Οικονομία
Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις έδωσε η Τρόικα

Έμφαση στις αποκρατικοποιήσεις έδωσε η Τρόικα

  • 08 Οκτωβρίου 2011, 06:24

Μετά από δίωρη συζήτηση με τους επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της Τρόικα, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο των συνομιλιών του σχετικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων και την πολυπόθητη εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης, έχοντας συμφωνήσει σε ένα σημαντικό κομμάτι του οικονομικού προγράμματος για την διετία 2011-12.

Κι ενώ σύμφωνα με την άποψη του υπουργείου σε αυτές τις συζητήσεις σημειώθηκε αξιοσημείωτη πρόοδος, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Αντόνιο Μπόρχες, μίλησε για την ανάγκη νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση, ενώ ο υπεύθυνος του Ταμείου για την Ελλάδα, Πόουλ Τόμσεν, έκανε λόγο για ζητήματα που δεν έχουν λυθεί.

Συγκεκριμένα, ο  Αντόνιο Μπόρχες, από τη Μόσχα όπου βρίσκεται, υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγαλύτερο και ποιοτικά διαφορετικό πρόγραμμα προκειμένου να καταστήσει την οικονομία της ανταγωνιστικότερη και να καταφέρει να εξέλθει από την χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία. Σύμφωνα με τον Μπόρχες, το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να «συμπληρώνει τα μέτρα του προϋπολογισμού με περισσότερες αποκρατικοποιήσεις και άνοιγμα αγορών για να ξαναγίνει η οικονομία ανταγωνιστική».

Οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους ελεγκτές θα συνεχιστούν και σήμερα, Σάββατο, "με τον ίδιο ρυθμό", σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ γνώστες των συζητήσεων αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της Τρόικα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα για τα μέτρα της διετίας 2011-12, αναμένεται να αρχίσει νέος κύκλος διαβουλεύσεων, για τα μέτρα της διετίας 2013-14 και την αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα θα είναι πιθανότατα έτοιμη έως τις 24 Οκτωβρίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron