Οικονομία
Μισθοί πείνας και για τους ειδικά αμειβόμενους του Δημοσίου

Μισθοί πείνας και για τους ειδικά αμειβόμενους του Δημοσίου

  • 20 Νοεμβρίου 2011, 12:58
Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται -μεταξύ άλλων- και περίπου 350.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και που από τη νέα χρονιά θα δουν τους μισθούς τους "τσεκουρεμένους".

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τον Φεβρουάριο θα υπάρξει σχέδιο νόμου για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστές, γιατρούς του ΕΣΥ, ιατροδικαστές, πανεπιστημιακούς καθηγητές, διπλωμάτες και άλλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.

Με το σχέδιο αυτό θα γίνει αναπροσαρμογή των αποδοχών τους, που θα ισχύσει πιθανότατα αναδρομικά, από τις αρχές Ιανουαρίου. Οι μειώσεις θα είναι χαμηλότερες απ' ότι αυτές με το ενιαίο μισθολόγιο, όπου ο μέσος όρος των περικοπών είναι 17,5% και για τα ειδικά μισθολόγια σχεδιάζεται να είναι, περίπου, στο 10%.

Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, οι επαγγελματικές αυτές κατηγορίες έχουν υποστεί ήδη μεγάλες μειώσεις, και τώρα στόχος είναι να επιβαρυνθούν μόνον όσοι εξακολουθούν να έχουν υψηλές αποδοχές.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα ορίζει ότι οι διοικήσεις στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των αποδοχών του προσωπικού τους.

Η εγκύκλιος προβλέπει μείωση των αποδοχών έως 35%, λαμβάνοντας ως αρχή τις αποδοχές που είχαν στα τέλη του 2009. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, όπου οι αποδοχές τους έχουν περικοπεί γύρω στο 18% μέχρι σήμερα, από τις αρχές του χρόνου θα έχουν μία ακόμη μείωση της τάξης του 17%, ώστε να φθάσουν το ποσοστό του 35%.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron