Γολγοθάς για νέα Κυβέρνηση και ελληνικό λαό
Πλήρως ενήμερος, για τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ως επικεφαλής μίας μεταβατικής κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, δείχνοντας πως γνωρίζει ότι η ατζέντα των επόμενων μηνών, μέχρι την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, παραμένει ως ήταν και πριν ο ίδιος αναλάβει.
Οι πρώτες αντιδράσεις από την Ευρώπη δείχνουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν σαφώς διαφορετικά τον κ. Παπαδήμο από τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος δεν έπειθε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, κυρίως μετά τη μονομερή απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος, οπότε έχασε και τα τελευταία δείγματα αξιοπιστίας.
Ευρώ και εκλογές
Από τις πρώτες αντιδράσεις δημιουργείται η εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βγάλει εκτός ατζέντας τον υπαρκτό κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η προσδοκία για ομαλή πορεία του τόπου προς τις επόμενες εκλογές, θέμα το οποίο έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Παπαδήμος, με την αναφορά του στα όσα συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη της 6ης Νοεμβρίου ανάμεσα στον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.
Στην αλλαγή κλίματος θα πρέπει να προστεθεί και η εκτίμηση πολιτικών παραγόντων -και κυρίως παραγόντων της αγοράς- ότι ο κ. Παπαδήμος, ως γνώστης της ευρωπαϊκής πραγματικότητας αλλά και έμπειρος τραπεζίτης, θα επιχειρήσει να ολοκληρώσει τπ διαπραγμάτευση της συμμετοχής των ιδιωτών (PSI) χωρίς να ακολουθήσει τη γραμμή Παπανδρέου «άλλο το εθνικό συμφέρον και άλλο το συμφέρον των τραπεζών».
Η χθεσινή διαρροή από του Μαξίμου, ότι ανάμεσα στα άλλα ο πρόεδρος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένουν εγγυητές και για την πορεία εξυγίανσης των τραπεζών, παραπέμπει σε μελλοντική διαφωνία ανάμεσα στον κ. Παπαδήμο και τον κ. Παπανδρέου, και δημιουργεί πολλά ερωτήματα για την γραμμή που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση.
Ωστόσο, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι, χωρίς να πέσει στην παγίδα τού να λειτουργεί μόνον ως τραπεζίτης, ο κ. Παπαδήμος θα επιχειρήσει να στείλει σαφές μήνυμα στους μεγάλους τραπεζίτες, ότι θα βοηθούσαν στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και τη συμμετοχή των τραπεζών στο PSI, αν προχωρούσαν οι διαρθρωτικές αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα στην κατεύθυνση των συγχωνεύσεων και της εξυγίανσης που θα καταστήσουν τις ελληνικές τράπεζες πιο ισχυρές απ’ ό,τι είναι σήμερα.
Είναι σαφές ότι η ομαλή και σταθερή πορεία της μεταβατικής κυβέρνησης εξαρτάται άμεσα από το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στον κ. Παπαδήμο και τα τρία κόμματα που θα την απαρτίζουν.
Από τη μία πλευρά, αν η άσκηση κυβερνητικής πολιτικής μετατραπεί σε πεδίο μικροκομματικών ή εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, είναι σαφές ότι τορπιλίζεται η προοπτική της νέας κυβέρνησης.
Από την άλλη πλευρά, αν ο κ. Παπαδήμος, που χθες δήλωσε ότι δεν είναι πολιτικός, δείξει ότι μέσα από το νέο του ρόλο θα επιχειρήσει να αποκτήσει και να ενισχύσει πολιτικό προφίλ, αυτομάτως θα φέρει σε θέση άμυνας τα κόμματα που θα του αποδώσουν πολιτικές φιλοδοξίες.
Δεν ματαιώνονται τα επώδυνα μέτρα
Τόσο τα ψηφισμένα από την κυβέρνηση νομοσχέδια όσο και το πρόγραμμα που συνδέεται με τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα για τη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς η πολιτική της λιτότητας και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής δεν πρόκειται να αλλάξει.
Σε αυτό το πλαίσιο, η μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου καλείται να υλοποιήσει άμεσα, σε τρία βήματα, ορισμένα επώδυνα μέτρα:
- Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης που συνεπάγεται γνωστά αλλά και νέα σκληρά μέτρα.
Το τίμημα για την εκταμίευση της 6ης δόσης, το κούρεμα 50% του χρέους και το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ θα παραμείνει βαρύ για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και η μεταβατική κυβέρνηση θα δεχθεί έντονη πίεση για δέσμευση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
- Την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2012 προς ψήφιση αλλά και την ολοκλήρωση του νέου μεσοπρόθεσμου και του νέου μνημονίου. Που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέα μέτρα που θα πλήξουν μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές και επιδόματα για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας .
- Την κατάθεση και ψήφιση του νέου φορολογικού συστήματος, το οποίο σύμφωνα με τη δέσμευση της κυβέρνησης Παπανδρέου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το αργότερο ως το τέλος Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για νομοσχέδιο «μαμούθ» που, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, προβλέπει κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών για φυσικά και νομικά πρόσωπα, κατάργηση του αφορολογήτου και αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 20% επί καθαρών εισοδημάτων, εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού εισοδημάτων, καθιέρωση υποχρέωσης αγροτών να τηρούν βιβλία, να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ώστε να φορολογούνται αυτοτελώς με αντικειμενικά κριτήρια, μείωση αφορολογήτου ορίου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ και αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
12 Νοεμβρίου 2011, 17:36
Χανιώτης "Άδωνις"... αναστατώνει την Τουρκία
12 Νοεμβρίου 2011, 17:26
Τέσσερις Ουκρανές έβαλαν "φωτιά" στο Ρέθυμνο!
12 Νοεμβρίου 2011, 16:13
Την Τετάρτη η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου
12 Νοεμβρίου 2011, 14:42
Η Google αποσύρει την εφαρμογή Gmail για BlackBerry
12 Νοεμβρίου 2011, 14:15
Συνάντηση Παπαδήμου - Βενιζέλου, στο Μαξίμου
12 Νοεμβρίου 2011, 13:26
Την Δευτέρα συνεδριάζει η ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας
12 Νοεμβρίου 2011, 13:20
Telegraph: Ο εκλεκτός των Ευρωπαίων κ. Παπαδήμος
12 Νοεμβρίου 2011, 13:02
Δώδεκα σχόλια για έναν πρωθυπουργό
12 Νοεμβρίου 2011, 12:57
Wall Street Journal: Θανατηφόρα η περίπτωση της Ιταλίας
12 Νοεμβρίου 2011, 12:53
"Θεός ο Ομπράντοβιτς!"