Οικονομία
Άξονας Λονδίνου - Βερολίνου κόντρα στην ευρωκρίση

Άξονας Λονδίνου - Βερολίνου κόντρα στην ευρωκρίση

  • 18 Νοεμβρίου 2011, 15:02

Μετά τη συνάντησή της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στο Βερολίνο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενέτεινε την απαίτησή της για περιορισμένες αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος σχετικά με την διατήρηση των κανόνων σταθερότητας. Παράλληλα τόνισε πως προτίθεται από κοινού να εργασθεί, ώστε να βρεθεί μια λύση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις αρχές Δεκεμβρίου, «αφού ο καθένας από εμάς καταλαβαίνει τη θέση του άλλου», όπως εξήγησε.

Όσον αφορά την εισαγωγή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, οι διαφορές των δύο χωρών παραμένουν. Το Λονδίνο αρνείται πεισματικά την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον εάν επιβληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κ. Κάμερον τόνισε πως η Βρετανία θέλει να παίξει έναν ενεργό ρόλο στην Ευρώπη διότι η χώρα του είναι μια χώρα με ενεργό ρόλο στο διεθνές εμπόριο. Η σταθερότητα της Ευρωζώνης αφορά και στην Βρετανία παρ' όλο που η ίδια δεν ανήκει σε αυτήν.

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε την πρόθεσή της ν' αγωνιστεί για την καλή συνεργασία και των 27 κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία, μέσα σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, έχει σημαντικό ρόλο.

Οι δυο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής των αποφάσεων του περασμένου Οκτωβρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε μέρα μετράει».

Διαβάστε επίσης: Ο Σόιμπλε περιμένει τους Βρετανούς στην οικογένεια του ευρώ!

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron