΚΤ και κυβερνήσεις, τέλη Οκτώβρη, στην Σύνοδο Κορυφής.

Μιλώντας με όρους  χρήματος, στην περίπτωση της BNP Paribas οι ζημιές από τις διαγραφές των σκάρτων ομολόγων ήταν 360 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια η τράπεζα   προειδοποιεί για νέες ζημιές 450 εκατ. τον Οκτώβριο και 1,2 δισ. για ολόκληρο το 2012 (αν και, συνήθως, κάνουν σκόπιμη υπερεκτίμηση ζημιών, ώστε μετά να φαίνεται ότι τα… συμμάζεψαν κάπως).

Μπορεί μέτοχοι και πελάτες της ΒNP Paribas να "ξελαφρώνουν" λίγο από τα επικίνδυνα ευρωπαϊκά ομόλογα, μπορεί να αυξάνονται οι προσδοκίες της διοίκησής της για καλύτερες αποδόσεις (από τις υπόλοιπες βασικές δραστηριότητες της τράπεζας), αλλά έχουν συμβεί ταυτόχρονα και κάποια αρνητικά γεγονότα που επηρεάζουν την… ζωή μας: Οι μαζικές πωλήσεις ιταλικών και ισπανικών τίτλων από την BNP Paribas (και προφανώς κι από άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες) είχαν ως πρώτο θύμα τους την ιταλική και την ισπανική αγορά ομολόγων, καθώς συντελούν στην ταχεία άνοδο των περίφημων spreads -τα οποία βέβαια δεν ανεβαίνουν μόνο από αυτές τις πράξεις. Δηλαδή, οι χώρες δανείζονται ακριβότερα και οι πολίτες τους θα πληρώσουν υψηλότερο τόκο γι' αυτά τα λεφτά.

Έτσι λοιπόν ο κύριος Σαρκοζί ανακοινώνει δικαίως ότι θα είναι χαμηλότερες οι αναπτυξιακές προοπτικές της Γαλλίας, προβλέποντας για το 2012 ανάπτυξη μόλις 1%, και μάλιστα το ανακοίνωσε πριν την υιοθέτηση του γαλλικού προγράμματος λιτότητας που δρομολογείται άμεσα και που αναμφίβολα θα αποσπάσει πόρους από τη γαλλική οικονομία.

Η δε BNP Paribas έφυγε σχεδόν από την Ελλάδα, ως ενεργή τράπεζα, κρατώντας μόνο τις δραστηριότητες ναυτιλιακής τραπεζικής και απολύοντας 130 άτομα ως αντιστάθμιση στις ζημίες της από τα ελληνικά ομόλογα.

Έτσι είναι πάντα το "έργο" στους ισολογισμούς του τραπεζικού κεφαλαίου: Την αφερεγγυότητα μιας κυβέρνησης την πληρώνουν κάποιοι πολίτες της χώρας…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron