Οικονομία
Μέτωπο Μέρκελ - Μπαρόζο στην κρίση χρέους

Μέτωπο Μέρκελ - Μπαρόζο στην κρίση χρέους

  • 06 Οκτωβρίου 2011, 07:10

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο η επίσκεψη καγκελαρίου στον πρόεδρο της Κομισιόν ή γενικά στα κεντρικά της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Ο τελευταίος καγκελάριος που επισκέφθηκε την Κομισιόν ήταν ο Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2000.

Αυτή τη φορά, η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο της Κομισιόν φαίνεται ότι ήταν απαραίτητη, καθώς τόσο ο πρόεδρος όσο και ορισμένοι επίτροποι, όπως ο Όλι Ρεν και ο Μισέλ Μπαρνιέρ, ήθελαν να διευκρινίσουν ορισμένα ζητήματα αναφορικά με την ευρωκρίση.

Στη συνέντευξη Τύπου, Μπαρόζο και Μέρκελ διακήρυξαν κοινή πορεία στην αντιμετώπιση της κρίσης χρεών. Κάλεσαν την Σλοβακία και την Ολλανδία να εγκρίνουν άμεσα τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ζήτησαν την επιβολή φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και δήλωσαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη διαμόρφωση του «ευρωπαϊκού μέλλοντος», έστω και αν χρειαστεί να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα οι ευρωπαϊκές συνθήκες.

Μέρκελ: Η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης, υποστηρίζει η καγκελάριος της Γερμανίας σε δηλώσεις της, θα πρέπει όμως να δοθεί η ευκαιρία στη χώρα να βελτιώσει τις προοπτικές των δημοσιονομικών και της οικονομίας της.

Μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε πως την Πέμπτη θα συναντήσει την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς αξιωματούχοι του Ταμείου και της ΕΕ θα εξετάσουν τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να εξετασθεί το εάν τα μεγέθη, πάνω στα οποία ελήφθησαν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ανταποκρίνονται ακόμα στην τρέχουσα πραγματικότητα», επισημαίνοντας ότι στην ανάγκη θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής του δεύτερου πακέτου βοηθείας προς την Ελλάδα, κάτι που είχε δηλώσει την Τρίτη και ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο μεταξύ, η κ. Μέρκελ δήλωσε πως θα υποστήριξει την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εάν μία τέτοια κίνηση θεωρηθεί αναγκαία.

"Θα αλλάξουμε τις συνθήκες της ΕΕ"

Την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών προανήγγειλε η Γερμανίδα καγκελάριος. Όπως ανέφερε, η χώρα της θα τροποποιήσει της συνθήκες εάν χρειαστούν νέες μορφές διακρατικής διακυβέρνησης προκειμένου να ξεπεραστεί η δημοσιονομική κρίση.

«Εάν κάποια μέρα κριθεί αναγκαίο να αλλάξουμε τις συνθήκες…τότε θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη νομική πραγματικότητα στην υπάρχουσα πραγματικότητα», τόνισε η κ. Μέρκελ μιλώντας για μία πιο ολοκληρωμένη και πιο στενή οικονομική διακυβέρνηση στα 17 κράτη - μέλη της ευρωζώνης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron