Οικονομία
Νomura: Μισές οι πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

Νomura: Μισές οι πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

  • 06 Οκτωβρίου 2011, 15:35

Πιθανότητες 50% η Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει κορυφαίος πολιτικός αναλυτής της Nomura και πρώην Βρετανός εκπρόσωπος στον ΟΟΣΑ, ο οποίος εκτιμά πως υπάρχουν πιθανότητες 50% η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το τέλος Νοεμβρίου θα είναι η κρίσιμη ώρα για την μελλοντική προοπτική της χώρας.

Ο γενικός διευθυντής της Nomura, Alastair Newton, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones Newsiwres, τόνισε πως εξακολουθεί να πιστεύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβιώσει, αν και θεωρεί μάλλον απίθανο τη δημιουργία δύο ζωνών του ευρώ.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες της Ελλάδας να μείνει στην ΕΕ, δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και τη απομείωση των ελληνικών ομολόγων από το 22% να φτάσει στο 50%. Επιπρόσθετα, θεωρεί πως η διεύρυνση του EFSF είναι «must».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της να βγει από το ευρώ και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη.

Επισήμανε, τέλος, ότι η Φινλανδία, η οποία στις αρχές Ιανουαρίου διεξάγει προεδρικές εκλογές, πιθανότατα θα εκλέξει έναν ηγέτη που δεν ευνοεί το ευρώ...

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron