Οικονομία
Καταφθάνει σήμερα η "Στρατιά" Ρέσλερ

Καταφθάνει σήμερα η "Στρατιά" Ρέσλερ

  • 06 Οκτωβρίου 2011, 08:33
Με συνοδεία σχεδόν 70 παραγόντων της γερμανικής οικονομίας -πολλοί από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας-, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, πραγματοποιεί την Πέμπτη και την Παρασκευή επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο ίδιος απλώς θεωρεί το ταξίδι του ως την αρχή των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν έτσι ώστε η Ελλάδα να επανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Στόχος είναι προπαντός να βελτιώσουμε τις συνθήκες για επενδύσεις και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο.

Στην ατζέντα του Γερμανού υπουργού βρίσκονται -μεταξύ άλλων- συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Ελεγχόμενη πτώχευση και ανάπτυξη

Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην γερμανική και ελληνική κοινή γνώμη το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας για συντεταγμένη πτώχευση χωρών με υπερβολικό χρέος. Σχέδιο το οποίο προορίζεται για ένταξη στο προσχέδιο για τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης ESM. Για μια χώρα που δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της το σχέδιο του υπουργείο Οικονομίας προβλέπει τον περιορισμό των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Προβλέπει επίσης τη σύσταση ανεξάρτητου σώματος, το οποίο θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της εν λόγω χώρας και των πιστωτών της.

Η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και το διογκούμενο έλλειμμα δείχνουν ότι χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα τιθασεύσει την κρίση. Είναι άλλωστε γνωστό ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολο να πειστούν επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, παραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο.

Ίσως για αυτό το λόγο ο Φίλιπ Ρέσλερ επιδιώκει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για το ταξίδι του στην Ελλάδα. «Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς», δηλώνει κορυφαίο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας αναφερόμενο στην οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και προσθέτει «κανείς δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Ελλάδα».

Η ιστορία του ανδρός

Ο Φίλιπ Ρέσλερ γεννήθηκε πριν από 38 χρόνια, στο Νότιο Βιετνάμ. Υιοθετήθηκε από ένα ζευγάρι Γερμανών, το οποίο είχε κι άλλα δύο παιδιά, κι έτσι από το Ρωμαιοκαθολικό Ορφανοτροφείο βρέθηκε (σε ηλικία μόλις εννέα μηνών) στην Γερμανία. Μεγάλωσε στο Αμβούργο και στο Αννόβερο. Υπηρέτησε στο στρατό ως υποψήφιος στρατιωτικός γιατρός, ενώ στη συνέχεια σπούδασε Ιατρική στο Αννόβερο και πήρε ειδικότητα στο Νοσοκομείο των Ομοσπονδιακών Ενόπλων Δυνάμεων, στο Αμβούργο. Είναι παντρεμένος κι έχει δύο κόρες.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών οι γονείς του χώρισαν ο Φίλιπ έμεινε με τον πατέρα του, αξιωματικό του γερμανικού στρατού και φανατικό σοσιαλδημοκράτη. Παρά την επιρροή που άσκησε πάνω του, ο Φίλιπ Ρέσλερ ακολούθησε διαφορετική πορεία. «Είδα στην αρχή τους "Γιούζος", τη νεολαία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αλλά ήταν πολύ αριστερά. Στο σχολείο, με την ιστορία, απέκτησα μια διαφορετική οπτική σχετικά με τη διαφώτιση. Εκτίμησα κυρίως πράγματα όπως, να αμφισβητείς, να μην αποδέχεσαι να σου επιβάλλουν μια άποψη. Έτσι προσέγγισα την πολιτική των Φιλελευθέρων, πήγα στη νεολαία τους και έμεινα» είπε χαρακτηριστικά ο μελλοντικός πρόεδρός τους.

Ο Φίλιπ Ρέσλερ ήταν μέλος του FDP από τα 18 του χρόνια. Από το 2003 ως το 2009 πραγματοποίησε ανοδική πορεία σε αξιώματα στην Κάτω Σαξονία (βουλευτής, επικεφαλής της ΚΟ του FDP και υπουργός Οικονομικών, Εργασίας και Μεταφορών και αναπληρωτής πρωθυπουργός του κρατιδίου). Από τον Οκτώβριο του 2009 έως το Μάιο του 2011 διετέλεσε υπουργός Υγείας της Γερμανίας, μέχρι που διαδέχθηκε τον Ράινερ Μπρούντερλε στο υπουργείο Οικονομίας και Τεχνολογίας και τον Γκίντο Βεστερβέλε στην προεδρία του FDP και στη θέση του αντικαγκελαρίου της χώρας.

Τι απαντά σε όσους τον χαρακτηρίζουν φιλόδοξο; «Φιλόδοξος; Αυτό έχει μια χροιά σπασίκλα και τέτοιος δεν είμαι. Γι' αυτό και προσπαθώ να είμαι χαλαρός και να χαίρομαι τη ζωή μου. Αλλά στους στόχους μου είμαι οπωσδήποτε προσηλωμένος».

Η "τιμωρία" στο Βερολίνο

Ο Ρέσλερ τέθηκε επικεφαλής του δεύτερου πόλου του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού υπό την Άγκελα Μέρκελ κι ενώ ο συνασπισμός βρισκόταν εν μέσω πολιτικής κρίσης. Γι' αυτό, εξάλλου, και το FDP αποφάσισε την αλλαγή ηγεσίας, απομακρύνοντας τον Γκίντο Βεστερβέλε.

Τα πράγματα όμως δεν πάνε καθόλου καλά για το FDP, με ενδεικτική την πρόσφατη πανωλεθρία στις περιφερειακές εκλογές του Βερολίνου. Η σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας, η συζήτηση περί συντεταγμένης χρεοκοπίας που ο ίδιος ο Ρέσλερ έφερε στο προσκήνιο, προφανώς αποδοκιμάστηκαν από τους ψηφοφόρους, προκαλώντας ταυτόχρονα και την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τον συνέτισε με βάση την κυβερνητική «ιεραρχία».

Ο ευρωσκεπτικιστής επικεφαλής του FDP, εξάλλου, σε αντίθεση με την Μέρκελ, θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να είναι απαγορευτική η ιδέα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Αναλυτές στο Βερολίνο σημειώνουν ότι οι πολίτες, που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ωφελείται η Γερμανία από το κοινό νόμισμα, «τιμωρούν όσους προσπαθούν να θυσιάσουν το ευρώ στο βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων». Και αυτό ο Ρέσλερ κατάλαβε ότι θα το πληρώσει. Γι' αυτό λίγες μέρες μετά το... βατερλό του Βερολίνου «μάζεψε» τις δηλώσεις του, τασσόμενος υπέρ της σωτηρίας της Ελλάδας με κάθε τρόπο.

Πάντως, τα πρόσφατα σχόλια του ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, Γιώργου Χατζημαρκάκη, για τον Φίλιπ Ρέσλερ δεν ήταν και τόσο επιτιμητικά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron