Οικονομία
Συμφωνία στις Βρυξέλλες, στο 50% το κούρεμα του χρέους

Συμφωνία στις Βρυξέλλες, στο 50% το κούρεμα του χρέους

  • 27 Οκτωβρίου 2011, 06:15

«Επίτευγμα όλων των Ελλήνων» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, σχετικά με την απομείωση του ελληνικού χρέους, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε αμέσως μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της Ελλάδας με το παρελθόν. Να μπούμε σε μία εποχή αναπτυξιακή, βασισμένη στις δικές μας δυνάμεις» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία ως μία νέα«καλύτερη» συμφωνία 21ης Ιουλίου. «Πρόκειται για μία συμφωνία που έχει όλα τα πλεονεκτήματα αυτής της 21ης Ιουλίου και δεν έχει τα μειονεκτήματά της», τόνισε.

«Κερδίσαμε τα χαμηλά επιτόκια, τη μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και την περίοδο χάριτος, όπως τον Ιούλιο. Πετύχαμε τέσσερις φορές μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους σε σχέση με την προηγούμενη απόφαση της συνόδου κορυφής. Το βάρος τώρα κατανέμεται ποιο δίκαια μεταξύ πολιτών και τραπεζών» είπε και πρόσθεσε ότι το βάρος φεύγει από τους πολίτες και πάει στις τράπεζες.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι θέλει να ευχαριστήσει τους Έλληνες για τις θυσίες που έκαναν και τόνισε με νόημα «Αν δεν είχαμε κάνει τίποτα, τώρα θα είχαμε χρεοκοπήσει».

Δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση είναι να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να μην χάσουν την περιουσία τους. Είπε ότι οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις συντάξεις τους.

Μόνιμα η Τρόικα στην Ελλάδα

Μόνιμα θα είναι στην Ελλάδα η τρόικα και θα έχει την εποπτεία των μεταρρυθμίσεων. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι εξουσίες της τρόικας, ωστόσο ο πρωθυπουργός είπε ότι προτιμάει να είναι μόνιμα στην Ελλάδα και να μην συμβαίνει ένα σόου κάθε τρεις μήνες. «Όταν υπάρχει κάτι να το λύνουμε επί τόπου» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Η αρμοδιότητα και η τελική ευθύνη για το νέο πρόγραμμα, ωστόσο, ανήκει στην κυβέρνηση και την ελληνική βουλή.

Ανεύθυνη επιλογή οι εκλογές

Θα ήταν ανεύθυνο να πάμε τώρα σε εκλογές, είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν νομίζω ότι αυτό θα ήθελε ο ελληνικός λαός. Θέλουμε όμως την ευρύτερη δυνατή συναίνεση» είπε. Σημείωσε ακόμη ότι θα ήταν «περίεργο» να πάει η χώρα σε εκλογές, τώρα που πρέπει να ξεκαθαρίσει τις λεπτομέρειες με το κούρεμα του 50% και τους ιδιώτες.

Ασφαλείς οι καταθέσεις

«Προστασία των τραπεζών, σημαίνει προστασία των καταθέσεων και της πραγματικής οικονομίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.. Όπως είπε θα έχουν την πρέπουσα υποστήριξη από την Ευρώπη καθώς θα χάσουν ένα κομμάτι των κεφαλαίων τους. «Θα φροντίσουμε να αναδιαρθρώσουμε τις ελληνικές τράπεζες ώστε να τις καταστήσουμε βιώσιμες. Εφοσον ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να συνεισφέρει τα κεφάλαια, τότε θα πάρει μετοχές το Δημόσιο και αυτές αργότερα θα επιστρέψουν στον ιδιωτικό τομέα. Δεν θα πρέπει να μας τρομάζει αυτό το ενδεχόμενο», τόνισε.

Ικανοποιημένοι οι Ρομπάι και Μπαρόζο

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50%, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με το Χέρμαν Βαν Ρομπάι, μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Το νέο πρόγραμμα 100 ΕΕ-ΔΝΤ δισ. ευρώ θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος.

Τρισέ: Άμεση εφαρμογή και σκληρή δουλειά

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

«Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε ο Τρισέ, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Νομισματικό Ινστιτούτο της Φρανκφούρτης στις αρχές Νοεμβρίου.

Λαγκάρντ: Σημαντική πρόοδος κόντρα στην κρίση

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει τη «σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή».

«Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου» στην Ελλάδα, δηλώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας» η εφαρμογή «των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε» η Αθήνα.

Ικανοποίηση Ρομπάι, Μπαρόζο

Την ικανοποίησή τους για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κατά 100 δισ. ευρώ με εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 50% εξέφρασαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με το Χέρμαν Βαν Ρομπέι, μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Το νέο πρόγραμμα θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron