Απόψεις - Συνεντεύξεις
Δώδεκα σχόλια για έναν πρωθυπουργό

Δώδεκα σχόλια για έναν πρωθυπουργό

  • 12 Νοεμβρίου 2011, 13:02

Γνωστά πρόσωπα, εκπρόσωποι του πνευματικού, επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου, καταθέτουν τη γνώμη τους για την ανάδειξη του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας.

Α. Καφετζόπουλος - ηθοποιός: Δεν έχει χρωστούμενα

Ανάμεικτα τα συναισθήματα... Ελπίζω ότι θα προχωρήσει όλα τα θέματα, γιατί είναι σοβαρός, με πείρα και δεν έχει όλα αυτά τα χρωστούμενα που έχουν ή πιστεύουν ότι έχουν οι πολιτικοί. Να γίνουν επιτέλους τα πράγματα που όφειλαν να γίνουν τουλάχιστον από την υπογραφή του 1ου Μνημονίου, γιατί η χώρα τα χρειάζεται. Από την άλλη, ανήκει στη γενιά που έφτιαξε αυτό το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, το απεχθέστατο. Φοβάμαι ότι ο κ. Παπαδήμος θα αποτελέσει ένα μεταβατικό στάδιο, αλλά μέσα σε αυτό πρέπει να τηρηθούν αυτά τα οποία επιβάλλεται να γίνουν στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, όμως, χωρίς δημοκρατία δεν μπορούν να γίνουν. Δεν αποκλείεται η "χειροβομβίδα" του Παπανδρέου με το δημοψήφισμα να ήταν καλή ιδέα. Είναι προτιμότερο ένα κίνημα πανευρωπαϊκό δημοψηφισμάτων παρά αλλαγής κυβερνήσεων. Φαντάζομαι ότι έχει εξασφαλίσει ότι θα είναι ουσιαστικός πρωθυπουργός, αλλιώς τα πράγματα θα είναι δύσκολα...

Α. Μανιτάκης - Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου: Το τέλος της μιζέριας

Μεγάλη πολιτική αισιοδοξία, όχι τόσο για το πρόσωπο όσο για το ότι στο πρόσωπό του εκφράστηκε το συλλογικό "εμείς". Μπορούμε επιτέλους να αρχίσουμε λίγο να βλέπουμε με κάποια αισιοδοξία τα πράγματα κα όχι με τη μίζερη οπτική που αντιμετωπίσαμε μέχρι στιγμής την κατάσταση. Μέσα σε αυτή την απελπισία ο ελληνικός λαός πρέπει να ελπίζει.

Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι στο πρόσωπο του κ. Παπαδήμου αναβίωσε η αίσθηση ότι είμαστε μία ενότητα και έχουμε μια κοινή μοίρα. Είναι καιρός να συμβάλουμε όλοι ώστε και στο εξωτερικό η υποδοχή να είναι ελπιδοφόρα. Δεν είναι λίγο ότι, έστω και τώρα, ενώθηκαν τόσα κόμματα στο πρόσωπο αυτό μετά από δεκαετίες. Οταν δεις τον χάρο με τα μάτια σου, γιατί αυτό είδαμε, συνήθως λειτουργείς αυτόματα με ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης. Σήμερα πρέπει να αποκτήσουμε μια συλλογική αυτοεκτίμηση και να αντλήσουμε μέσα από τη συνταγματική και κοινοβουλευτική μας ιστορία διδάγματα για ένα διαφορετικό μέλλον. Δεν δικαιούμαστε να απαξιώσουμε την κοινοβουλευτική μας ιστορία, ας τη σεβαστούμε. Πρέπει να δείξουμε ψυχραιμία.

Γ. Ζ. Δρόσος - Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου: Θεμέλιο το Σύνταγμα

Σιδεροκέφαλος ο νέος μας πρωθυπουργός, και η Παναγιά μαζί του!

Δεν είναι προϊόν υπαναχώρησης κανενός πολιτικού σχηματισμού η νέα πολιτική κατάσταση, αλλά εξέλιξης όλων -τουλάχιστον των βασικότερων-, πειθοί τε και βία, υπό το βάρος της αδυσώπητης γλώσσας των γεγονότων που εκείνοι, όλοι τους, προκάλεσαν. Δικό τους το φταίξιμο, δική τους και η όποια τιμή.

Μία συνταγματική παρατήρηση: Οι συνταγματικές μας διαδικασίες εγκυτίωσαν την πολιτική κρίση και δεν επέτρεψαν την εκτροπή της σε κρίση πολιτεύματος. Παρά την ευκολία με την οποία άνθρωποι μειωμένης ψυχραιμίας (ενδεχομένως και σοβαρότητας) ή αυξημένης ιδιοτέλειας ανακάλυψαν εκτροπές και τα τοιαύτα, αποδείχθηκε ξανά ότι το Σύνταγμά μας, και μάλιστα η λεπτομέρεια με την οποία ρυθμίζει καίρια πολιτικά ζητήματα, είναι ανθεκτικό θεμέλιο. Και μία γενικότερη: Δεν γνωρίζω αν η αγαρμποσύνη πολιτικών στάσεων και διαδικασιών που οδήγησαν στη νέα κατάσταση, το πελάγωμα ανάμεσα στο κύριο και στο δευτερεύον, τα εξαρτημένα αντανακλαστικά των προσώπων, η αξιοθρήνητη εικόνα και τα φθηνά νταηλίκια -με τη μάταιη αγωνία της δικαίωσης- πολλών από την πολιτική τάξη ή ο δύσκολα κρυπτόμενος -υπό αποκρουστική δήθεν άνεση με γελάκια και χαμόγελα- φόβος και ιδιοτέλεια αστέρων των ΜΜΕ είναι οι τελευταίοι σπασμοί μιας καταπεπτωκυίας πολιτικής τάξης που συνολικά απέρχεται. Το ελπίζω, αλλά μπορεί και να μην είναι, γιατί δεν είναι ακόμη ορατή μία διάδοχη πολιτική τάξη.

Α. Μητσός - Καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας: Εγγύηση για τους δανειστές

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής αποτελεί τεκμήριο της ευρύτερης δυνατής αποδοχής των αποφάσεων του Οκτωβρίου - αναγκαίας συνθήκης για να προχωρήσουμε. Συγχρόνως, η επιλογή Λουκά Παπαδήμου αποτελεί την καλύτερη εγγύηση φερεγγυότητας για τους δανειστές και αξιοπιστίας προς τη διεθνή κοινότητα και τους εταίρους μας, και υπογραμμίζει άριστα την ανάγκη διατήρησης και εμβάθυνσης της εταιρικής μας σχέσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη. Η σωστή επιλογή την ώρα ακριβώς μετά την ιδιαίτερα θετική για μας απόφαση της 26ης Οκτωβρίου. Μπορούμε επιτέλους να δούμε κάπως πιο αισιόδοξα το αύριο. Ας ελπίσουμε ότι από εδώ και μπρος θα μιλάνε λιγότερο για μας στο εξωτερικό και ο καθένας και η καθεμιά από μας θα κοιτάζει λίγο πιο αισιόδοξα το μέλλον.

Μ. ΜΗΤΣΙΑΣ - Καλλιτέχνης: Επιτέλους, μόνιασαν

"Εύχομαι ο νέος πρωθυπουργός να έχει τύχη και αποτελέσματα στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Τεχνοκράτης είναι, δεν ξέρω αν είναι πολιτικάντης. Γιατί στην ιστορία αυτή δεν παίζουν ρόλο μόνο οι αριθμοί, αλλά και η πολιτική. Πιστεύω, όμως, ότι διαθέτει και πολιτικό υπόβαθρο, γιατί απ' όσο γνωρίζω ο άνθρωπος έχει υπάρξει συνεργάτης πολιτικών προσώπων. Το μόνο σίγουρο, πιστεύω, είναι ότι τα πράγματα με τον νέο πρωθυπουργό θα είναι καλύτερα από πριν. Διαθέτει πολλά προσόντα ο Λουκάς Παπαδήμος.

Απ' ό,τι ακούω είναι μεθοδικός και πρακτικός, δεν στηρίζεται στα λόγια αλλά στα έργα. Και η πρακτικότητα είναι κάτι από το οποίο πάσχει η πολιτική μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι επιτέλους τα κόμματα στην Ελλάδα αποφάσισαν, έστω και προσωρινά, να μονιάσουν. Αυτό πριν από 30 χρόνια, στην εποχή των πράσινων και των μπλε καφενείων, δεν θα γινόταν ποτέ. Τώρα μένει να αποδειχτεί αν ο ίδιος θέλει πραγματικά να κάνει αυτά που πρέπει για να βρεθεί η χώρα σε μια καλύτερη θέση. Αν ο ίδιος θέλει, δεν μπορεί να τον εμποδίσει κανείς".

Γ. Γραμματικάκης - Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης: Έσβησε την κακοφωνία

Είναι μεγάλο ευτύχημα ότι μια κάθαρση αναπάντεχη έδωσε τέλος στην πολιτική μας τραγωδία. Η χώρα απέκτησε νέο πρωθυπουργό όπως ακριβώς απαιτούσαν οι συνθήκες και η αγωνία του κόσμου. Μόλις μάλιστα άκουσα την πρώτη του δήλωση, που είναι λιτή και ουσιαστική. Ετσι έσβησε ένα μέρος από την κακοφωνία των ημερών. Το μόνο, λοιπόν, που μπορούμε να πούμε είναι ότι ευχόμαστε να μας παραδώσει μια Ελλάδα καλύτερη και ίσως λίγο πιο αισιόδοξη.

Μ. Σταθόπουλος - Ομότιμος καθηγητής Νομικής, πρώην υπουργός: Η ώρα των βουλευτών

Θετική επιλογή. Ο Παπαδήμος είναι μια προσωπικότητα με κύρος και στο εξωτερικό, εκεί όπου χάσαμε την αξιοπιστία μας με δικά μας λάθη και αστοχίες. Γιατί αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι οι ξένοι δεν μας δημιούργησαν αυτό το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Η στήριξή του θα πρέπει να είναι κυρίως πολιτική, εφόσον θα παίρνει αποφάσεις σε πολιτικά θέματα. Αυτή την κυβέρνηση επιβάλλεται να την υποστηρίξουν και τα δύο κόμματα. Θα είναι μια μεταβατική αλλά και πολιτική κυβέρνηση, επειδή θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Και τώρα είναι η στιγμή των βουλευτών, ούτε των αρχηγών ούτε των κομμάτων, αλλά των βουλευτών, που με την ψήφο τους θα δείξουν τη στήριξή τους σε αυτό το νέο εγχείρημα.

Ξ. Γιαταγάνας - Επιστημονικός διευθυντής ΕΚΕΜΕ: Στον δρόμο της ανάπτυξης

Μετά τα πρόσφατα χάλια και τις όποιες αναφορές σε άλλα πρόσωπα, ο Λουκάς Παπαδήμος είναι μια συνετή και ελπιδοφόρα επιλογή, αρκεί να του αφήσουν τα περιθώρια τα δύο μεγάλα κόμματα να ασκήσει μια ουσιαστική πολιτική και να βάλει επιτέλους τη χώρα στον δρόμο της ανάταξης. Το σημαντικότερο όλων είναι αυτό να το απαιτήσει και να το καταφέρει πλέον ο ίδιος ο νέος πρωθυπουργός, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο για κάτι άλλο. Ηδη χάθηκε πολύς χρόνος και τώρα πρέπει να κερδηθεί πάση θυσία για το καλό της χώρας, αλλά και όλων μας.

Α. Δοξιάδης - Συγγραφέας, σκηνοθέτης: Θετικό μήνυμα

Θεωρώ ότι είναι ένα θετικό μήνυμα. Τουλάχιστον μας διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν τα χειρότερα, αλλά οποιαδήποτε σοβαρή αποτίμηση μπορεί να γίνει μόνο όταν θα έχουμε και τα πρώτα δείγματα έργου της νέας κυβέρνησης.

Α. Ζέη - Συγγραφέας: Αρκεί να τον αφήσουν

Εξαιρετικά σπουδαία επιλογή. Ελπίζω ότι θα τα καταφέρει, αρκεί να τον αφήσουν. Θα είναι δύσκολη η πορεία του, όπως και η πορεία της χώρας, αλλά εδώ χρειάζεται ένα στιβαρό χέρι για να διαχειριστεί αυτήν τη δύσκολη κατάσταση. Θεωρώ ότι η επιλογή του προσώπου είναι ιδανική και ευρέως αποδεκτή και στο εξωτερικό.

Π. Τατσόπουλος -Συγγραφέας: Τον φορτώσαμε με προσδοκίες

Στο μυαλό μου έρχεται η περίπτωση ενός γνωστού σκηνοθέτη που είχε έρθει πριν από χρόνια στην Ελλάδα για να τιμηθεί από την ελληνική πολιτεία, ενώ παράλληλα επρόκειτο να ανεβάσει και μία παράσταση στην Επίδαυρο. Πέρασε τόσες ταλαιπωρίες που τελικά παραιτήθηκε και από την τιμή που του έκαναν... τονίζοντας στο τέλος ότι: η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που εξευτελίζει τους ανθρώπους που τιμά μέχρι πλήρους εξουθενώσεως.

Έτσι και τώρα. Ενας άνθρωπος που ήταν κοινής αποδοχής και από τα δύο κόμματα εξουσίας έπρεπε να περάσει όλο αυτό το λούκι του μικροκομματισμού, το οποίο είναι κυρίαρχο. Φτάσαμε στο τραγελαφικό σημείο να μιλάμε για τον Φίλιππο Πετσάλνικο, που παρά την όποια εκτίμηση και αν υπάρχει στο πρόσωπό του δεν παύει να αποτελεί μια επανάληψη του Παπανδρέου.

Φθάσαμε στο σημείο να κλυδωνίζουμε την Ευρώπη, τον κόσμο, να τρέμουν όλοι από την ελληνική ιλαροτραγωδία, για να καταλήξουμε εκεί όπου είμαστε πριν από 5 μέρες. Φορτώσαμε τον μύθο Παπαδήμο με προσδοκίες που είναι αδύνατο να επιτευχθούν. Φοβάμαι ότι, μετά την ευρύτερη συναίνεση, μπορεί να ακολουθήσει η ευρύτερη απογοήτευση και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και η ευρύτερη οργή. Τη σημερινή ανακούφιση μπορεί να τη διαδεχτεί ένα τρομακτικό κύμα οργής αν ανακαλύψει ο κόσμος ότι αυτή η επιλογή δεν είναι τίποτα παραπάνω από έναν εντολοδόχο της ΕΕ. Ισως και να είναι περιττή η μεσολάβηση, να χρειαζόταν μια απευθείας συναλλαγή με την ΕΕ και τις αγορές. Ο Λ. Παπαδήμος δεν ήρθε ως απότοκος εκλογών, ως επιούσιος του λαού.

Ν. Γουλανδρή - Πρόεδρος Μουσείου "Γουλανδρή - Φυσικής Ιστορίας": Γνωρίζω τον άνδρα...

Η εκλογή που μου αναγγέλλετε του πρωθυπουργού της χώρας μας, του κ. Λουκά Παπαδήμου, σημαίνει το τέλος ενός αδιεξόδου. Γνωρίζω τον άνδρα, την ευρωπαϊκή του μακρά εμπειρία και πιστεύω ότι καλείται να εδραιώσει την ευρωπαϊκή παρουσία της χώρας μας. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση να μας οδηγήσει στην ορθή ετυμηγορία του λαού μας για την αποκατάσταση των ηθικών αξιών που θα εδραιώσουν το μέλλον μας.

 

πηγή: ethnos.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron