Ρεπορτάζ
Αναβρασμός ενόψει διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

Αναβρασμός ενόψει διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

  • 14 Νοεμβρίου 2011, 15:01

Φίλοι, στενοί συνεργάτες και οικογενειακοί φίλοι του Γιώργου Παπανδρέου ωθούν τον τέως πρωθυπουργό στο να αποτολμήσει την υπέρβαση και να κινήσει ο ίδιος τις διαδικασίες διαδοχής του στην προεδρία του κόμματος, καθώς τα μηνύματα περί διάσπασης του κόμματος πυκνώνουν επικίνδυνα.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, δεν έχει ακόμη λάβει τις αποφάσεις του, παρά τις εισηγήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ -μεταξύ των οποίων φέρεται ότι είναι και η κ. Βάρτζελη, ο Χάρης Καστανίδης και ο Χρήστος Παπουτσής- που τον πιέζουν να δράσει εγκαίρως και δυναμικά.

Τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν δείχνουν σημεία ανησυχίας και είναι διατεθειμένα να πιστώσουν τον Γιώργο Παπανδρέου με τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να μπορέσει ν’ αναπτύξει πρωτοβουλίες, δεδομένων των κοινοβουλευτικών ερεισμάτων που διαθέτει. Από την άλλη, οι υποψήφιοι «μνηστήρες» της αρχηγίας εμφανίζονται ως εκφραστές της «ήρεμης δύναμης» που τόσο σαγηνεύει τα κατώτερα κομματικά στελέχη. Είναι χαρακτηριστική η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος φρόντισε άμεσα να κρατήσει αποστάσεις από τις θέσεις του Δημήτρη Λιντζέρη περί διαδοχής.

Ταυτόχρονα, οι τοποθετήσεις των κκ Πάγκαλου, Χρυσοχοΐδη και Παπαϊωάννου δεν αφήνουν περιθώρια για άλλους «ελιγμούς» εκ μέρους του «τραυματισμένου» πρώην πρωθυπουργού, εκβιάζοντας τις κινήσεις του μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα –πιθανόν και πριν το νέο έτος. Κι από την στιγμή που το καταστατικό του κόμματος δεν τον υποχρεώνει να πάει σε πανελλαδικό συνέδριο, είναι βέβαιο ότι θα προσφύγει ευθέως στην ψήφο των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ.

Κυκλοφορεί ευρέως η άποψη ότι οι κκ Βενιζέλος και Λοβέρδος αναμφίβολα θα είναι από τους πλέον βέβαιους για την υποψηφιότητα. Το όνομα της Άννας Διαμαντοπούλου, επίσης, ενδέχεται να συμπεριληφθεί στις υποψηφιότητες, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει η «ομάδα Παπουτσή». Τέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης μάλλον κλίνει προς στήριξη του κ. Βενιζέλου, όπως και ο κ. Παναγιωτακόπουλος (που φέρει την φήμη του μαέστρου του εσωκομματικού μηχανισμού), ενώ ο κ. Ρέππας εμφανίζεται ως (εξ)ισορροπιστής των δύο μεγάλων ρευμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάντως, η γιγαντομαχία για την διάδοχη κατάσταση θα εξελιχθεί σε διπολικό μπρα ντε φερ. Κι αυτό γιατί, καθώς η υποψηφιότητα της κ. Διαμαντοπούλου δεν φαίνεται ότι συγκεντρώνει ισχυρά ποσοστά επιτυχίας, η ανάμειξη του κ. Λοβέρδου επίσης υποχωρεί έναντι της πανίσχυρης υποψηφιότητας Βενιζέλου, που επισκιάζει ακόμη κι αυτή του Χρυσοχοΐδη. Ο Πάγκαλος, απ’ την άλλη, προφανέστατα προσχωρεί στην «κίνηση των τριών», παρέα με τον κ. Φλωρίδη και τον Ηλία Μόσιαλο.

Πολλοί διερωτώνται: Με ποια επιχειρηματολογία θα επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία ο κ. Παπανδρέου, σε περίπτωση που παραμείνει στην κομματική ηγεσία; Πώς ένα πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας να πραγματώσει το κυβερνητικό του έργο, θα επικαλεστεί εκ νέου την λαϊκή εμπιστοσύνη;

Άλλοι, πάλι, φοβούνται ότι, ακόμη κι αν η διαδοχή συντελεστεί κατά τον πλέον ομαλό τρόπο, υπάρχουν φόβοι για διάσπαση του ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών -κάτι που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο το έργο και την πορεία του νέου (ή του ίδιου) κομματικού ηγέτη, καθώς αυτός θα έχει αναλάβει τα ηνία του κόμματος στην δυσκολότερη ίσως καμπή της πορείας του από την ίδρυσή του.

 

Πάνος Γιαννάκαινας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron