Οικονομία
Ατζέντα 2012 με στόχο την πολιτική ένωση της Ευρώπης

Ατζέντα 2012 με στόχο την πολιτική ένωση της Ευρώπης

  • 11 Οκτωβρίου 2011, 09:06

Μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ (Gerhard Fritz Kurt Schröder) στηρίζει τις προτάσεις τους και προτείνει μία Ατζέντα 2012 με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση της Ευρώπης.

Σε ανάλυσή του στους γερμανικούς Financial Times, ο κ. Σρέντερ εκτιμά ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, γι’ αυτό πρέπει να αποφασίσει άμεσα πως θα προχωρήσει και να χαράξει σαφέστατα την πορεία της.

Ο πρώην καγκελάριος υπογραμμίζει ότι ο δρόμος της ενωμένης Ευρώπης είναι μονόδρομος: «Μόνον μια ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει την παγκοσμιοποίηση», πολιτικά και οικονομικά, «ένα κράτος μόνο του, έστω και αν είναι η ισχυρή Γερμανία, είναι αδύναμο για να αντέξει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Ο κ. Σρέντερ χαρακτηρίζει τη συμφωνία Μέρκελ – Σαρκοζί ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και επαινεί την απόφασή τους να προχωρήσουν στην οικονομική διακυβέρνηση. Επιμένει όμως ότι χρειάζονται πιο συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα και προτείνει.

Αναδόμηση ευρωπαϊκών θεσμών και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Συγκεκριμένα βήματα αναδόμησης των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως π.χ. ανάδειξη υπουργού Οικονομικών υπεύθυνου για την ευρωζώνη και τις συνόδους του Eurogroup, ανάδειξη του προέδρου της Κομισιόν από τις ευρωεκλογές και σύμπτυξη σε ένα πρόσωπο των αρμοδιοτήτων του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης προτείνει την θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου και κυρίως εκτιμά πως όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τους τη δημογραφική συρρίκνωση. Δηλαδή προτείνει μία ατζέντα 2012 στα πρότυπα της ατζέντας του 2010, που δρομολογήθηκε στη Γερμανία στο τέλος της δεκαετίας του ’90 από την κυβέρνησή του, τονίζοντας ότι τώρα οι διαρθρωτικές αλλαγές θα είναι πιο επώδυνες για τα κράτη που δεν έχουν κάνει καμία αλλαγή, από ό,τι ήταν για τη Γερμανία την δεκαετία που πέρασε.

Τέλος, ο πρώην καγκελάριος αναφέρεται και στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι το α και το ω για την διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των χρεών είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές με ταυτόχρονη μερική αναδιάρθρωση του χρέους και όχι οι συνεχείς περικοπές. Η αναδιάρθρωση του χρέους όμως θα πρέπει να επιτρέπει στον τραπεζικό τομέα να επιβιώσει, και ταυτόχρονα να αποτρέπει την επέκταση της κρίσης σε άλλα κράτη-μέλη της ένωσης.

Και ο πρώην Γερμανός καγκελάριος καταλήγει: Λυδία λίθος λοιπόν για την κρίση χρεών και τα παράπλευρα προβλήματα είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με στόχο σαφή και σταθερό την δημιουργία πολιτικής ένωσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron