Ρεπορτάζ
Το "αγκάθι" του άρθρου 37 περί Συλλογικών Συμβάσεων

Το "αγκάθι" του άρθρου 37 περί Συλλογικών Συμβάσεων

  • 19 Οκτωβρίου 2011, 09:03

Με δραματικούς τόνους απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σε μία ύστατη προσπάθεια συμμόρφωσης ως προς τη ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, που διεξάγεται την Πέμπτη, στη Βουλή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν προτίθεται, παρά τη δραματική ομιλία του κ. Παπανδρέου, να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία της Πέμπτης, που θα είναι ονομαστική, κατόπιν αιτήματος του ΚΚΕ. Η Λούκα Κατσέλη ήδη καταψήφισε το άρθρο στην Επιτροπή και δεν φαίνεται να υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει τη στάση της στην ολομέλεια. Κατά του άρθρου έχουν τοποθετηθεί και άλλοι βουλευτές, που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ενώ και από αυτούς που συμμετέχουν, κάποιοι διατύπωσαν ενστάσεις. Χωρίς αλλαγές όμως και χωρίς κομματική πειθαρχία, πολύ δύσκολα το επίμαχο άρθρο θα περάσει. Και αυτό που ασφαλώς δεν επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να μετρήσει την κοινοβουλευτική ισχύ της Λούκας…

«Αγκάθι» για τους περισσότερους... αντάρτες το άρθρο 37 περί συλλογικών συμβάσεων

Επιπλέον, η κατηγορηματική άρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου να αλλάξει οτιδήποτε στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου, του άρθρου δηλαδή που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις, επιβαρύνει περαιτέρω το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε ο ίδιος στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, είναι εκ των ουκ άνευ όρος της τρόικας για την εκταμίευση της δόσης, conditio sine qua non στα λατινικά και δεν υπήρχε και ένας Χάρης Παμπούκης για να μεταφράσει.

Όπως έχουν τώρα τα πράγματα, η ψηφοφορία της Πέμπτης θα είναι μια ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί για το κυβερνών κόμμα, αφού η αποδοχή του 37 από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε αυτό δεν αλλάζει τίποτε το ενδεχόμενο, το 37 να γίνει τελικά αποδεκτό, λόγω απουσιών ή με τη συμβολή της Ντόρας και της Έλσας. Το πιθανότερο είναι ότι στο Μαξίμου ζύγισαν τα πράγματα και θεώρησαν πως δεν είναι πρόσφορο να εξασκήσουν πειθαναγκασμό στην κοινοβουλευτική ομάδα, ελπίζοντας ότι οι βουλευτές δεν θα εκθέσουν την κυβέρνηση τρεις μέρες πριν από μια τόσο κρίσιμη σύνοδο κορυφής και με τον εκβιασμό της δόσης να αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Αυτή η εκτίμηση  φαίνεται να βασίζεται στα αποτελέσματα προηγούμενων ψηφοφοριών. Όμως, αυτή τη φορά μπορεί να λογαριάζουν λάθος…

Θέμης Δαγκλής

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron