Οικονομία
Ολοκληρώνεται η διαδικασία επικύρωσης του EFSF

Ολοκληρώνεται η διαδικασία επικύρωσης του EFSF

  • 02 Οκτωβρίου 2011, 19:29

Υπό κανονικές συνθήκες, έως τη σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης (στις 18 Οκτωβρίου) θα είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία των επικυρώσεων της απόφασης που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Στη Σλοβακία όμως, κι ενώ η πρωθυπουργός της χώρας, Ιβέτα Ραντίτσοβα, πιέζει για να τεθεί άμεσα στην κοινοβουλευτική ατζέντα η διαδικασία της επικύρωσης, ο πρόεδρος της Βουλής και ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος SaS, Ρίχαρντ Σούλικ, επιμένει το θέμα να συζητηθεί στις 25 Οκτωβρίου.

Ως τώρα πάντως, σχετικά εύκολα (με ομοφωνία δηλαδή ή με άνετη πλειοψηφία) πέρασε η δύστοκη απόφαση από τα Κοινοβούλια των περισσοτέρων χωρών της ευρωζώνης - δηλαδή του Βελγίου, της Ισπανίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Πορτογαλίας, Φινλανδίας, Σλοβενίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Εσθονίας και Κύπρου. Σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη οι σχετικές διαδικασίες στη Μάλτα, την Ολλανδία και τέλος τη Σλοβακία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στη Σλοβακία ( το πλέον πρόσφατο μέλος της ευρωζώνης) έχει εγερθεί μεγάλη πολεμική από το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού SaS εναντίον του μηχανισμού βοήθειας - «δεν θέλουμε να μπλοκάρουμε τις αποφάσεις των άλλων χωρών, όμως δεν γίνεται αυτές να κοστίζουν ακόμη κι ένα σεντ στους συμπολίτες μας», υποστηρίχθηκε σχετικά.

«Ευεργετηθήκατε από το ευρώ» υπενθύμισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι είναι «κρίσιμο», ο μηχανισμός EFSF να υποστηριχθεί «από όλες, επαναλαμβάνω, όλες, τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο




cron