Οικονομία
Ακόμα μία "σιβυλλική" Σύνοδος Κορυφής

Ακόμα μία "σιβυλλική" Σύνοδος Κορυφής

  • 23 Οκτωβρίου 2011, 20:04

Η παραδοχή της καγκελάριου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, πριν λίγο από τις Βρυξέλλες, πως «η Ευρώπη μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά», αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική περιγραφή για το πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση για την ανεύρεση μιας συνεκτική λύσης εξόδου από την κρίση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμμένουν να αντιμετωπίζουν την κρίση εμπιστοσύνης υπό το πρίσμα της δρακόντειας εποπτείας και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, παραβλέποντας τις επιπτώσεις που έχει στο ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό οικοδόμημα η εξάτμιση δισεκατομμυρίων ευρώ από τις διαγραφές των ζημιών των χαρτοφυλακίων κρατικών ομολόγων, αλλά και την απόσυρση των διεθνών κεφαλαίων από την Ευρωζώνη.

Ρομπάι: Μελετώνται τυχόν μεταρρυθμίσεις στην Συνθήκη της ΕΕ

Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου πως τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να μελετήσουν ενδεχόμενες μη-εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργία της Ευρωζώνης και να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία. Αλλά για την ουσία του πράγματος, ήτοι τα χρήματα που απαιτούνται, ούτε κουβέντα.

Ωτόσο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα συμφωνηθεί ένα συνολικό πακέτο που θα αφορά στη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών της σημερινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Ρομπάι είπε ότι σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Τετάρτη σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19.00 ώρα Ελλάδας, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Πάντως, αποσαφήνισε ότι προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία στο επίπεδο των 27.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι συμφωνήθηκε να διερευνηθούν οι δυνατότητες για περιορισμένη αλλαγή των Συνθηκών και ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Για τον EFSF, είπε πως θα είναι το τελευταίο καταφύγιο για τις τράπεζες, χωρίς να αναφερθεί στον τρόπο χρηματοδότησής του, και αποσαφήνισε ότι η ΕΚΤ δεν συμπεριλαμβάνεται στα σενάρια που συζητούνται για το EFSF.

Σαρκοζί: Υπήρξε πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε πως καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για να αποφευχθεί η καταστροφή, και απέδωσε τις ευθύνες για την κρίση στο χρηματοοικονομικό σύστημα, «που δεν έχει σεβαστεί κανέναν κανόνα». Ο Σαρκοζί αποκάλυψε πως υπήρξε πρόοδος για το θέμα της Ελλάδας και παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο της Τετάρτης, όπου θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις με τον Γ. Παπανδρέου, για να αποκρυσταλλωθεί μια νέα κοινή δέσμη μέτρων.

«Υπάρχουν από τη μία πλευρά οι θεατές και από την άλλη οι δρώντες. Είναι πιο εύκολο να προτείνει κανείς, παρά να δρα». Με αυτά τα λόγια, ο κύριος Σαρκοζί έδωσε το στίγμα του στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη Σύνοδο. Στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερα αναφορά σε τρεις χώρες:

«Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, ήταν στο χείλος της πτώχευσης το 2008. Σήμερα βρίσκεται καθ' οδόν προς την έξοδο από την κρίση. Η Πορτογαλία, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Στην Ισπανία, οι προσπάθειες της κυβέρνησης και η αίσηση ευθύνης από αντιπολίτευση έχουν ως αποτέλεσμα η χώρα να μη βρίσκεται σε άσχημη θέση. Πρόκειται για τρεις περιπτώσεις, στις οποίες η Ευρώπη έφερε απαντήσεις».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκανε άμεση αναφορά στην Ελλάδα, είπε όμως ότι «υπάρχουν χώρες, που δεν πληρούν σήμερα κανένα από τα κριτήρια, που ζητούνταν τότε. Τώρα βιώνουμε τις συνέπειες σε σχέση με το τι είχε παρθεί ως απόφαση τότε με το σύμφωνο σταθερότητας. Σήμερα από κοινού μαζί πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για χώρες, που δεν μας εξέλεξαν. Αυτό θέτει και δημοκρατικά ζητήματα», τόνισε με νόημα μιλώντας στη συνέχεια για χώρες, όπου οι πολίτες υποφέρουν πολύ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαδηλώσεις και κοινωνικά προβλήματα.

Ανακεφαλοποίηση τραπεζών και Ταμείο Σταθερότητας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, έδωσε ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις, που θα ληφθούν, και το οποίο εκτείνεται έως τον Δεκέμβριο. Ο ίδιος σημείωσε πως η αναχρηματοδότηση των τραπεζών θα παίξει ρόλο και στην Ελλάδα, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως το μαξιλάρι ασφαλείας των 108 δισ. ευρώ θα απορροφήσει μέρος των ζημιών από το ελληνικό κούρεμα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επιβεβαίωσε από την πλευρά της πως αναζητείται μια συνδυαστική λύση για το ελληνικό ζήτημα, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την προστασία των χωρών της Ευρωζώνης, ωστόσο δεν προσδιόρισε το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων, που θα πρέπει να βρουν οι τράπεζες, ούτε το τελικό εύρος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron