Ικανοποίηση Ομπάμα για την απόφαση της Συνόδου
Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν ένα κρίσιμο θεμέλιο για την επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, και τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν την πλήρη ανάπτυξη και ταχεία εφαρμογή του σχεδίου τους. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να στηρίζει τους Ευρωπαίους συμμάχους της στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή, έτσι ώστε οι δυο πλευρές του Ατλαντικού να εργασθούν από κοινού για την παγκόσμια ανάκαμψη.
Επώδυνες, αλλά αναγκαίες αλλαγές
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η κ. Κλίντον η οποία, έχοντας δίπλα της τον κ. Λαμπρινίδη, διεμήνυσε τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και χαιρέτισε τη δέσμευση της χώρας μας να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφέρθηκε στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου για να υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα καλείται σήμερα να επιδείξει για άλλη μια φορά ανάλογο θάρρος και με τις σημαντικές αλλαγές που σημειώνονται και τις μεγάλες θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός, να επιστρέψει σε υγιή δημοσιονομική κατάσταση και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της
Μίλησε για επώδυνες, αλλά αναγκαίες αλλαγές που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσουν τη χώρα και κυρίως τις επόμενες γενιές Ελλήνων, ενώ κάλεσε την ΕΕ να προβεί στις καθοριστικές κινήσεις που θα καταστήσουν δυνατή την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την ευρωζώνη γενικότερα.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την κ. Κλίντον για το περιεχόμενο της απόφασης των Βρυξελλών και τις προοπτικές που διανοίγονται, και ευχαρίστησε την Αμερικανίδα ομόλογό του για την σταθερή στήριξη της Ουάσιγκτον όλο αυτό το διάστημα, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος.
Κυπριακό και Σκόπια
Στο διπλωματικό πεδίο, συζητήθηκαν κυρίως οι εξελίξεις στην Κύπρο όπου η Αμερικανίδα υπΕξ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Λευκωσίας να αξιοποιήσει τον ενεργειακό της πλούτο, αν και κατεγράφη η ανησυχία της Ουάσιγκτον για το πού μπορεί να οδηγήσει η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά της Τουρκίας εάν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό.
Ο κ. Λαμπρινίδης επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής της διεθνούς κοινότητας πως πρόκειται για ένα ζήτημα εισβολής και κατοχής, και οι δυο υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να καταβληθούν εντατικές προσπάθειες για λύση και υπογράμμισαν τη σημασία της τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Μπαν Κι Μουν, τον πρόεδρο της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Συζητήθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και ο κ. Λαμπρινίδης μετέφερε τον προβληματισμό της Αθήνας για την σκλήρυνση της στάσης του κ. Γκρούεφσκι που όχι μόνο δεν συμβάλει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, αλλά διατηρεί μια εστία αστάθειας στην καρδιά των Βαλκανίων.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
31 Οκτωβρίου 2011, 16:40
Διμερείς συναντήσεις... κορυφής στο περιθώριο της G20
31 Οκτωβρίου 2011, 16:16
Στο στόχαστρο του ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ
31 Οκτωβρίου 2011, 15:59
Μόνος ομιλητής ο πρωθυπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα
31 Οκτωβρίου 2011, 14:51
Οδηγίες για οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας
31 Οκτωβρίου 2011, 13:48
Ο επιταχυντής του CERN θα "ξεκουραστεί" για μερικούς μήνες
31 Οκτωβρίου 2011, 13:15
"Οι Έλληνες σε κατάσταση αγοραστικής μέθης"
31 Οκτωβρίου 2011, 12:54
Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα εκχωρήσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας
31 Οκτωβρίου 2011, 12:45
"Δεν αρκεί το κούρεμα της Ελλάδας"
31 Οκτωβρίου 2011, 12:43
Στη Βουλή το θέμα των απλήρωτων απογραφέων
31 Οκτωβρίου 2011, 12:38
Κίνητρα για τους χρήστες της φοροκάρτας