Ρεπορτάζ
Εκ νέου φόβοι διαρροών ταλανίζουν τον πρωθυπουργό

Εκ νέου φόβοι διαρροών ταλανίζουν τον πρωθυπουργό

  • 07 Οκτωβρίου 2011, 07:33

Φαίνεται πως η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πρωθυπουργού και πρωτοκλασάτων υπουργών και στενότατων συνεργατών του τίθεται -για ακόμη μία φορά- σε αμφισβήτηση. Κι αυτό, γιατί ένας σημαντικός αριθμός υπουργών πιστεύει (ή έστω... ψυχανεμίζεται) πως ο κ. Παπανδρέου προχωρά σε συνεννοήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, έχοντας υπό μάλης κρυφή "ατζέντα". Το οποίον σημαίνει ότι οι ανήσυχοι υπουργοί και σχεδόν το σύνολο των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος θα βρεθούν πάλι στην δυσάρεστη θέση να τους κοινοποιηθούν αποφάσεις στην λήψη των οποίων όχι μόνο δεν συμμετείχαν αλλά ούτε καν γνώριζαν!

Ο κ. Παπανδρέου χθες επικαλέστηκε τη συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα αλλά και την έκθεση της Τρόικα που... καθαρογράφεται, για να υποστηρίξει ότι, εφόσον δεν διαγράφεται καθαρό το τοπίο των εξελίξεων, δεν υπάρχει και το έδαφος για συζήτηση επί του πολιτικού σχεδιασμού.

«Αν φοβάσαι διαρροές σε ένα όργανο όπως η κυβερνητική επιτροπή, τότε μπορείς να μας δεις έναν έναν, όπως έχει προτείνει παλαιότερα ο Κώστας Σκανδαλίδης», φέρεται ότι είπε προς τον πρωθυπουργό ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, θέτοντας σαφέστατα θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης, ενώ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, φέρεται ότι επανέλαβε το αίτημά του, πιστεύοντας (και δεν το έχει κρύψει) ότι η κυβέρνηση δε μπορεί να πηγαίνει σε μία τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση χωρίς πολιτικό πλαίσιο και συμφωνημένη πολιτική διαχείριση.

Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Παπανδρέου φέρεται να μην έχει εμπιστοσύνη στα στελέχη της κυβέρνησης (πλην του κ. Βενιζέλου) για μία de profundis πολιτική συζήτηση και από την άλλη βασικοί υπουργοί της κυβέρνησής του σκέπτονται ότι αποφεύγει μία τέτοια συζήτηση διότι υπάρχει «κρυφή ατζέντα» στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Αυτή η άποψη προκύπτει και από συνεργάτες του πρωθυπουργού, που χθες βράδυ έλεγαν ότι ο κ. Παπανδρέου δεν επιθυμεί τώρα μία γενική πολιτική κουβέντα στην κυβερνητική επιτροπή, διότι θα εξελιχθεί σε ενδοκυβερνητική κρίση όπου ο καθένας θα υπερασπίζεται την προσωπική του πολιτική επιδίωξη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, βρίσκεται κάπου στη μέση αυτής της... ακήρυχτης αντιπαράθεσης, καθώς αρκετοί υπουργοί που βρίσκονται πιο κοντά στον πρωθυπουργό είναι ενοχλημένοι, επειδή ο κ. Παπανδρέου συζητά περισσότερο μαζί του και όχι με εκείνους. Από την άλλη μεριά, μια άλλη ομάδα υπουργών, που αποτελούσαν καθημερινούς συνομιλητές του κ. Βενιζέλου αλλά οι εξελίξεις τους απομάκρυναν, δεν βλέπει με καλό μάτι την συμπόρευση Παπανδρέου - Βενιζέλου και τον αποκλεισμό τους από το κέντρο λήψης αποφάσεων που θα κρίνουν για τουλάχιστον μία δεκαετία την τύχη της χώρας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron