Steve Jobs, ο άρχων της Silicon Valley
Ο Steve Jobs έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 56 χρόνων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Apple.
Η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής: "Η Apple έχασε έναν οραματιστή και μια δημιουργική ιδιοφυΐα και ο κόσμος έχασε έναν εκπληκτικό άνθρωπο. Όσοι από εμάς ήταν αρκετά τυχεροί να γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε με τον Steve χάσαμε έναν αγαπημένο φίλο και εμπνευσμένο μέντορα. Ο Steve αφήνει πίσω του μια εταιρεία που μόνο αυτός θα μπορούσε να είχε χτίσει και το πνεύμα του θα παραμείνει για πάντα το θεμέλιο της Apple".
Εμβληματική προσωπικότητα της Silicon Valley, υπήρξε ο εμπνευστής των υπολογιστών Macintosh, του iPod, του iphone και του iPad, φέρνοντας επανάσταση στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας.
Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία, ενώ ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή.
Ο ίδιος τον Ιανουάριο πήρε ιατρική άδεια από την Apple λόγω της επάρατης νόσου και τον Αύγουστο παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, διότι «δεn θα μπορούσε πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και τις προσδοκίες της εταιρείας». Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο θάνατός του ήρθε ακριβώς μία ημέρα μετά την παρουσίαση του iPhone 4s.
Steve Jobs: Δύσκολος στην επικοινωνία, σκληρός στη συνεργασία και στη διαπραγμάτευση, ενοχλητικά τελειομανής, αλλά παρ' όλα αυτά «καταδικασμένος» να πετυχαίνει. Ποιος θα περίμενε ότι ένα παιδί υιοθετημένο, που δεν τέλειωσε ποτέ το πανεπιστήμιο, θα έφτανε να χτίσει μέσα σε ένα γκαράζ τη Νο 1 εταιρεία της Αμερικής;
Κι όμως, ο Steve Jobs υπήρξε τόσο χαρισματικός και οραματιστής, που δεν θα μπορούσε να μην πετύχει.
Γεννήθηκε το 1955 στο Σαν Φρανσίσκο και αμέσως υιοθετήθηκε από μια οικογένεια στη Σίλικον Βάλεϊ, την περίοδο που τα χωράφια έδιναν τη θέση τους στις πρώτες κατοικίες για τους υπαλλήλους των αναπτυσσόμενων τεχνολογικών εταιρειών. Το 1972 αποφοίτησε από το λύκειο και γράφτηκε στο κολέγιο Ριντ στο Πόρτλαντ, το οποίο όμως εγκατέλειψε από το πρώτο κιόλας εξάμηνο.
Συνέχισε, ωστόσο, να παρακολουθεί κάποια μαθήματα -όπως αυτό της καλλιγραφίας!- και να κοιμάται στο πάτωμα των δωματίων των φίλων του, κερδίζοντας χρήματα για φαγητό από την ανακύκλωση κουτιών αναψυκτικών. Όπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα, το μάθημα καλλιγραφίας τον βοήθησε να δημιουργήσει τις διαφορετικές γραμματοσειρές στο Macintosh.
Πριν γνωρίσει τον μετέπειτα συνιδρυτή της Apple, Στιβ Βόσνιακ, ταξίδεψε στην Ινδία σε αναζήτηση πνευματικής καθοδήγησης. Επέστρεψε πίσω… βουδιστής, με ξυρισμένο κεφάλι και παραδοσιακά ινδικά ρούχα. Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, ομολόγησε ότι είχε κάνει χρήση παραισθησιογόνων ουσιών, κάτι που χαρακτήρισε ως ένα από τα δύο τρία σημαντικότερα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του. Το δεύτερο, φυσικά, ήταν το στήσιμο της Apple σε συνεργασία με τον Βόσνιακ. Οπως αποκαλύπτουν πρώην συνεργάτες του, κάθε μέρα στην εταιρεία αποτελούσε για εκείνον μια νέα περιπέτεια
Είχε την περιέργεια ενός μικρού παιδιού. Την ίδια στιγμή όμως ήταν υπερβολικά καινοτόμος, αδιάλλακτος και πεισματάρης, με αποτέλεσμα να συγκρούεται συχνά με τους συναδέλφους του, βάζοντας πάντα το καλό της εταιρείας πάνω από το δικό του
Αυτό ακριβώς έκανε και με την ανακοίνωση της παραίτησής του, προφυλάσσοντας έτσι την εταιρεία που ο ίδιος ανέδειξε στην κορυφή της Αμερικής.
Ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόσνιακ, θυμάται...
Κλεισμένοι στο γκαράζ των γονιών του, ο πρόωρα χαμένος Στιβ Τζομπς και ο Στιβ Βόσνιακ έβαλαν το 1976 τα θεμέλια για έναν κολοσσό. Τότε βέβαια, που «συγκολλούσαν σίδερα και βίδωναν βίδες», όπως λέει ο Βόσνιακ κάνοντας μία αναδρομή στην κοινή τους ζωή, δεν μπορούσαν να φανταστούν τη σημασία που θα είχε σήμερα.
«Είχαμε την αίσθηση ότι ήταν κάτι απίστευτα σημαντικό, όμως δεν μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε τις διαστάσεις που θα έπαιρνε σήμερα, πως θα αποτελούσε ένα τόσο σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων, με τόσους διαφορετικούς τρόπους», είπε ο Βόσνιακ στο CNN.
«Αυτό που δεν είχαμε ποτέ αντιληφθεί ήταν πως σήμερα κάνουμε τα πάντα διαφορετικά στη ζωή μας, σήμερα καθόμαστε μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο ή παίρνουμε ένα iPad ή ένα iPhone και κάνουμε τις συναλλαγές μας. Δεν μπορούσαμε να συλλάβουμε το πώς μπορείς να αποθηκεύσεις ένα τραγούδι στη μνήμη του υπολογιστή σου», εξήγησε μιλώντας για τα πρώτα βήματα της «νεογέννητης» τότε Apple.
«Στην αρχή, ο στόχος ήταν να μετατρέψουμε την τεχνολογία του σήμερα σε τεχνολογία του αύριο. Αυτό κάναμε και ο Στίβ ήταν εκείνος που πίεζε: "μπορείς να κάνεις αυτό; μπορείς να κάνεις εκείνο;". Κατάφερνε να κάνει τον μηχανικό να πει: "ναι, μπορώ να το κάνω", και τελικά το έκανε», πρόσθεσε.
Ο Βόσνιακ που σταμάτησε να εργάζεται για την Apple το 1987 δήλωσε πως όταν έμαθε για τον θάνατο του Στιβ Τζομπς ένιωσε «όπως όταν πέθανε ο Τζον Λένον, ο JFK ίσως και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: είναι σαν να δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κενό».
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι έκανε... Σίγουρα ξεπέρασε κατά πολύ όλους τους στόχους που είχε θέσει», είπε.
Ο Βόσνιακ θυμήθηκε τις πρώτες ημέρες της Apple, σε ένα γκαράζ, κάνοντας τη σύγκριση με την δημιουργία του Google και του Facebook, 20 χρόνια αργότερα. «Συγκολλούσαμε σίδερα, βιδώναμε βίδες, ο Στιβ μιλούσε στο τηλέφωνο αγοράζοντας εξαρτήματα, συντονίζοντας τις πωλήσεις, μιλώντας με ανθρώπους, κερδίζοντας χρήματα: ήταν το ξεκίνημα ενός μεγάλου επιχειρηματία».
Τελευταίες Ειδήσεις - Latest News
11 Οκτωβρίου 2011, 20:19
Ανεστάλη η απεργία των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
11 Οκτωβρίου 2011, 20:08
Σουφλέ σοκολάτας γαρνιρισμένο με παγωτό
11 Οκτωβρίου 2011, 19:29
Βαρομετρικό Χαμηλό
11 Οκτωβρίου 2011, 19:25
"Σκουπίδια" κατήντησαν οι τραπεζικές μετοχές
11 Οκτωβρίου 2011, 19:22
Ερώτηση για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος στο εξωτερικό
11 Οκτωβρίου 2011, 19:19
Συνεχείς επαφές Παπανδρέου με Μέρκελ - Σαρκοζί
11 Οκτωβρίου 2011, 19:16
Made in USA ο υποψήφιος αγοραστής του ΠΑΟ
11 Οκτωβρίου 2011, 19:09
Συνέντευξη Λοβέρδου σε διεθνή ΜΜΕ
11 Οκτωβρίου 2011, 19:02
Αποδοκίμασαν Κουκουλόπουλο - Κασαπίδη
11 Οκτωβρίου 2011, 18:59
Η συμφωνία της 21ης Ιουλίου εξασφαλίζει στην Ελλάδα ρευστότητα