Οικονομία
Σάλλας: Η Ελλάδα θα βγει ζημιωμένη από ένα μεγάλο "κούρεμα" χρέους

Σάλλας: Η Ελλάδα θα βγει ζημιωμένη από ένα μεγάλο "κούρεμα" χρέους

  • 14 Οκτωβρίου 2011, 17:03

Την κάθετη αντίθεση του στο μεγάλο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων εκφράζει ο πρόεδρος της Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, ο οποίος αποκαλύπτει ότι το πραγματικό όφελος της χώρας θα ήταν περίπου 10 - 15 δισ. ευρώ αφού από το «κούρεμα» 50% μέσω του PSI που «προτείνουν διάφοροι», εξαιρούνται τα ομόλογα της ECB, περίπου 60 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της Tρόικα, ύψους 65 δισ. ευρώ, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δισ. ευρώ, τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δισ. ευρώ, ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 – 45 δισ. ευρώ, άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο Εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI του Ιουλίου.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του Μιχάλη Σάλλα:

«Αυτοί που υποστηρίζουν το μεγάλο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή το πάνω από 21%, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη ανήκουν εκείνοι που δεν έχουν να χάσουν τίποτα, ούτε από την κατάρρευση της Ελλάδας και φυσικά ούτε από τα χαρτοφυλάκια τους.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν αυτοί που δεν έχουν καταλάβει τίποτα από τις συνέπειες αυτής της ενέργειας και το πιθανότερο ούτε καν περί ποίου «κουρέματος» πρόκειται. Το λυπηρό είναι ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και άνθρωποι που οφείλουν να καταλαβαίνουν.

Με βάση τις συμμετοχές που εκτιμάται ότι δηλώθηκαν για το εθελοντικό PSI της 21ης Ιουλίου, εάν δεχτούμε ότι αντί για το 21% «κούρεμα» που προέβλεπε η απόφαση αυτή, τώρα το εθελοντικό «κούρεμα» θα φθάσει στο 50%, τότε οδηγούμαστε σε μία επιπλέον μείωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους ουσιαστικά κατά 20 έως 25 δισ. ευρώ περίπου, σε παρούσες αξίες, και όχι κατά 180 δισ. ευρώ, που πολλοί, είτε από αφέλεια είτε από ελλιπή ενημέρωση, πιστεύουν.

Το όφελος δηλαδή θα ήταν περίπου 20 - 25 δισ. ευρώ, το οποίο, όμως, κατά το μεγαλύτερο μέρος, η Ελλάδα θα είναι αναγκασμένη και πάλι να το ξαναδανειστεί από τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ, προκειμένου να ενισχύσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες.

Μιλάμε δηλαδή, στο τέλος της ημέρας, για ένα όφελος της τάξης των 10 ή 15 δισ. ευρώ, από ένα σύνολο χρέους 360 δισ. ευρώ!

Δυστυχώς, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι στο προτεινόμενο από διαφόρους «κούρεμα» μέσω του PSI , εξαιρούνται τα ομόλογα της ΕΚΤ, περίπου 60 δισ. ευρώ ονομαστικής αξίας, τα δάνεια της τρόικας, ύψους 65 δισ. ευρώ, άλλα δάνεια που έχει συνάψει το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 20 δισ., τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου 15 δισ., Ομόλογα λήξης μετά το 2020 άλλα 40 – 45 δισ., άλλες υποχρεώσεις προς προμηθευτές κλπ του Ελληνικού Δημοσίου και ασφαλώς εκείνους στο Εξωτερικό οι οποίοι και δεν προσήλθαν ούτε στο «κούρεμα» του 21% στο PSI του Ιουλίου.

Επίσης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι αυτοί που δήλωσαν συμμετοχή για την συγκεκριμένη περίοδο λήξης Ομολόγων στο PSI του Ιουλίου, ήταν σχεδόν πάνω από 50% Ελληνικές Τράπεζες, Ασφαλιστικές Εταιρίες και Ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία. Δηλαδή, όλη η ιστορία αφορά κυρίως το Ελληνικό Ασφαλιστικό και Τραπεζικό Σύστημα, για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξαναδανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της αύξησης «κουρέματος».

Έτσι, θα έχουμε το φαινόμενο, το Ελληνικό Δημόσιο να αποδέχεται να διαγράψουν τα Ελληνικά Ιδρύματα, χρέος που θα τα οδηγήσει σε μείωση των αποθεματικών ή της κεφαλαιακής τους επάρκειας, για να δανειστεί στη συνέχεια και πάλι το Κράτος από Διεθνείς Οργανισμούς, με ό,τι αυτό σημαίνει πολιτικά και οικονομικά, για να επανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και να καλύψει τα Ταμεία.

Συνέπεια όλων αυτών είναι η χώρα να καταρρακώνεται διεθνώς, να της ασκούν ακόμη περισσότερες πιέσεις, να δημιουργείται κίνδυνος μόλυνσης ολόκληρου του Ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως άλλωστε υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ασφαλώς να διαλύεται για πολλά χρόνια το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποστεί ήδη δεκάδες δις ζημία από την όλη συζήτηση».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron