Οικονομία
"Κύκνειο άσμα" Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ

"Κύκνειο άσμα" Τρισέ στην προεδρία της ΕΚΤ

  • 06 Οκτωβρίου 2011, 14:55

Η τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπό την προεδρία του Ζαν Κλοντ Τρισέ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο, καθώς ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης αποχωρεί από την ευρωτράπεζα στα τέλη του μηνός και τον διαδέχεται ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.

Φαίνεται όμως πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης για τον απερχόμενο Τρισέ, καθώς οι δανειακές ανάγκες ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τρέχουσα συγκυρία είναι μεγάλες και ανικανοποίητες εξαιτίας της κρίσης των κρατικών χρεών, της έκθεσης τους σε αυτήν και της έλλειψης εμπιστοσύνης από τους λοιπούς συμμετέχοντες στην αγορά πως εάν τις δανείσουν θα λάβουν αργότερα τα χρήματα τους πίσω.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αγορές αναμένουν με αγωνία την λήψη περισσότερων μέτρων από πλευράς ΕΚΤ προς τις ευρωπαικές τράπεζες.

Διάφοροι οικονομολόγοι πιστεύουν πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να χορηγήσει δάνεια 6 μηνών ή ακόμα και 1 έτους στις εμπορικές τράπεζες των 17 χωρών-μελών που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν ακόμη και την έκπληξη μιας μείωσης του βασικού επιτοκίου στη σημερινή συνάντηση των 23 μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ , που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron