Οικονομία
Επιμένει η Μέρκελ στο κούρεμα με την ψιλή

Επιμένει η Μέρκελ στο κούρεμα με την ψιλή

  • 24 Οκτωβρίου 2011, 21:15

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πιέζει για γερό «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα από 50% έως 60% δήλωσε ο Juergen Trittin των Πρασίνων μετά την ενημέρωση που πραγματοποίησε σήμερα η καγκελάριος για τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ερώτηση αν η καγκελάριος έχει τοποθετήσει ένα μέγεθος στο σχεδιαζόμενο «κούρεμα» για την Ελλάδα, ο επικεφαλής των Πρασίνων, δήλωσε «πάνω από 50% και κάτω από 60%».

Ένα τόσο μεγάλο «κούρεμα» συναντά ισχυρές αντιδράσεις τόσο από τη Γαλλία όσο και από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως, όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος δείχνει να κερδίζει τη μάχη στα σημεία…

Μέχρι και σε 205 δισ. θα αφορά το κούρεμα

Το κούρεμα που εξετάζεται από την Ε.Ε θα αφορά το σύνολο του εμπορεύσιμου ελληνικού χρέους που λήγει έως το 2035 ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι «εθελοντική» και να περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, οποιοδήποτε και αν είναι αποτέλεσμα της Συνόδου της Τετάρτης, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια και δεν θα κρατικοποιηθούν.

Η νέα συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα περιλαμβάνει όλα τα ομόλογα που βρίσκονται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα και είναι λήξης μέχρι το 2035, η συνολική αξία των οποίων αγγίζει τα 205 δισ. ευρώ».

Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι πιστωτές της Ελλάδας – Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – να καταλήξουν σε απόφαση για το νέο κούρεμα στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης.

Δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το κούρεμα αλλά υπογράμμισε ότι θα είναι «αυστηρά εθελοντικό» και θα έχει το πράσινο φως της ΕΚΤ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron