Οικονομία
UBS: Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει

UBS: Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει

  • 13 Οκτωβρίου 2011, 18:56

Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει, είναι αδύνατον να εξυπηρετήσει πια το χρέος της και γι’ αυτό «το ύψος του haircut στο ελληνικό χρέος πρέπει να αγγίξει το 70%. Δηλαδή από το ελληνικό χρέος που ξεπερνάει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ οι επενδυτές πρέπει να υπολογίζουν πως θα χάσουν πάνω από 200 δισεκατομμύρια» σχολιάζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, αναλυτές της UBS.

Μάλιστα, λόγο του μεγέθους αυτών των ποσών, θεωρούν δεδομένο το σταδιακό «κούρεμα».

«Δεν θα ισχύσει ταυτόχρονα για όλους τους επενδυτές. Θα πρέπει να υπάρξει πρώτος γύρος για τους ιδιώτες πιστωτές και δεύτερος γύρος για τους θεσμικούς» εξηγούν, κάτι που σημαίνει ότι θα υποστεί haircut και το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εκτιμούν ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Deutsche Welle, ότι η ΕΚΤ είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα «πολύ πιο εύκολα από ότι μια χώρα. Γιατί μια χώρα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της, ενώ η ΕΚΤ μπορεί να εκδώσει χρήμα και να βρει διέξοδο στο πρόβλημα».

Οι αναλυτές της UBS τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι το haircut δεν λύνει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας, και κυρίως δεν προωθεί την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron