Οικονομία
Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται υπό τον φόβο νέας τραπεζικής κρίσης

Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται υπό τον φόβο νέας τραπεζικής κρίσης

  • 09 Οκτωβρίου 2011, 09:12

Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί καλούνται σήμερα να δώσουν κατευθυντήριες γραμμές σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, αρχής γενομένης από την νέα τραπεζική κρίση η οποία απειλεί την ευρωζώνη λόγω της κρίσης χρέους. Πώς θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών με φρέσκο χρήμα; Από ιδιώτες, από τον EFSF ή μήπως από χρήματα του Δημοσίου. Μετά είναι το ζήτημα της Ελλάδας και τα σενάρια για μερική διαγραφή του χρέους της και ελεγχόμενη χρεοκοπία. Και τέλος, τι σημαίνει για την ευρωζώνη η υποβάθμιση Ισπανίας, Ιταλίας και ο κίνδυνος υποβάθμισης του Βελγίου.

Δεν υπάρχουν διαφωνίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι «δεν υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, αλλά Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν πως οι τράπεζες χρειάζονται φρέσκο χρήμα το οποίο θα προέλθει πρωτίστως από τον ιδιωτικό τομέα. Οικονομικές ενισχύσεις από το δημόσιο ταμείο θα πρέπει να αποτελούν την έσχατη λύση», υπογράμμισε το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών.

H δήλωση αυτή, μια μέρα πριν τη συνάντηση, μοιάζει να επιβεβαιώνει ότι υπάρχει τουλάχιστον διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού για τον τρόπο που θα καλυφθούν οι ανάγκες των τραπεζών σε περίπτωση που χρειαστεί.

Συντονιστικές προτάσεις από την Κομισιόν

Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας θετικού κλίματος πριν τις συνομιλίες των δύο ηγετών στο Βερολίνο, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι, ενώ η Γαλλία επικροτεί την ενίσχυση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Γερμανία αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφυλακτικές σε αυτό το ενδεχόμενο.

Μέσα στις επόμενες μέρες, το αργότερο όμως στην Σύνοδο Κορυφής στις 17 Οκτωβρίου, η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει τις δικές της προτάσεις για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών. Εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέστησε ωστόσο σαφές ότι η ανακεφαλοποίηση βρίσκεται στην ευθύνη των χωρών μελών. Για τον λόγο αυτόν οι προτάσεις της Επιτροπής θα αφορούν «στον καλύτερο συντονισμό».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron