Πολιτική
Κρίσιμο Eurogroup πριν την αυριανή συνεδρίαση του Ecofin

Κρίσιμο Eurogroup πριν την αυριανή συνεδρίαση του Ecofin

  • 07 Νοεμβρίου 2011, 07:39

 

Έντονες διαβουλεύσεις σημειώνονται από χθες τη νύχτα, μεταξύ των επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων, για τις θέσεις της Ελλάδας στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup, με κυριότερο θέμα προβληματισμού το μείζον ζήτημα της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Από την πλευρά της Ελλάδας, ο μόνος που θα συμμετάσχει πιθανότατα θα είναι ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της νυν Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρόκειται εκ του σύνεγγυς να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας σχετικά με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Βασικότερη, βέβαια, αποστολή του κ. Βενιζέλου είναι το να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει άμεσα και κατά γράμμα τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Επτά βασικά βήματα

Ως γνωστόν, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε θέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα πλαίσιο επτά σημείων για τα άμεσα επόμενα βήματα στην οικονομία, θέτοντας στην ουσία τον χάρτη των προτεραιοτήτων που θα έχει να διαχειριστεί η επόμενη κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής.

Το πλαίσιο αυτό, το οποίο σύμφωνα με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τη ΝΔ, προβλέπει:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης. Όπως, αναφέρθηκε, το Ecofin, στην αυριανή συνεδρίασή του (8/11) αποφασίζει την εκταμίευση, με βάση την απόφαση του Eurogroup, και πριν την εκταμίευση θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση.

2. Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατό ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα.

3. Κατάθεση πριν από τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του προϋπολογισμού.

4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011.

5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για τη διασφάλιση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI).

7. Εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας επιπλέον 20 δισ. ευρώ πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012.

Ενίσχυση του EFSF

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η ενίσχυση του EFSF αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου, ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι είχε συμφωνηθεί αρχικά, υπό τις ανησυχίες για την επέκταση της κρίσης.

Το Reuters αναφέρει, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης, ότι πρέπει να επισπευσθεί η οριστικοποίηση των τεχνικών λεπτομερειών, εξ αιτίας των αυξημένων πιέσεων στις αγορές μετά το «ελληνικό επεισόδιο». «Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει το ελληνικό κοινοβούλιο να έχει εγκρίνει το νέο «πακέτο» για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, πριν από την εκταμίευση άλλων δόσεων. Το πρακτορείο τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, ύψους οκτώ δισ. Ευρώ, πριν από τα μέσα Δεκέμβρη για να μην αντιμετωπίσει κίνδυνο χρεοκοπίας.

Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι, μετά την παρουσίαση που θα κάνει ο κ. Βενιζέλος, θα συζητηθεί και το θέμα της επόμενης δόσης του υπάρχοντος δανείου προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, η επόμενη δόση δεν μπορεί να εκταμιευθεί όσο υπάρχει ασάφεια σχετικά με τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να πραγματοποιήσουν όσα έχουν συμφωνηθεί.

Τονίζεται ότι, την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν στην ενίσχυση του EFSF, το οποίο διαθέτει σήμερα 440 δισ. ευρώ, για να πείσουν τις αγορές ότι μπορούν να αποτρέψουν την επέκταση της κρίσης χρέους στην Ιταλία και στην Ισπανία.

Πάντως, η συμφωνία των 17 κρατών μελών της ευρωζώνης να υπάρξει μόχλευση των διαθεσίμων του EFSF κατά 4-5 φορές, χρειάζεται ακόμα αρκετές διευκρινίσεις προτού παρουσιαστεί στις αγορές.

Η νέα δανειακή σύμβαση

Το ζητούμενο για τους δανειστές μας δεν είναι απλώς η πολιτική συναίνεση των κομμάτων εξουσίας για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, αλλά και η πολιτική δέσμευση ότι το σύνολο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής θα εφαρμοστεί στην πράξη -και μάλιστα άμεσα. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα δεχθεί έντονες πιέσεις για δέσμευση των δύο κομμάτων εξουσίας και επί των μέτρων του νέου Μνημονίου που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το σύνολο των ποσών που αναμένει άμεσα η Ελλάδα το αμέσως προσεχές διάστημα είναι 88 δισ. ευρώ:

– 8 δισ. ευρώ για την έκτη δόση,

– 30 δισ. ευρώ για να στηριχθούν οι τράπεζες με την επανακεφαλαιοποίησή τους,

– 30 δισ. ευρώ μετρητά για τη διαδικασία του «κουρέματος»,

– και περίπου 20 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη δόση του νέου δανείου με βάση την πρόσφατη συμφωνία.

Η πρώτη δόση του νέου «πακέτου» αναμένεται το αργότερο έως τον Μάρτιο -οπότε και λήγουν ομόλογα αξίας 14,5 δισ. ευρώ.

Η ΕΕ έχει εγκρίνει τη χορήγηση του μεριδίου της από την 6η δόση προς την Ελλάδα (δηλ. τα 5,8 δισ. ευρώ, από του συνόλου των 8 δισ.), εκκρεμεί όμως η έγκριση του ΔΝΤ για το δικό του μερίδιο (δηλ. τα υπόλοιπα 2,2 δισ. ευρώ). Το ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται να συνεδριάσει για το θέμα αυτό στα μέσα Δεκεμβρίου.

Με δεδομένη την περιορισμένη ρευστότητα των κρατικών ταμείων, το Yπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει σχέδιο εγγυήσεων (το όποιο έχει καταθέσει και στην Τρόικα), σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των δανειστών μας. Σύμφωνα με τον εμπνευστή του σχεδίου, Ευάγγελο Βενιζέλο, για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας μας, πρέπει να:

- Προχωρήσει πριν από τις 15 Δεκεμβρίου (με βάση τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας) η εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

- Aρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη διαμόρφωση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτή η νέα σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών.

- Διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο για το PSI Plus και να πετύχουμε 100% συμμετοχή των κατόχων ελληνικών ομολόγων. Η μείωση των τόκων εκτιμάται σε 14 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια αν πετύχουμε.

- Oλοκληρωθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όλες οι διαδικασίες για το νέο πρόγραμμα έως τα τέλη του χρόνου. Οι λεπτομέρειες του PSI θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2012.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron