Πολιτισμός
Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη

Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη

  • 28 Οκτωβρίου 2011, 07:56

Ο πλανήτης των γραμμάτων κινείται με ταχύτητα φωτός. Τι να πρωτοδιαβάσεις; Και για να μην πιάσω τον εαυτό μου αδιάβαστο, ανοιγοκλείνω βιβλία όπως ανοιγοκλείνω τα μάτια μου. Και διαπίστωσα ότι οι συνήθεις χαμένοι της υπόθεσης είναι οι κλασικοί λογοτέχνες και ποιητές. Εκείνοι που αν και διαχρονικοί, θεωρούνται παλιοί για τη νέα γενιά.

Δεν είναι μεμπτό το να εμπλουτίζεις τις βιβλιοεπιλογές σου με νέο αίμα, είναι όμως το να εγκαταλείπεις στη λήθη θεμελιώδεις πένες όπως αυτή ενός Ελύτη, ενός Παπαδιαμάντη ή ενός Χέμινγουεϊ.

Κάποιοι θα αναρωτιέστε πού θέλω να καταλήξω, οι πιο σερλοκχολμικοί από την άλλη, έχετε ήδη ψυχανεμιστεί ότι ξετυλίγω κάποιον συγκεκριμένο μίτο. Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ελύτη και τον θάνατο του Παπαδιαμάντη, και των 50 από αυτόν του Χέμινγουεϊ, σκέφτηκα να ξαναρίξω μια ματιά στα λογοτεχνικά τους επιτεύγματα που δεσπόζουν σκονισμένα στη βιβλιοθήκη μου, αλλά και να περιηγηθώ στο μυαλό και τη ζωή τους με εισιτήριο δύο εκθέσεις και ένα θεατρικό.

Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και Ζωγραφική

Ένας πολυμορφικός κόσμος, που τίμησε την τέχνη και τη γραφή στο έπακρο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά μιας και πρόκειται για τον κόσμο του Ελύτη. Έναν άνθρωπο που μας χάρισε γενναιόδωρα λογοτεχνικά δώρα και γέμισε τον νου μας με λεκτικό πλούτο και απαράμιλλη ομορφιά.

Μια πολυμορφική έκθεση, ένας πολιτιστικός πλούτος. Ένας τόπος συνάντησης για μεγάλα ονόματα του εικαστικού στερεώματος, ονόματα που συνομιλούν με τον Οδυσσέα Ελύτη, ενώ παράλληλα ανοίγουν την αυλαία για την -λιγότερο γνωστή στο κοινό- καλλιτεχνική του φλέβα. Ναι. Ο Ελύτης υπήρξε και καλλιτέχνης όχι μόνο όταν έγραφε, αλλά και όταν ζωγράφιζε, έκανε κολάζ. Το καλλιτεχνικό του δαιμόνιο επεκτάθηκε και σε εύστοχες κριτικές ματιές, που βάζουν τα γυαλιά στους μεγαλύτερους κριτικούς τέχνης. Ο Ελύτης ήταν ένα σπάνιο, πολυσχιδές μυαλό.

Ένα μυαλό που δεν το γνώριζα τελικά όσο όφειλα. Αλλά που το ανακάλυψα έστω και εν μέρει. Με τις διάφορες πινελιές της έκθεσης σκιαγραφήθηκε μια άλλη, πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ποιητή. Πινελιές που μ’ έκαναν να ταξιδέψω, να θαυμάσω, ν’ ανακαλύψω, να σκεφτώ, να ονειρευτώ, να χαμογελάσω, να ξανασυστηθώ εντέλει με τον Οδυσσέα Ελύτη…

Έως τις 27/11 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη: Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, τηλ.: 210 3611206, www.thf.gr. Ενώ στις 31/10 και 1/11 θα διοργανωθεί διεθνές συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Βίκυ Βασιλάτου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News




cron