Ανάλυση
Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο ευρύτερες συμμαχίες

Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο ευρύτερες συμμαχίες

  • 30 Οκτωβρίου 2011, 12:09

Περίοδο εντατικών διεργασιών σύγκλισης µε δυνάµεις του «σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ» διανύει η Κουµουνδούρου, στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας που καταβάλλει για τη συγκρότηση ενός «νέου συνασπισµού εξουσίας», αντιµνηµονιακής και αντινεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης, ο οποίος θα εκτείνεται από τον σοσιαλιστικό χώρο και τη «ριζοσπαστική Αριστερά» έως και τις προοδευτικές - πατριωτικές δυνάµεις, έχοντας ορίζοντα εκλογικό αλλά και µετεκλογικό. Η κινητικότητα που καταγράφεται είναι έντονη, καθώς πυκνώνουν οι επαφές µε στελέχη και δυνάµεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια να διερευνηθούν τα περιθώρια µιας ευρείας πολιτικής και εκλογικής συνεργασίας. Η Κουµουνδούρου διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας και µε τη «Σπίθα» του κ. Μ. Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής, οι επιτελείς της Κουµουνδούρου δεν σπεύδουν να χαρούν για τα αποτελέσµατα του πρώτου κύκλου συζητήσεων που έχει ολοκληρωθεί, διατηρώντας προσεκτική στάση, αλλά εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι «η επιµονή µας στην αναγκαιότητα συγκρότησης αυτού του «µετώπου» θα αγκαλιαστεί από ευρύτερες δυνάµεις για τη διαµόρφωση ενός νέου πόλου εξουσίας µε εναλλακτική πρόταση σε αντιµνηµονιακή και αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία του διαγραφέντος από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητου βουλευτή Π. Κουρουµπλή στην οµιλία του κ. Αλ. Τσίπρα στο Αγρίνιο, πρωτεύουσα της εκλογικής του περιφέρειας, ήταν ένα γεγονός που εξελήφθη ως «ένδειξη του καλού κλίµατος ανάµεσά τους». Ο ίδιος εµφανίζεται θετικός σε µια προοπτική συνάντησης ευρύτερων αντιµνηµονιακών δυνάµεων, ενώ ήδη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη µια πολιτική πρωτοβουλία προερχοµένων από το ΠΑΣΟΚ για κοινό βηµατισµό µε τις δυνάµεις της «Κεντροαριστεράς», στην οποία εκτός του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσουν και τη ∆ηµοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη, αν και η τελευταία έχει τηρήσει αρνητική στάση ως προς τις ενωτικές εκκλήσεις του κ. Τσίπρα. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, όπως ο ίδιος δήλωσε στο Βήµα online, την προσεχή Τετάρτη προγραµµατίζεται συνάντηση στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση πολιτικής κίνησης. Στις συζητήσεις αυτές λαµβάνουν µέρος, µεταξύ άλλων, και ο Ν. Κοτζιάς, πρώην στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να διατηρεί παράλληλα διαύλους επικοινωνίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιµος παράγοντας στο πεδίο των διεργασιών στον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο αναδεικνύεται ο Μ. Θεοδωράκης και η «Σπίθα», η οποία δεν αποκλείει τη συµµετοχή της στις εκλογές υπό προϋποθέσεις. Στην κατεύθυνση αυτή είναι µεγάλο το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Κουµουνδούρου ως προς τη στάση που θα τηρήσει, τελικώς, ο διάσηµος µουσικοσυνθέτης, ο οποίος ωστόσο εµφανίζεται προβληµατισµένος και µάλλον καχύποπτος έναντι των κοµµάτων της Αριστεράς. «Κανείς δεν µπορεί να αρνηθεί στο ΚΚΕ και στον ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωµα να πιστεύουν ότι µπορεί να γίνει το καθένα ξεχωριστά πόλος συσπείρωσης των αγανακτισµένων Ελλήνων. Με το βλέµµα στις εκλογές, ελπίζουν ότι θα βελτιώσουν τα ποσοστά τους» γράφει σε πρόσφατο κείµενό του υπό τον ενδεικτικό τίτλο «Κρίµα…»!

Το ερώτηµα που θέτει ο κ. Θεοδωράκης είναι πώς τα δύο αυτά κόµµατα «θα µπορέσουν να αναµετρηθούν µε το ισχύον σύστηµα εξουσίας, έχοντας το καθένα ξεχωριστά ακόµη και 20% των ψήφων, και σε τι θα βοηθήσει η αυξηµένη τους παρουσία µέσα σε µια Βουλή και ένα σύστηµα που θα κυριαρχείται από µια εξουσία υποδουλωµένη, όπως γίνεται σήµερα, σε ξένες δυνάµεις». Για τον ίδιο, «το πιο πι θανό είναι ότι εκείνοι θα στηλιτεύουν µε λόγια µέσα στη Βουλή την όποια κυβέρνηση, ενώ αυτή θα εξακολουθήσει να πειθαρχεί στους ξένους και να µας οδηγεί όλο και πιο βαθιά, όχι απλώς µε λόγια αλλά µε έργα, έχοντας απέναντί της έναν λαό διασπασµένο και γι’ αυτό ουσιαστικά εξουδετερωµένο».

Για τον κ. Θεοδωράκη «το µοναδικό όπλο είναι ο ενωµένος Λαός, κι εµείς ασχολούµαστε αποκλειστικά και µόνο µε το κοµµατικό µας συµφέρον, αδιαφορώντας αν µε τον τρόπο αυτόν γινόµαστε εξ αντικειµένου οι καλύτεροι φίλοι και συνεργοί των εξουσιαστών µας, µε αποτέλεσµα να καταντήσουµε να δεχόµαστε τα συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες τους για το θεάρεστο έργο µας, τη διάσπαση του µετώπου του λαού. Κρίµα...», επισηµαίνει στο άρθρο του.

Η άποψή του είναι ότι επιβάλλεται η συγκρότηση ενός «εθνικού παλλαϊκού µετώπου αντίστασης και σωτηρίας» και στην κατεύθυνση αυτή θα κρίνει και τη στάση των κοµµάτων της Αριστεράς. Προσφάτως σε συνέντευξή του στην «Αυγή» δεν δίστασε να απευθύνει παραινέσεις «να εγκαταλείψει (σ.σ.: η Αριστερά) τα εξαπτέρυγα και να οδηγήσει τους οπαδούς της στην καρδιά της νέας παλλαϊκής αντίστασης». Ενώ, όσον αφορά τις εκλογές, ξεκαθάρισε ότι το θέµα αυτό το αντιµετωπίζει υπό έναν όρο: «Ότι θα νικήσουµε (…), όµως για να νικήσουµε προϋπόθεση είναι η δηµιουργία ενός πλειοψηφικού Πανεθνικού Παλλαϊκού Μετώπου».

Με δεδοµένη την άρνηση του ΚΚΕ να συµµετάσχει στο όποιο εγχείρηµα συγκρότησης κάποιου «Μετώπου» – υπενθυµίζεται εξάλλου ότι ο Περισσός έχει επικρίνει τη «Σπίθα» – το ερώτηµα που µένει να απαντηθεί είναι αν ο κ. Θεοδωράκης είναι διατεθειµένος να συµπράξει στο «µετωπικό» εγχείρηµα που επιδιώκεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση η Κουµουνδούρου δεν κρύβει το µεγάλο ενδιαφέρον της ως προς τη συνάντηση µε τη «Σπίθα» του κ. Θεοδωράκη. Ετσι υπάρχει ένας σταθερός δίαυλος επικοινωνίας, στο πλαίσιο του οποίου υπήρξε και η συνυπογραφή του µουσικοσυνθέτη κάτω από το κείµενο-έκκληση για αντιµνηµονιακό µέτωπο των 13 αντιστασιακών, µεταξύ των οποίων οι Μ. Γλέζος, Τ. Μπενάς, Β. Βαρδινογιάννης, Ευτ. Μπιτσάκης, οι κυρίες Μαρία Καραγιώργη, Ελένη Μπενά, Βούλα ∆αµιανάκου κ.ά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron