Μαραθώνιες οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες
Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να διαπραγματευθούν μία μεγαλύτερη συμμετοχή των τραπεζών στο ελληνικό χρέος. Την λεπτή αυτή αποστολή αναλαμβάνει ο υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος Βιττόριο Γκρίλλι. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν θέλει να αποκαλύψει λεπτομέρειες, για να μην επηρεάσει αρνητικά την έκβαση των διαπραγματεύσεων.
«Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλο κούρεμα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε δώρα στις τράπεζες», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ. «Η διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει» συμπληρώνει ο Βέλγος ομόλογός του Ντιντιέ Ρέϊντερς. «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο καταστροφική απ' ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», εκτιμά το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε συνέντευξή του προς την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Bild», ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γιενς Βάϊντμαν, δηλώνει ότι «η κρίση δεν μπορεί να λυθεί με συνεχή επέκταση του μηχανισμού στήριξης».
Στο περιθώριο των σημερινών συναντήσεων, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειάζονταν επιπλέον κεφάλαια συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε μία πρώτη κίνηση θα πρέπει να τα αναζητήσουν οι ίδιες στην αγορά και αν δεν καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν, τότε θα μπορούν να υπολογίζουν σε οικονομική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Δύο σενάρια για το κούρεμα
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt του Ντύσσελντορφ κάνει λόγο για κούρεμα 60%, το οποίο θεωρείται ως απαραίτητο σύμφωνα, με δεκασέλιδη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχει ήδη συντάξει η Τρόικα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα μπορούσε το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Σε αντίθετη περίπτωση, η Ευρωζώνη θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με επιπλέον 252 δισ. ευρώ μέχρι τότε. Αντίστοιχες εκτιμήσεις επικαλείται και η βρετανική εφημερίδα FinancialTimes.
Σύμφωνα με την Handelsblatt, υπάρχουν δύο είναι τα σενάρια για το κούρεμα του ελληνικού χρέους:
Το πρώτο προβλέπει ότι οι τράπεζες παραιτούνται από το 50% των απαιτήσεών τους και η Ελλάδα λαμβάνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας συνολικού ύψους 114 δισεκατομμυρίων ευρώ με στόχο να μειώσει το χρέος της από το 180% στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι τράπεζες παραιτούνται από το 60% των απαιτήσεών τους και το δεύτερο πακέτο παραμένει στα 109 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.
Στο περιθώριο των σημερινών συναντήσεω,ν Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειάζονταν επιπλέον κεφάλαια συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ. Σε μία πρώτη κίνηση θα πρέπει να τα αναζητήσουν οι ίδιες στην αγορά και, αν δεν καταφέρουν να τα συγκεντρώσουν, τότε θα μπορούν να υπολογίζουν σε οικονομική βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
ΔΝΤ: Αποφάσεις τώρα, αλλιώς κούρεμα κατά 80%
Σε περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις τώρα, το κούρεμα που θα πρέπει να υποστεί η ελληνική οικονομία θα πρέπει να φτάσει μέχρι και 80%, αναφέρει απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο ανταποκριτής του δελτίου ειδήσεων στο Mega, Μιχάλης Ιγνατίου.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στην έκθεση τονίζεται πως πρέπει να γίνει τώρα ένα κούρεμα της τάξης του 60%, προκειμένου να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τις αποφάσεις τώρα, ειδάλλως το κούρεμα του χρέους μπορεί να χρειαστεί να φτάσει και το 80% συνεχίζει η έκθεση. Παράλληλα, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως στο εξής δεν θα εκταμιεύεται καμία δόση σε καμία χώρα, αν το χρέος της δεν είναι διαχειρίσιμο.
«Όχι αντιπαράθεση, απλώς καθυστέρηση»
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θέλει καν να ακούσει για γαλλογερμανική αντιπαράθεση. Υποστηρίζει ότι απλώς υπάρχει καθυστέρηση, γιατί η Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου δεν έχει εγκρίνει τις αλλαγές στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
«Έχουμε όλοι συνειδητοποιήσει ότι από τη μία πλευρά θα πρέπει να παραμείνουμε στο σημερινό επίπεδο εγγυήσεων και από την άλλη πλευρά ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσφέρεται για κρατική χρηματοδότηση, όπως άλλωστε ορίζεται και στις ευρωπαϊκές συνθήκες», προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Η Γαλλία θέλει ουσιαστικά να μετατρέψει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε τράπεζα, λύση που απορρίπτει μετ΄επιτάσεως το Βερολίνο. Και αντιπροτείνει ένα σύστημα ασφάλισης πιστώσεων, το οποίο θα «ενθαρρύνει» τους επενδυτές να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, εφόσον ένα μέρος του ρίσκου που επωμίζονται θα καλύπτεται, ενδεχομένως και με συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Έχουμε κι εμείς κοινοβούλια»
Τι κάνουν όμως οι μικρότερες χώρες; Σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ έχουν απλώς την αίσθηση ότι παραγκωνίζονται από τις μεγαλύτερες:
«Γιατί νομίζουν όλοι ότι φτάνει να συμφωνήσουν Γαλλία και Γερμανία; Έχουμε δεκαεπτά χώρες, κυβερνήσεις, κοινοβούλια. Κοινοβούλια δεν υπάρχουν μόνο στο Παρίσι και στο Βερολίνο, υπάρχουν και αλλού» επισημαίνει ο επικεφαλής του Eurogroup.
Και τελικά, όλα τα ζητήματα αλληλοσυνδέονται, προειδοποιεί ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν: «Το επίπεδο συμμετοχής ιδιωτών έχει επιπτώσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Από αυτήν πάλι εξαρτάται η οχύρωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δεν μπορούμε να δούμε το κάθε ζήτημα ξεχωριστά, όλα είναι ευμετάβλητα κομμάτια της ίδιας συνολικής λύσης» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
27 Οκτωβρίου 2011, 07:15
Συμφωνία στις Βρυξέλλες, στο 50% το κούρεμα του χρέους
26 Οκτωβρίου 2011, 22:19
Τα μαύρα περιβραχιόνια και το συντεχνιακό "εγώ"
26 Οκτωβρίου 2011, 21:28
Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
26 Οκτωβρίου 2011, 21:11
Ράιχενμπαχ: Δεν είμαι γκαουλάιτερ
26 Οκτωβρίου 2011, 21:05
Δυναμώνει η πολιτική συμμαχιών του Αλέξη Τσίπρα
26 Οκτωβρίου 2011, 21:02
Την ερχόμενη Δευτέρα δικάζονται οι τρεις υποθέσεις για τα στημένα
26 Οκτωβρίου 2011, 20:57
Πρωτόπαππας: Η Ελλάδα δεν δέχεται επιτροπεία
26 Οκτωβρίου 2011, 20:43
Βροχή οι καταγγελίες για παραβάσεις της εργασιακής νομοθεσίας
26 Οκτωβρίου 2011, 20:38
Βαρουφάκης: Τι σημαίνει το ελληνικό "κούρεμα"
26 Οκτωβρίου 2011, 20:24
Κουτρουμάνης: Το Υπουργείο Εργασίας δεν παραδόθηκε άνευ όρων