Editorial
Το ήθος και η τεχνογνωσία δεν αρκούν...

Το ήθος και η τεχνογνωσία δεν αρκούν...

  • 07 Νοεμβρίου 2011, 09:09

Μια πρώτη νίκη φαίνεται ότι κέρδισε η Νέα Δημοκρατία, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Στο ίδιο συμπέρασμα μπορεί κάποιος να καταλήξει, επιχειρώντας μια πρώτη αποτίμηση της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Καρόλου Παπούλια. Επίσης, η δέσμευση για άμεση προσφυγή στις κάλπες -κεντρικό σύνθημα του "στρατοπέδου" του Αντώνη Σαμαρά- προφανώς προσθέτει πόντους στην "νίκη" της ΝΔ.

Ωστόσο την αισιοδοξία αυτή δεν φαίνεται ότι την ασπάζεται απόλυτα το επιτελείο της Λ. Συγγρού, όχι τόσον επειδή δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά επειδή η απαραίτητη υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θα πρέπει να διέλθει μέσα από την φόρμουλα των επτά σημείων του κ. Βενιζέλου, που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο. Από την στιγμή που τα στελέχη του κ. Σαμαρά αγνοούν τις λεπτομέρειες και τα "τεχνικά" θέματα, σχετικά με τα όσα διημείφθησαν στις Βρυξέλλες, είναι απόλυτα σαφές ότι η ΝΔ θα αντιμετωπίσει τεράστιες δυσκολίες στην παρακολούθηση και τον έλεγχο της μεταβατικής Κυβέρνησης κατά την άσκηση του έργου της.

Ο κ. Σαμαράς πιέζεται να ακολουθήσει το σενάριο της μη συμμετοχής, στην μεταβατική Κυβέρνηση, στελεχών του, χαρακτηριζόμενος από έναν ερασιτεχνισμό όσον αφορά τις κινήσεις εκείνες που θα μπορούσαν να τον προβάλουν ως τον μόνο βασικό "ρυθμιστή" των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε (και πέτυχε) να στρέψει τους εγχώριους και παγκόσμιους "προβολείς" στον απερχόμενο πρωθυπουργό -ακόμη δε περισσότερο στο πρόσωπο του νέου, υπηρεσιακού, πρωθυπουργού που, παρά το ότι θα έχει "ημερομηνία λήξης" και προς το παρόν παραμένει άγνωστος, επικεντρώνει το ενδιαφέρον όλων.

Το όνομα που ευρέως κυκλοφορεί είναι αυτό του κ. Παπαδήμου. Και μέσα στην τεταμένη ατμόσφαιρα των τελευταίων εικοσιτετραώρων λίγοι είναι αυτοί που μπόρεσαν να ενθυμηθούν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος σε χρόνο ανύποπτο είχε επιχειρηματολογήσει (συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής) καταδικάζοντας το λεγόμενο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους ως λύση καταστρεπτική για την Ελλάδα: Μια μη εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα οδηγούσε αναγκαστικά σε χρεοκοπία (sovereign default), και τότε δεν θα αρκούσε η όποια ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και η στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς οι αρνητικές επιπτώσεις στην εμπιστοσύνη της ελληνικής αγοράς και οι συνθήκες που θα επικρατούσαν στην πραγματική Οικονομία θα οδηγήσουν σε ουσιαστική κατάρρευση.

Αρκεί λοιπόν η επιλογή ενός πράγματι ευυπόληπτου και διεθνώς αναγνωρισμένου ανθρώπου, με ομολογουμένως άρτια επιστημονική κατάρτιση και επιτυχημένη πορεία, για να επωμιστεί το άχθος της εκπροσώπησης της χώρας και υλοποίησης μιας σειράς αποφάσεων που θα κρίνουν το μέλλον όλων των Ελλήνων (ίσως και της Ευρώπης), από την στιγμή που αυτός καλείται να δράσει ενάντια στην επιστημονική του άποψη;

Πολύ φοβούμαι ότι, στο σημείο "μηδέν" όπου έχουμε φτάσει, το προσωπικό κύρος και η επάρκεια σε θέματα εξειδικευμένης τεχνογνωσίας δεν αρκούν. Πρωτίστως απαιτείται πολιτικό ένστικτο, πολιτικό αισθητήριο και όραμα -εν ολίγοις, έναν γνήσιο "επαγγελματία" πολιτικό!

Πολύ θα διαφωνήσουν μαζί μου. Αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η πικρή αλήθεια...

 

Πάνος Γιαννάκαινας

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron