Πολιτική
Σε ρήξη οι σχέσεις Κυβέρνησης - τραπεζιτών

Σε ρήξη οι σχέσεις Κυβέρνησης - τραπεζιτών

  • 30 Οκτωβρίου 2011, 10:23

Σε ρήξη οδεύουν οι σχέσεις της Κυβέρνησης με τις εγχώριες τράπεζες, καθώς αλληλοκατηγορούνται ότι η κάθε πλευρά επιδιώκει να μεταθέσει από πάνω της τις ευθύνες και να της αποθέσει στην άλλη πλευρά. Στο εξής είναι πολύ πιθανό τις σχέσεις τους να τις διέπει μια βαθιά, αμοιβαία καχυποψία...

Οι τραπεζίτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέκρυψε το γεγονός ότι συζητούσε για «κούρεμα» του χρέους φέρνοντας τις τράπεζες προ τετελεσμένων. Αντίθετα, στην κυβέρνηση εξηγούν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, είχε ζητήσει εδώ και μήνες από τις τράπεζες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επιτελέσουν το εθνικό καθήκον δίνοντας ρευστότητα στην αγορά, πράγμα που μπορούσαν να κάνουν με τις εγγυήσεις που είχαν λάβει.

Οι τραπεζίτες φοβούνται αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο κρατικοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Όπως αναφέρει το άρθρο στην «Καθημερινή», ανώτερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν δίνει πλέον σημασία στο αν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες, και αφήνουν αιχμές ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά τις πιθανές κρατικοποιήσεις και να τις παρουσιάσει ως «κυβερνητική επιτυχία».

Η επίθεση του πρωθυπουργού φέρεται ότι συνδέεται με την εξαίρεση που ζήτησαν οι τράπεζες για τις θυγατρικές τους από τον έλεγχο της BlackRock. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε κάνει ολομέτωπη επίθεση στις τράπεζες, διερωτόμενος για το πώς είναι δυνατόν να δανειοδοτούν επιχειρήσεις που έχουν ζημιές 500 εκ. ευρώ και όχι τις υγιείς.

Το θανάσιμο δίλημμα: Κούρεμα ή χρεοκοπία

Λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής κι ενώ έχει αποφασιστεί το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών ουσιαστικά απειλεί τις τράπεζες ότι, αν δεν αποδεχθούν το εθελοντικό κούρεμα, τότε είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Δευτέρα στο περιοδικό Spiegel, ο Σόιμπλε είπε ότι, μολονότι η Ευρώπη προτιμά ένα εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους μέσω των τραπεζών, «δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί και ένας λιγότερο συναινετικός δρόμος».

Στη συνέντευξή του, ο  κ. Σόιμπλε είπε ότι η Ευρώπη έχει μπροστά της μακρύ δρόμο για να επιλύσει την κρίση, σημειώνοντας ότι μια βασική παράμετρος είναι να εφαρμόσει η Ιταλία τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί. Είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, αλλά αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που συναντώνται για το συγκεκριμένο θέμα.

«Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μέχρι να λύσουμε όλα τα προβλήματα. Αλλά η πιθανότητα να επιτύχουμε έχει αυξηθεί από την περασμένη εβδομάδα», τόνισε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron