Οικονομία
Τονωτική ένεση 200 δισ. απαιτούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Τονωτική ένεση 200 δισ. απαιτούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες

  • 05 Οκτωβρίου 2011, 17:49

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι πλήττεται η εμπιστοσύνη ακόμη και των ισχυρών χωρών, αλλά και των τραπεζών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του οικονομικού δικτύου CNBC, το ΔΝΤ θεωρεί ότι τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου χρήζουν άμεσης παρακολούθησης και οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε κεφαλαιακές ενισχύσεις.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) πρέπει να αλλάξει, ενώ εναπόκειται στους ευρωπαίους να αποφασίσουν το μέγεθος της περικοπής χρέους.

Η ιδέα ότι μια χρεοκοπία θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα, καθώς η χώρα θα έχει μεγάλες ανάγκες για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, ενώ οι τράπεζες θα υφίσταντο δραματικό πλήγμα.

Το ΔΝΤ βλέπει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 2,3% το 2011 και στο 1,8% το 2012, ενώ βασικό πρόβλημα παραμένει η ζώνη δύο ταχυτήτων, με την οικονομία σε διάφορες χώρες να βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια.

Αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που ασκείται, το ΔΝΤ σύστησε να υπάρξει κάποια χαλάρωση, καθώς δεν υπάρχουν κίνδυνοι από τον πληθωρισμό. Μάλιστα θεωρεί ότι ο κίνδυνος ύφεσης δεν θα πρέπει να αποκλειστεί γι’ αυτό και θα πρέπει να προετοιμαστεί η ΕΚΤ για αναπροσαρμογή της πολιτικής της.

Αναζητούν σανίδα σωτηρίας

Τα πιθανά σενάρια αλλά και τρόπους που δεν θα είναι πολύ επώδυνοι αναζητούν τις τελευταίες ώρες οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και τα επιτελεία τους, για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπουργοί της ΕΕ συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητη η λήψη επιπλέον μέτρων για την ενίσχυση των τραπεζών της περιφέρειας, γεγονός το οποίο αναφέρεται στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα Financial Times.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, ωστόσο οι αξιωματούχοι έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν κάνει αρκετά ώστε να βεβαιώσουν τις αγορές πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να βγουν αλώβητες από την κρίση

Όπως δήλωσε στους FT ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν, «Υπάρχει μια αυξανόμενη κοινή άποψη ότι χρειαζόμαστε μια συντονισμένη προσέγγιση στην Ευρώπη. Υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος ανάμεσα στους υπουργούς και πρέπει να προχωρήσουμε», τόνισε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron