"Σε πύρινο κλοιό η Ευρώπη"
«Σε πύρινο κλοιό» βλέπει η Süddeutsche Zeitung την Ευρώπη, με την κρίση χρέους, την αντιπαράθεση πολιτικών και τραπεζών και την διαφαινόμενη κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης: «Μέχρι τώρα τα θύματα της κρίσης (σε Ιρλανδία, Ισπανία, Ελλάδα) δεν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ΕΕ, τώρα όμως με τη Βρετανία και την Ιταλία αλλάζουν τα πράγματα. Και στις δύο χώρες γίνεται ένας αγώνας δρόμου για την πολιτική επιβίωση των κυβερνήσεων, που δεν θα έχει επιπτώσεις μόνον στην εσωτερική πολιτική, αλλά και καταστροφικές συνέπειες στην Ευρώπη».
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι με την αρνητική στάση της Βρετανίας και την κυβερνητική κρίση στην Ιταλία η κρίση χρέους της ΕΕ καθίσταται πλέον "υπαρξιακή": «Εάν ο Μπερλουσκόνι δεν καταφέρει να παραδώσει χρονοδιάγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, τότε το μήνυμα προς τις αγορές θα είναι ‘αδιέξοδος’. Μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει μάταιες όλες τις μέχρι τώρα προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ, το οποίο ενδέχεται τελικά να καταρρεύσει».
«Η διαφαινόμενη κατάρρευση της ιταλικής κυβέρνησης και η βρετανική απόρριψη όλων των απαραίτητων πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ θα επηρεάσουν σοβαρά τις εξελίξεις στην ένωση. Διότι η μεν διάλυση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Μπερλουσκόνι ενδέχεται να συνοδευτεί από την κατάρρευση του κοινού νομίσματος, το δε βρετανικό ‘όχι’ σε όλα, μπορεί να διχάσει την ένωση. Φαίνεται ότι ο ιός της κρίσης χτύπησε στο κεντρικό νευρικό σύστημα της ΕΕ».
Ζητούμενο: «Να κάνει τα μαθήματά του» καλά ο Μπερλουσκόνι
Ο Σίλβιο ΜπερλουσκόνιΟ Σίλβιο Μπερλουσκόνι Θα αναγκαστεί ο Μπερλουσκόνι «Να κάνει τα μαθήματά του», υπογραμμίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στην ιταλική κυβερνητική κρίση: «Ο κυβερνητικός εταίρος του Μπερλουσκόνι, Λέγκα του Βορρά, υπεραμύνεται των προνομίων στα ζήτημα των συντάξεων και ξεχνά ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, τους οποίους εκπροσωπεί, μπορούν να διασωθούν μόνον με ένα πειστικό πακέτο αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων...Εάν ο Μπερλουσκόνι πάει στις Βρυξέλλες με μία ανεπαρκή επιστολή γεμάτη από ‘μεταρρυθμισούλες’ δεν θα πρέπει οι Ευρωπαίοι ηγέτες να κρατήσουν τα προσχήματα, αλλά πρέπει να τον ξαναστείλουν στη Ρώμη να κάνει τα μαθήματά του. Οι Ιταλοί πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα στις χρηματαγορές».
«Ασχοληθείτε με την ουσία», γράφει η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφερόμενη στη στάση Σαρκοζί – Μέρκελ έναντι της Ιταλίας: «Όποιος θέτει τελεσιγραφικά τριήμερη προθεσμία στην Ιταλία για να καταθέσει χρονοδιάγραμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων, δεν προκαλεί ασφαλώς κρίση. Στιγματίζει όμως μια χώρα σαν υπαίτια της κρίσης, όπως έγινε πριν και με την Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η Ιταλία δεν χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αναπτυξιακά προγράμματα για να μειώσει το δημόσιο χρέος της, αλλά δεν είναι τώρα το καίριο ζήτημα.
Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί με τις κατηγορίες τους κατά της Ιταλίας, θεωρούν ότι εάν μια σειρά χώρες δαμάσουν τα δημοσιονομικά τους, θα αντιμετωπιστεί η κρίση. (Η άποψη αυτή) δεν συνιστά μόνον αυταπάτη, αλλά είναι και επικίνδυνη. Διότι η ευρωκρίση έχει πια αυτονομηθεί και οι αγορές δεν ικανοποιούνται μόνον με υποσχέσεις για προγράμματα μεταρρυθμίσεων και περικοπών. Η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να προχωρήσει πρώτον στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δεύτερον να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα κινδυνεύσει θα στηριχθεί. Οι τακτικισμοί γύρω από την Ιταλία στέλνουν το αντίθετο μήνυμα».
Τι σημαίνει η νίκη των ισλαμιστών στην Τυνησία
Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τυνησία σχολιάζεται σήμερα σε όλες τις μεγάλες γερμανικές εφημερίδες. Στις αναλύσεις κυριαρχεί το ερώτημα τι σημαίνει η νίκη των ισλαμιστών του Γκανουσί.
Tageszeitung: «Όχι, δεν πρόκειται να κόβουν τα χέρια στους κλέφτες στην Τυνησία. Όχι, δεν κατέκτησαν την εξουσία οι ισλαμιστές. Εξελέγησαν με δημοκρατικότατο τρόπο, είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Τυνησίας και επιθυμεί, όπως και τα άλλα κόμματα, να διαμορφώσει ένα νέο σύνταγμα για τη χώρα. Ηρεμία παρακαλώ!»
Frankfurter Rundschau: «Ο ανατραπείς Μπεν Αλί είχε στείλει στις φυλακές χιλιάδες ισλαμιστές. Σε όλη τη διάρκεια της αυταρχικής του διακυβέρνησης οι ισλαμιστές υπέφεραν τα πάνδεινα. Τώρα οι ψηφοφόροι τους τιμούν γι’ αυτό. Αντίθετα οι κυβερνώντες στο Παρίσι, στη Βόννη, στο Βερολίνο αργότερα και στις Βρυξέλλες στήριζαν άνευ όρων τον Μπεν Αλί, διότι πίστευαν πως μια δικτατορία τα καταφέρνει καλύτερα με τους ισλαμιστές από ότι μια δημοκρατία. Θα έκαναν καλά, εάν τηρούσαν τώρα ουδέτερη στάση στις πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Τυνησία και εάν προσπαθούσαν να διορθώσουν την εικόνα που έχουν στο κεφάλι τους για το Ισλάμ».
Süddeutsche Zeitung: «Η επικράτηση των Τυνησίων ισλαμιστών οφείλεται κυρίως σε λάθη των πολιτικών τους αντιπάλων. Κυρίως οι σοσιαλδημοκράτες παρουσίασαν τον Γκανουσί σαν έναν νέο Χομεϊνί και προκάλεσαν έτσι την αλληλεγγύη των ψηφοφόρων προς αυτούς που υπέφεραν πάντα την εποχή της δικτατορίας. Αλλά έστω και αν οι ισλαμιστές, όπως φοβούνται πολλοί, θέλουν να καταργήσουν το δημοκρατικό πολίτευμα, ας μην ξεχνάμε πως τώρα πια οι Άραβες έχουν αποκτήσει ρουτίνα στην ανατροπή ηγεμόνων και ηγεμονίσκων».
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
28 Οκτωβρίου 2011, 08:56
Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη
28 Οκτωβρίου 2011, 07:05
Αρνησίκακος
27 Οκτωβρίου 2011, 22:16
ΟΧΙ
27 Οκτωβρίου 2011, 22:08
Τα ψάρια μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης γεροντικής άνοιας
27 Οκτωβρίου 2011, 22:05
Σκληρές δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών των Σκοπίων
27 Οκτωβρίου 2011, 22:03
Μαθήματα ανθρωπιάς από την Αρμενία
27 Οκτωβρίου 2011, 21:58
ΝΔ: Δύο χρόνια πήγαν χαμένα...
27 Οκτωβρίου 2011, 21:55
Οι επιλογές του Σάντος για Ρωσία και Ρουμανία
27 Οκτωβρίου 2011, 21:51
Ξεκινάει η μάχη με τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ
27 Οκτωβρίου 2011, 21:37
Ολιγόλεπτο και μαγνητοσκοπημένο το διάγγελμα του πρωθυπουργού